Menü

Gyógynövényes ülőfürdők – melyik mire jó?

Egy kellemes, meleg vizű fürdő már önmagában is számos jótékony hatással bír. Ilyen például az, hogy a véráramlás fokozása révén elősegíti az általános gyógyulási folyamatokat, valamint csökkenti a vérnyomást és a stresszt. Ezen kívül fájdalomcsillapító és relaxáló hatása is bizonyított, illetve különböző bőrbetegségek és húgyúti fertőzések kiegészítő kezelése.

Nem véletlen tehát, hogy a wellness részlegek elengedhetetlen eleme a gyógyfürdő vagy a gyógynövényes fürdő, hiszen, ha nem egészségügyi okból, hanem csak kikapcsolódni vagy pihenni megyünk, akkor is elégedetten fogunk távozni.

Bár a legjobb módja az ülőfürdőnek az, ha a fürdőkádat töltjük meg forró vízzel, sok esetben nincs lehetőségünk erre, mivel például csak tusoló áll rendelkezésre. Erre persze van megoldás, hiszen elérhetőek kifejezetten toalettre készült ülőfürdő edények, valamint egy egyszerű – természetesen megfelelően kitisztított - lavór is megfelel a célnak.

A gyógynövényes ülőfürdőket készíthetjük illóolaj hozzáadásával is, azonban a legjobb, ha szárított gyógynövényeket használunk. A leggyakrabban alkalmazott gyógynövények a kamilla, a cickafark, a körömvirág és a zsurlófű, de találkozhatunk citromfűből, nyírfalevélből és zöld teából készült fürdőkkel is.

A kamillás gyógyfürdő talán a legismertebb mind közül. Számos probléma nyújt megoldást, de legfőképp felfázásra, hólyaghurutra ajánlják. Antibakteriális hatással bír, nyugtatja az irritált bőr, valamint a bőrön található apróbb sérülések gyógyulását is elősegíti. Ehhez a fürdőhöz mindössze 3-4 evőkanálnyi szárított kamillavirágot kell leforráznunk vízzel, amit 10 perc állás után leszűrűnk és a fürdővízhez adunk.

Szintén felfázásos betegségekre nyújt alternatív kezelési módot a cickafark, a körömvirág és a zsurlófű is, melyek a már említett antibakteriális hatás mellett gyulladáscsökkentő hatással is bírnak. A cickafarkat egyébként használják menstruációs fájdalmak csökkentésére is, nem csak ülőfürdőként, hanem teaként fogyasztva is.

A citromfű általános görcsoldó és fájdalomcsillapító hatásáról ismert, így a menstruációs görcsökkel küzdő nőknek kifejezetten ajánlott a ciklus előtt több ilyen fürdőt is venni.

A nyírfalevél rendkívül jó vízhajtó, illetve nem csak antibakteriális, hanem vírusellenes tulajdonságokkal is bír. Ennek köszönhetően nem csak felfázásra, hólyaghurutra alkalmazzák, hanem vesegyulladásra is, mely esetben fontos a megfelelő folyadékpótlás is.

A zöld teát bár ritkán hallhatjuk ülőfürdő alapanyagként említve, mégis számos előnye ismert ebben a formában. Teaként fogyasztva is jótékony hatással van szervezetünkre, azonban vízbe áztatva csökkenti az izomfájdalmat, nyugtatja, valamint fiatalítja és feszesíti a bőrt. Antioxidáns tartalma is kiemelkedő, aminek az imént említett öregedésgátló hatását köszönheti.

A sportsérülések leggyakoribb okai

Aki sportol, tisztában van a sérülések kockázatával, legyen valaki hobbi-, vagy élsportoló. A sérülés a sportélet velejárója, azonban sok olyan húzódás, fájdalom van, mely kiküszöbölhető.

Mint a jégcsap, olyan hideg? Melegítsd fel magad!

Kicsi a bors, de erős. Ez a porra is igaz lehet

A háztartási munkák réme a por. Szinte hiábavaló küzdelmet vívunk az apró, majdcsak láthatatlan szemcsékkel, amelyek alattomos módon már a takarítás után azonnal visszaülnek.
Úgy érzed, hogy hiába takarítasz nap, mint nap, a por szinte már akkor megtalálható, ahogy portalanítás után elvetted onnan a kezedet?

Fermentáljunk, de hogyan?

Mi is az a fermentálás? Tulajdonképpen egy ősrégi módszer az élelmiszerek tartósítására, mesterséges tartósítószerek nélkül. A fermentált élelmiszerek jótékony hatásúak a szervezetre! Ha szeretné a tartósításnak ezt a módját kipróbálni, akkor érdemes elolvasnia cikkünket.

Vénasszonyok nyara. De miért pont ez a neve?

Kicsit mosolyogva olvastam a minap, hogy egy német hölgy a múlt században egyszer panasszal élt az „Altweibersommer” - azaz vénasszonyok nyara - kifejezés miatt a helyi bíróságnál. Nőként és időskorúként is sértőnek találta ezt a szót. Hogy milyen döntés született a bíróságon, a cikkből kiderül!