Menü

Tudnivalók foghúzás előtt és után

Többségünk már átesett foghúzáson, jól tudjuk mit jelent, ám mivel egy foghúzás a teljes fog eltávolítását jelenti gyökerekkel együtt, ezért komoly beavatkozásnak számít, érdemes tisztában lenni azzal, hogy mit szabad és mit nem foghúzás előtt és után.

Foghúzásra akkor kerül sor, ha valami miatt a fájó, beteg fogat már nem lehet megmenteni, nem érdemes gyökérkezelni, betömni.

Fogorvoshoz minden alkalommal a fogak megtisztítása (fogmosás, öblögetés) után érkezzünk. A foghúzást minden esetben érzéstelenítés mellett végzik, majd az érzéstelenítést követően a fogat különböző fogászati eszközökkel eltávolítják, ám ha a fogorvos nem boldogul a ezzel a művelettel, akkor szájsebészre is szükség lehet.

A foghúzás után az orvosnak mindig ellenőriznie kell, hogy a fog gyökere nem nyúlt-e be az arcüregbe, amennyiben ez történt, akkor varrásra is szükség lehet, ezért kell szájsebészhez irányítani a beteget. Mindig meg kell várni azt is, hogy a vérzés elálljon, ekkor engedhető el a beteg, bár velem előfordult, hogy a szájsebészeti beavatkozás utáni hazaútra még behelyeztek egy steril gézlapot, amire rá kellett harapnom.

Hogy mindez mennyi időt vesz igénybe, az személytől, a fogak típusától, helyzetétől és a csont keménységétől is függ, ugyanis míg az egy gyökerű, nagyon mozgó fogakat gyorsan ki lehet húzni, a többgyökerűek már nehézkesebbek, eltávolításuk is viszonylag hosszabb ideig tart.

Egy foghúzásra gyulladt fog esetében akkor kerülhet sor, ha a gyulladást csökkentjük, például antibiotikum kúrával. Erre azért van szükség, mert ha a fog be van gyulladva, akkor nem hatnak olyan jól az érzéstelenítők.

Azoknak, akik egyéb betegség miatt "vérhígítót" szednek, külön készülniük kell a foghúzásra, mely az ő esetükben a háziorvossal egyeztetve történhet, a vérhígító megfelelő beadása után, így elkerülhető a normálisnál hosszabb ideig tartó vérzés.

Foghúzás után a seb általában pár hét alatt szépen összegyógyul, ám ennek érdekében az első néhány napban nem szabad erőlködni, komolyabb fizikai munkát végezni, intenzíven sportolni, nehogy a vérzés újra beinduljon. Foghúzást követően tilos a sebet piszkálni, szívogatni. A foghúzás napján nem tanácsos szilárd ételt enni, illetve rágni is pár napig a másik oldalon ajánlott, mosni pedig az első napokban nem, később is óvatos mozdulatokkal, puha sörtéjű kefével lehet.

Ha betartjuk a fenti tanácsokat, akkor a foghúzás valószínűleg szövődménymentesen fog gyógyulni. Ha minden óvatosság ellenére mégis vérzés lép fel, gyulladás vagy fájdalom, akkor újra el kell menni a fogorvoshoz.

Az egyéni boldogság kérdése. Tanulható-e a pozitivitás?

A boldogságkeresés napjaink egyik legaktuálisabb témája, jóllehet sokszor nem a legideálisabb helyen és módon keressük ezt az állapotot. A pozitív pszichológia irányzata tudományos módszereket alkalmazva foglalkozik az elégedettség témakörével. Viszont egyéni szempontból mindez jóval kevésbé elméleti dolgokon múlik, mintsem a mindennapi cselekedeteinken, interakciókon.

Kutyapanziók

Minden állattartóval előfordulhat, hogy el kell utaznia és nem tudja magával vinni házi kedvencét, rokonai, barátai pedig nem tudják vállalni az állat gondozását, ilyenkor jelent megoldást a kutyapanzió.

Hűsítő tippek alváshoz – itt a kánikula!

Bizony el sem merem mondani hány fokos napi hőmérsékleteket mutatnak az időjárásjelző oldalak a hétre, de azt elárulom, hogy jó lesz megjegyezni, hogy mit tehetünk a kánikula elviselhetőbbé tételéért, például este, amikor aludni szeretnénk.

Kreatív hobbik a lelki egyensúly megőrzéséért

Sokszor nem is vagyunk tisztában vele, mennyire fontos, hogy legyen egy kreatív hobbink! Azon kívül, hogy ez a mindennapokban kellemes kikapcsolódást nyújt, segít fejleszteni különböző készségeinket és fenntartja a lelki egyensúlyt.

Sportesemény-etikett. Mit illik, mit nem

Léteznek illemszabályok a sportban? Igen! A futás, kerékpár, úszás, mint sportok és sok ehhez kapcsolódó futó-kerékpáros és triatlonversenyek tömegeket vonzanak és mozgatnak meg, éppen ezért fel kell hívni a figyelmet arra, hogy itt is vannak bizonyos illemszabályok.