Menü

Tudnivalók foghúzás előtt és után

Többségünk már átesett foghúzáson, jól tudjuk mit jelent, ám mivel egy foghúzás a teljes fog eltávolítását jelenti gyökerekkel együtt, ezért komoly beavatkozásnak számít, érdemes tisztában lenni azzal, hogy mit szabad és mit nem foghúzás előtt és után.

Foghúzásra akkor kerül sor, ha valami miatt a fájó, beteg fogat már nem lehet megmenteni, nem érdemes gyökérkezelni, betömni.

Fogorvoshoz minden alkalommal a fogak megtisztítása (fogmosás, öblögetés) után érkezzünk. A foghúzást minden esetben érzéstelenítés mellett végzik, majd az érzéstelenítést követően a fogat különböző fogászati eszközökkel eltávolítják, ám ha a fogorvos nem boldogul a ezzel a művelettel, akkor szájsebészre is szükség lehet.

A foghúzás után az orvosnak mindig ellenőriznie kell, hogy a fog gyökere nem nyúlt-e be az arcüregbe, amennyiben ez történt, akkor varrásra is szükség lehet, ezért kell szájsebészhez irányítani a beteget. Mindig meg kell várni azt is, hogy a vérzés elálljon, ekkor engedhető el a beteg, bár velem előfordult, hogy a szájsebészeti beavatkozás utáni hazaútra még behelyeztek egy steril gézlapot, amire rá kellett harapnom.

Hogy mindez mennyi időt vesz igénybe, az személytől, a fogak típusától, helyzetétől és a csont keménységétől is függ, ugyanis míg az egy gyökerű, nagyon mozgó fogakat gyorsan ki lehet húzni, a többgyökerűek már nehézkesebbek, eltávolításuk is viszonylag hosszabb ideig tart.

Egy foghúzásra gyulladt fog esetében akkor kerülhet sor, ha a gyulladást csökkentjük, például antibiotikum kúrával. Erre azért van szükség, mert ha a fog be van gyulladva, akkor nem hatnak olyan jól az érzéstelenítők.

Azoknak, akik egyéb betegség miatt "vérhígítót" szednek, külön készülniük kell a foghúzásra, mely az ő esetükben a háziorvossal egyeztetve történhet, a vérhígító megfelelő beadása után, így elkerülhető a normálisnál hosszabb ideig tartó vérzés.

Foghúzás után a seb általában pár hét alatt szépen összegyógyul, ám ennek érdekében az első néhány napban nem szabad erőlködni, komolyabb fizikai munkát végezni, intenzíven sportolni, nehogy a vérzés újra beinduljon. Foghúzást követően tilos a sebet piszkálni, szívogatni. A foghúzás napján nem tanácsos szilárd ételt enni, illetve rágni is pár napig a másik oldalon ajánlott, mosni pedig az első napokban nem, később is óvatos mozdulatokkal, puha sörtéjű kefével lehet.

Ha betartjuk a fenti tanácsokat, akkor a foghúzás valószínűleg szövődménymentesen fog gyógyulni. Ha minden óvatosság ellenére mégis vérzés lép fel, gyulladás vagy fájdalom, akkor újra el kell menni a fogorvoshoz.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.