Menü

Tudnivalók foghúzás előtt és után

Többségünk már átesett foghúzáson, jól tudjuk mit jelent, ám mivel egy foghúzás a teljes fog eltávolítását jelenti gyökerekkel együtt, ezért komoly beavatkozásnak számít, érdemes tisztában lenni azzal, hogy mit szabad és mit nem foghúzás előtt és után.

Foghúzásra akkor kerül sor, ha valami miatt a fájó, beteg fogat már nem lehet megmenteni, nem érdemes gyökérkezelni, betömni.

Fogorvoshoz minden alkalommal a fogak megtisztítása (fogmosás, öblögetés) után érkezzünk. A foghúzást minden esetben érzéstelenítés mellett végzik, majd az érzéstelenítést követően a fogat különböző fogászati eszközökkel eltávolítják, ám ha a fogorvos nem boldogul a ezzel a művelettel, akkor szájsebészre is szükség lehet.

A foghúzás után az orvosnak mindig ellenőriznie kell, hogy a fog gyökere nem nyúlt-e be az arcüregbe, amennyiben ez történt, akkor varrásra is szükség lehet, ezért kell szájsebészhez irányítani a beteget. Mindig meg kell várni azt is, hogy a vérzés elálljon, ekkor engedhető el a beteg, bár velem előfordult, hogy a szájsebészeti beavatkozás utáni hazaútra még behelyeztek egy steril gézlapot, amire rá kellett harapnom.

Hogy mindez mennyi időt vesz igénybe, az személytől, a fogak típusától, helyzetétől és a csont keménységétől is függ, ugyanis míg az egy gyökerű, nagyon mozgó fogakat gyorsan ki lehet húzni, a többgyökerűek már nehézkesebbek, eltávolításuk is viszonylag hosszabb ideig tart.

Egy foghúzásra gyulladt fog esetében akkor kerülhet sor, ha a gyulladást csökkentjük, például antibiotikum kúrával. Erre azért van szükség, mert ha a fog be van gyulladva, akkor nem hatnak olyan jól az érzéstelenítők.

Azoknak, akik egyéb betegség miatt "vérhígítót" szednek, külön készülniük kell a foghúzásra, mely az ő esetükben a háziorvossal egyeztetve történhet, a vérhígító megfelelő beadása után, így elkerülhető a normálisnál hosszabb ideig tartó vérzés.

Foghúzás után a seb általában pár hét alatt szépen összegyógyul, ám ennek érdekében az első néhány napban nem szabad erőlködni, komolyabb fizikai munkát végezni, intenzíven sportolni, nehogy a vérzés újra beinduljon. Foghúzást követően tilos a sebet piszkálni, szívogatni. A foghúzás napján nem tanácsos szilárd ételt enni, illetve rágni is pár napig a másik oldalon ajánlott, mosni pedig az első napokban nem, később is óvatos mozdulatokkal, puha sörtéjű kefével lehet.

Ha betartjuk a fenti tanácsokat, akkor a foghúzás valószínűleg szövődménymentesen fog gyógyulni. Ha minden óvatosság ellenére mégis vérzés lép fel, gyulladás vagy fájdalom, akkor újra el kell menni a fogorvoshoz.

A sportsérülések leggyakoribb okai

Aki sportol, tisztában van a sérülések kockázatával, legyen valaki hobbi-, vagy élsportoló. A sérülés a sportélet velejárója, azonban sok olyan húzódás, fájdalom van, mely kiküszöbölhető.

Mint a jégcsap, olyan hideg? Melegítsd fel magad!

Kicsi a bors, de erős. Ez a porra is igaz lehet

A háztartási munkák réme a por. Szinte hiábavaló küzdelmet vívunk az apró, majdcsak láthatatlan szemcsékkel, amelyek alattomos módon már a takarítás után azonnal visszaülnek.
Úgy érzed, hogy hiába takarítasz nap, mint nap, a por szinte már akkor megtalálható, ahogy portalanítás után elvetted onnan a kezedet?

Fermentáljunk, de hogyan?

Mi is az a fermentálás? Tulajdonképpen egy ősrégi módszer az élelmiszerek tartósítására, mesterséges tartósítószerek nélkül. A fermentált élelmiszerek jótékony hatásúak a szervezetre! Ha szeretné a tartósításnak ezt a módját kipróbálni, akkor érdemes elolvasnia cikkünket.

Vénasszonyok nyara. De miért pont ez a neve?

Kicsit mosolyogva olvastam a minap, hogy egy német hölgy a múlt században egyszer panasszal élt az „Altweibersommer” - azaz vénasszonyok nyara - kifejezés miatt a helyi bíróságnál. Nőként és időskorúként is sértőnek találta ezt a szót. Hogy milyen döntés született a bíróságon, a cikkből kiderül!