Menü

Fáradékonyság? Okozhatja vashiány is

Ha még nyáron is rendszeresen küzdenünk kell a fáradékonysággal, akkor nagy valószínűséggel nem a tavasszal jellemző energiahiány és nem is a hideg hónapok alatt gyakran előforduló téli depresszió az oka. Könnyen lehet, hogy szervezetünk számára kevés vas áll rendelkezésre, ugyanis a vashiányos tünetek közül a fáradékonyság a leggyakoribb.

Vashiány kialakulhat attól is, hogy egészen egyszerűen nem fogyasztunk elegendő mennyiséget belőle, azonban bizonyos anyagcserezavarok is állhatnak a háttérben.

A vashiány legjellemzőbb tünetei közé tartozik a fáradékonyság mellett a gyakori szédülés, étvágytalanság, légszomj, aluszékonyság, sápadtság és általános gyengeség. Okozhat vérszegénység is vashiányt, ebben az esetben az imént felsorolt tünetek mellett kifejezetten magas pulzust tapasztalhatunk, ami azért alakul ki, hogy kompenzálja a kevés vas miatti alacsony hemoglobinszintet és elegendő oxigén jusson el így is a test minden pontjára.

Mindenképpen érdemes orvossal is konzultálnunk, hiszen különböző okok állhatnak a vashiány tünetei mögött, azonban amit mi magunk is megtehetünk, az az, hogy vasban gazdag ételeket fogyasztunk, lehetőleg rendszeresen. További hasznos tanács, hogy ezek mellé az ételek mellé mindenképpen fogyasszunk megfelelő mennyiségű C- és B-vitamint, mivel ezek is segítik a vas felszívódását.

Milyen ételek tartalmaznak sok vasat? Például a máj, ami az állati eredetű ételek közül a legnagyobb mennyiségben tartalmazza ezt a nyomelemet. Egészen pontosan a kacsamáj tartalmazza a legtöbbet, 100 grammonként nagyjából 30 milligrammot, ezután következik a sertésmáj, 22 milligrammal, majd a borjúmáj, majdnem 8 milligrammal.

De mi a helyzet akkor, ha valaki nem fogyaszt állati eredetű élelmiszereket? Nem kell aggódniuk nekik sem, igaz, a növényi eredetű élelmiszerek közül egyik sem vetekedhet a kacsamáj vastartalmával, sem pedig a sertésmájéval, azonban a borjúmájnál jóval többet tartalmaz például a búzakorpa. A búzakorpa vastartalma 100 grammonként 16 milligramm, ez a gabonatermékek közül a legmagasabb vastartalom. Az átlagos zabpehelyben is találunk vasat, nagyjából 4,5 milligrammot 100 grammonként.

Szintén jó vasforrás lehet a tökmag, de általánosságban bármilyen olajos mag is jó választás. A tökmag 100 grammonként 12 milligramm vasat tartalmaz, a szezámmag pedig 10 milligrammot. Ráadásul a tökmag és a szezámmag számos más vitamint is tartalmaz, mint például A, E, B1 és B2 vitaminok.

Ha nem állati és nem is növényi eredetű élelmiszert szeretnénk, akkor mindössze egy irányba indulhatunk, mégpedig a gombák felé. A rókagomba kiváló választás vaspótlásra, nagyjából 6,5 milligrammot tartalmaz 100 grammonként. Bár a többi gombafajta is tartalmaz vasat, jóval kevesebbet, nagyjából 1 milligrammot 100 grammonként.

Végül pedig mindenképpen szót kell ejtenünk a fűszerekről, ugyanis bár nagyon kis mennyiségben fogyasztjuk őket az előbb említett élelmiszerekhez képest, azonban rendkívül magas vastartalommal bírnak, legalábbis néhány közülük. Ilyen a kardamom, ami 100 grammonként 100 milligrammot tartalmaz, vagy a petrezselyem, ami 100 grammonként majdnem 98 milligrammot. Bár kevesebbet tartalmaz, de a fodormenta és a csalánlevél is bővelkedik vasban.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Miért fordul egyre több sportoló a jógához?

A modern sport világában egyre több profi és amatőr sportoló fedezi fel a jóga sokoldalú előnyeit. Bár korábban gyakran csak kiegészítő mozgásformaként tekintettek rá, mára bizonyított, hogy a jóga olyan fizikai és mentális támogatást nyújt, amely közvetlenül hozzájárul a teljesítmény növeléséhez, a regeneráció gyorsításához és a sérülések megelőzéséhez.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.

Az anyajegyszűrés jelentősége

Az anyajegyszűrés (dermatológiai vizsgálat) alapvető szerepet játszik a bőrrák, különösen a melanóma korai felismerésében. Ez a fájdalommentes, nem invazív eljárás bőrgyógyász szakorvos által történik.

Természetes módszerek torokfájás és köhögés enyhítésére – bevált házi praktikák

A torokfájás és a köhögés az őszi–téli időszak leggyakoribb panaszai közé tartoznak, és bár sokszor nem igényelnek komoly orvosi kezelést, kellemetlenséget okozhatnak a mindennapokban. Szerencsére számos természetes módszer áll rendelkezésre, amelyek hatékonyan enyhíthetik a tüneteket és segíthetik a szervezet regenerálódását.