Menü

Párkapcsolataink különböző stádiumai

Szinte mindenki hallott már a gyászfeldolgozás, és a szakítás utáni időszak különböző stádiumairól, mint például a harag, vagy az elengedés. Azonban érdekesség, hogy a párkapcsolatoknak is vannak elkülöníthető stádiumai, amelyen keresztül kisebb-nagyobb változásokkal minden ember átmegy, a különböző stádiumok végén pedig a felek vagy együtt maradnak, vagy pedig bekövetkezik közöttük a szakítás.

Mézes hetek

A párkapcsolatok első időszakában minden tökéletesnek tűnik. Ebben az időszakban az embert semmi sem érdekli annyira, mint a másik, akit ezekben a hetekben, hónapokban (ami akár 1-2 évig is elhúzódhat) mindenki másnál szebbnek, többnek, jobbnak lát. Ilyenkor viseljük azt a bizonyos “rózsaszín szemüveget”, hiszen tényleg hajlamosak vagyunk még a párunk hibáit is vonzónak látni. Ami később idegesítővé, zavaróvá válik, most még vonzó könnyedségnek tűnik. Ennek az időszaknak az itt szerzett rengeteg pozitív élmény adja az érzelmi munícióját a későbbi stádiumokhoz is.

Vizsgálódás és eltávolodás

Ahogy a kezdeti lelkesedés alábbhagy,– ami akár néhány nap, de akár néhány év is lehet – letesszük a fentebb említett szemüveget és elkezdjük párunkat jóval reálisabban látni. A “mi” mellett újból megjelenik az “én” szerepe. Amellett, hogy egy pár vagytok, önálló személyiséggel is rendelkeztek. Vannak külön programjaitok, érdeklődési területeitek, feladataitok. Csökken az együtt töltött idő, ritkulnak a szerelmes üzenetek, kitisztul a gondolkodásotok, észreveszitek egymás negatív tulajdonságait is. Jellemző, hogy ilyenkor kialakul valamilyen hierarchia, vagy a mindennapi életben betöltött pozíciók alapján kialakul az, hogy ki mit szeret csinálni a hétköznapokban.

Jó esetben az ábrándok és realitás közt csak kisebb különbség, és nem szakadék van. Ha így van, a kapcsolatban elkezdhettek magasabb szintre lépni, hogy kiderítsétek, tényleg egymásnak vagytok-e teremtve, és képesek lennétek-e akár egy egész életet közösen működtetni. Ha a kezdeti státusz után nagyon hirtelen marad el a vonzódás ilyenkor, az már előrevetíti a későbbi problémákat.

Konfliktus és önállósodás

A konfliktushelyzetek és a krízisek a mindennapi életünknek a velejárói, egy párkapcsolatban pedig előbb-utóbb előjönnek ezek a helyzetek. Az, hogy az első komolyabb ilyen helyzet mikor jön el sok mindentől függ, és nem is kell, hogy maga a krízis párkapcsolati nehézség legyen. Nemcsak az okozhat bajt, ha csökken az egymás iránti vonzalom, vagy a bizalom rendül meg, ilyen mérföldkő lehet például, hogy mi történik, ha egyikőtök elveszíti a munkahelyét, vagy egy családtagját, vagy éppen valamilyen betegséggel kell megküzdeni az egyik félnek.

Ebben a stádiumban alakul ki, hogy az emberek inkább elsodródnak egymás mellől, vagy pedig kitartanak közösen egymás mellett. Az eltávolodással egyidőben az egyének is ilyenkor szerzik a legtöbb tapasztalatot, és ekkor kell megtalálni az egyensúlyt az otthon és a munka között. Valamint ekkor válik fontossá az is, hogy a család, és a barátok mit gondolnak ténylegesen az adott ember párkapcsolatáról.

Kötődés

A kötődés időszaka alatt minden attól függ, hogy hogyan vészeltétek át az előbbi időszakot. Ha a krízis lerombolta mindazt, amit felépítettetek, akkor legtöbbször bekövetkezik a szakítás, és elválnak az emberek útjai. Ebben a szakaszban már nincs szükség klasszikusan külső tükörre, mivel a két fél megismerte a másikat. Emiatt persze előjön, hogy néha egy kicsit jobban eltávolodtok, vagy közelebb kerültök egymáshoz, viszont ez ilyenkor már kevésbé tűnik ijesztőnek, mint a korábbiakban. Ekkor már nagyon ritkák a különböző irreális elvárások, mivel ismerik a felek egymást, és a kommunikáció is sokkal jobb lesz. Értékelni fogod mindazt a boldogságot, ami megadatott nektek az életben és ekkor alakul ki a legszorosabb kötődés a két fél között. Konfliktust okozhat ekkor az is, ha mindketten túlságosan kötődtök egymáshoz, és egy idő után már ez kezd el nyomasztóvá válni.

Elköteleződés és együtt az úton

Ebben a szakaszban vélhetően már nagyon jól ismeritek egymás értékeit és céljait a jövőre nézve is. Eldöntöttétek, hogy hosszú távra terveztek, és ekkorra már szoros kapcsolatban vagytok társatok családjával, barátaival is, a közös élet és jövő pedig elsőbbséget élvez. Ebben a szakaszban születnek a nagy elhatározások: attól függően, hogy egyébként hol jártok az életben, vagy milyen (közös) elképzeléseitek vannak, ilyenkor jöhet az összeköltözés, esetleg házasság, és ha szeretnétek akkor felmerül a gyerekek, kutya, cica gondolata is. Ilyenkor egyre inkább eltűnik az “én” szerepe, és helyette a “mi” valamint a család kerül előtérbe. Emellett a különböző konfliktushelyzetek ilyenkor már nem tűnnek annyira drámainak és megoldhatatlannak, mint korábban.

Fontos megjegyezni, hogy egyes szakaszok hosszabb ideig tartanak, mint mások, és a párok sokszor különböző ideig maradnak a különböző szakaszokban. Az őszinte kommunikáció kialakítása, a kölcsönösen támogató környezet, és a kapcsolatot hátráltató problémák kezelése segíthet abban, hogy az egyik stádiumból a másikba tudjatok lépni. Összességében az említett szakaszok alkotják egy párkapcsolatnak a legfőbb stádiumait, természetesen mindenki máshogy éli ezeket meg, azonban előbb-utóbb a legtöbb ember keresztül megy ezeken az érzelmeken és időszakokon.

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Vágyódás az elérhetetlenre

Egyszer mindannyiunk életében előfordul, hogy olyasvalaki, vagy olyasvalami iránt érzünk vonzalmat, aki és ami biztosan felforgatná az életünket. A főnökünk, a legjobb barátunk ismerőse, exe, vagy valamilyen materiális tárgyi dolog is lehet. Mindannyian ebbe a bizonyos „tiltott gyümölcs” kategóriába tartoznak: az ábrándozás csábító lehet, a következmények azonban már kevésbé. De mihez kezdhetünk ezekkel az érzésekkel? Hogyan lehet ezen érzelmeket újból és újból megélni, valamint kezelni?

Flegmatikus személyiség jellemzői

A flegmatikus személyiség konfliktuskerülő, nyugalmas, rohanástól és feszültségektől mentes életmódot folytat, s mindent elkövet azért, hogy ezt meg is őrizze. Soha nem száll szembe senkivel, egyszerűen csak úgy alakítja az életét, ahogy az neki jó legyen.