A sóska jótékony hatásai
- Dátum: 2023.05.02., 18:26
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- A-vitamin, antioxidáns, B-vitamin, C-vitamin, csont, egészség, flavonoidok, foszfor, főzelék, idény, idényzöldség, immunerősítő, immunrendszer, kalcium, látás, leves, nyákoldó, oxálsav, saláta, sóska, szósz, tea, vas, vértisztító, vizelethajtó, zöldség
Jellemzően már kora tavasztól, márciustól érik a sóska és egészen késő őszig gyűjthető, azonban legízletesebb az április időszakban, virágzás előtt. A sóskát több néven is ismerik, például egyes területeken bábikóként, illetve rekenyeként, de általánosan a tavasz első zöld vitaminjának is nevezik.
A sóska Európában őshonos, lágyszárú növény, valamint a keserűfűfélék családjába tartozik. Vastag, nyíl alakú levelei vannak és bugavirágzata. A növény föld feletti részét fogyasztjuk általában, azonban a föld alatti részei is hasznosíthatók, például különböző gyógyászati célokra. A sóska ugyanis nem csak zöldség, hanem gyógynövény is, illetve számos egészségügyi előnye ismert.
A sóskában nagy mennyiségben találhatók ásványi sók, mész, oxálsav, foszfor és vas, valamint jelentős a C-vitamin tartalma is. Ezen kívül fellelhetők benne flavonoidok, antranoidok és cserzőanyagok is, illetve gyümölcssav. Utóbbinak köszönheti frissítő, élénkítő hatását, illetve ez teszi közkedvelt fűszernövénnyé is. Található benne továbbá A-, B1-, B2- és B9-vitamin, valamint antioxidánsok is.
Egészségügyi hatásai közül a legismertebbek a vizelethajtó és nyálkaoldó tulajdonságai, valamint jótékonyan hat az immunrendszer védekező-képességére. A népi gyógyászatban vértisztító, méregtelenítő hatása is ismert. Bár nem gyógyhatásként tartják számon, azonban a savanykás ízének köszönhetően étvágygerjesztő tulajdonsága is van.
A benne található A-vitamin a farkasvakság megelőzésében jelentős, valamint javítja a látást. A B-vitaminok a hajhullás ellen hatásosak, a C-vitamin tartalma miatt pedig az immunrendszer erősítése mellett a bőrre is jótékony hatással van. Kalciumtartalma is rendkívül magas, ami a csontok sűrűségét és erősségét javítja, valamint a benne található vas, nátrium és foszfor miatt vérszegénység esetén is ajánlják. A benne található antioxidánsok általános gyulladáscsökkentő hatással bírnak.
Elkészítése is sokszínű, felhasználhatjuk salátákban, de akár levesekben és főzelékként is. Egyes háztartásokban spenóttal együtt készítik el, se sós-tejfölös ízesítéssel is előfordul.
Szószként is kedvelt, leginkább csirkehús vagy tojás mellé, de halak köreteként is találkozni vele. Salátában a zsenge leveleit használjuk fel nyersen, ha pedig teát szeretnénk belőle készíteni, akkor a virágait is felhasználhatjuk. Érdekesség, hogy a sóskateát nem mézzel, hanem fűszerekkel, egészen pontosan fahéjjal, kardamommal és gyömbérrel szokás ízesíteni, valamint hidegen is fogyaszthatjuk.
Fontos, hogy mértékkel fogyasszuk, mivel nagy mennyiségben hasmenést, hányást, hasfájást és émelygést is okozhat, valamint az asztmások és bőrbetegséggel küzdők számára nem ajánlott a fogyasztása.
A vitaminok túladagolásának veszélyei
Gyakorlatilag bármilyen vitamint, étrend-kiegészítőt szeretnénk szedni, ajánlott utánajárnunk, valóban szükségünk van-e rá, és ha igen, mekkora mennyiségben, sőt még az is számíthat, pontosan mikor és mivel vesszük be.
Hogyan legyen sikeres egy januári diéta?
Ha valaha tettél már újévi fogadalmat, akkor egész biztosan felkerült a listádra az életmódváltás. Többségünk jellemző módon diétázni, fogyni szeretne, de az ünnep utáni időszak a lehető legrosszabb az új étrend bevezetésére. Az alábbi cikkből azt tudhatjuk meg, hogy hogyan lehet mégis sikeres egy év eleji fogyókúra.
Esszenciális vitaminok
Rengeteg vitamint ismerünk, tudjuk azt is, hogy melyik milyen fajta, hogyan hasznosítja a szervezetünk. Ámde ki ismeri az esszenciális vitamin kifejezést?
A helyes táplálkozás alapszabályai
A gyermekkorban kialakított táplálkozási szokások rendkívül fontosak, mivel hosszú távon befolyásolják a felnőttkor egészségét. A helyes étrend segíthet a gyerekeknek abban, hogy elkerüljék az elhízást és más egészségi problémákat, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és vitaminhiány.
Szerencsehozó vagy elvivő falatok, avagy mit együnk és mit ne újévkor
Múlt cikkemben a szilveszteri és újévi népszokásokat, hiedelmeket gyűjtöttem csokorba a világ minden tájáról, melyek talán már kicsit háttérbe szorultak, azonban az étkekkel kapcsolatos babonák még mai napig foglalkoztatják az embereket.