Menü

A sóska jótékony hatásai

Jellemzően már kora tavasztól, márciustól érik a sóska és egészen késő őszig gyűjthető, azonban legízletesebb az április időszakban, virágzás előtt. A sóskát több néven is ismerik, például egyes területeken bábikóként, illetve rekenyeként, de általánosan a tavasz első zöld vitaminjának is nevezik.

A sóska Európában őshonos, lágyszárú növény, valamint a keserűfűfélék családjába tartozik. Vastag, nyíl alakú levelei vannak és bugavirágzata. A növény föld feletti részét fogyasztjuk általában, azonban a föld alatti részei is hasznosíthatók, például különböző gyógyászati célokra. A sóska ugyanis nem csak zöldség, hanem gyógynövény is, illetve számos egészségügyi előnye ismert.

A sóskában nagy mennyiségben találhatók ásványi sók, mész, oxálsav, foszfor és vas, valamint jelentős a C-vitamin tartalma is. Ezen kívül fellelhetők benne flavonoidok, antranoidok és cserzőanyagok is, illetve gyümölcssav. Utóbbinak köszönheti frissítő, élénkítő hatását, illetve ez teszi közkedvelt fűszernövénnyé is. Található benne továbbá A-, B1-, B2- és B9-vitamin, valamint antioxidánsok is.

Egészségügyi hatásai közül a legismertebbek a vizelethajtó és nyálkaoldó tulajdonságai, valamint jótékonyan hat az immunrendszer védekező-képességére. A népi gyógyászatban vértisztító, méregtelenítő hatása is ismert. Bár nem gyógyhatásként tartják számon, azonban a savanykás ízének köszönhetően étvágygerjesztő tulajdonsága is van.

A benne található A-vitamin a farkasvakság megelőzésében jelentős, valamint javítja a látást. A B-vitaminok a hajhullás ellen hatásosak, a C-vitamin tartalma miatt pedig az immunrendszer erősítése mellett a bőrre is jótékony hatással van. Kalciumtartalma is rendkívül magas, ami a csontok sűrűségét és erősségét javítja, valamint a benne található vas, nátrium és foszfor miatt vérszegénység esetén is ajánlják. A benne található antioxidánsok általános gyulladáscsökkentő hatással bírnak.

Elkészítése is sokszínű, felhasználhatjuk salátákban, de akár levesekben és főzelékként is. Egyes háztartásokban spenóttal együtt készítik el, se sós-tejfölös ízesítéssel is előfordul.

Szószként is kedvelt, leginkább csirkehús vagy tojás mellé, de halak köreteként is találkozni vele. Salátában a zsenge leveleit használjuk fel nyersen, ha pedig teát szeretnénk belőle készíteni, akkor a virágait is felhasználhatjuk. Érdekesség, hogy a sóskateát nem mézzel, hanem fűszerekkel, egészen pontosan fahéjjal, kardamommal és gyömbérrel szokás ízesíteni, valamint hidegen is fogyaszthatjuk.

Fontos, hogy mértékkel fogyasszuk, mivel nagy mennyiségben hasmenést, hányást, hasfájást és émelygést is okozhat, valamint az asztmások és bőrbetegséggel küzdők számára nem ajánlott a fogyasztása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.