Menü

Pajzsmirigyproblémáink: jódhiány és tünetei

Pajzsmirigybetegség és jódproblémák: se a túl kevés, se a túl sok nem jó! Mint tudjuk a pajzsmirigy betegségekért sok esetben a jódhiány a felelős. A pajzsmirigy megfelelő működéséhez a jód nélkülözhetetlen, ám nem mindegy, hogy mikor és mennyi kerül a szervezetbe.

Azt, hogy pontosan milyen tünetek jelzik a jódhiányt, s mennyire van belőle szükségünk, máris összefoglaljuk!

Sajnos tény, hogy hazánkban a termőföldünk jódban szegény, ezért jódbevitelünk sokszor alacsonyabb a kelleténél, természetesen ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek szednie kell kontroll nélkül a jódtartalmú étrendkiegészítőket, hiszen a túlzott bevitel is problémákat okoz és felborítja a pajzsmirigy működését.

A jódozott konyhasó fogyasztásával az utóbbi években országunkban jelentősen csökkent a jódhiányban szenvedők száma, azonban így is előfordulhat a hiányos állapot. A jód kétélű fegyver, hiánya következtében általában pajzsmirigy-alulműködés alakul ki, míg a túlzott jódfogyasztás autoimmun pajzsmirigybetegségeket okoz, túlműködést, göböket.

Szükségünk van jódra, különösen a várandósok esetében kell erre figyelni, ám néhány magzatvédő vitamin túl sok jódot tartalmaz.

A pajzsmirigybetegségek tüneteiről már írtunk korábban, van, ami szabad szemmel is érzékelhető és látható (például a nyakmérete, nyelési nehézségek, fáradtság, hajhullás, száraz bőr, indokolatlanul gyors hízás diéta és mozgás ellenére – ezek mind pajzsmirigy alulműködést jeleznek).

A pajzsmirigy alulműködés vérvétellel mutatható ki, erre léteznek akár gyorstesztek is, melyek előnye, hogy otthon könnyen és gyorsan elvégezhetőek. Napjainkban gyakori probléma, hogy baj esetén egyből a jódpótlást javasolják, de a jódszintet nem határozzák meg ehhez.

Mennyi jódra van szükségünk?

A napi szükségletünk életkoronként más és más:

1 éves korig napi 50 mikrogramm, 2-6 éves kor között napi 90 mikrogramm, 7-12 éves kor között napi 120 mikrogramm, felnőtt korban napi 150 mikrogramm jód szükséges, mely terhesség és szoptatás idején napi 200 mikrogramm is lehet.

A jódhiány tünetei között előfordulnak a fent említett, pajzsmirigy alulműködésre utaló tünetek mellett még a kedvetlenség, levertség, gyerekeknél növekedési- és fejlődési zavarok, koncentrációzavarok, székrekedés és a folyamatos fázás érzet.

Jódhiány amiatt is kialakulhat, ha szervezetünk elég jódot kap, azonban mégse tudja azt megfelelően hasznosítani, a jód nem tud ugyanis felszívódni, ezek okai általában különböző betegségek lehetnek, illetve vannak olyan gyógyszerek is – pl. egyes szívgyógyszerek és pszichiátriai készítmények -, amelyek miatt a szervezet nem tudja hasznosítani a jódot. A szelénhiány is okozhat pajzsmirigybetegséget, ezért ennek pótlására is figyelni kell, mert a szelén elengedhetetlen a pajzsmirigy optimális működéséhez.

A személyre szabott kezelés és a jód pontos adagolásának megválasztása mindenképpen endokrinológus feladata.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.