Menü

Természetes fájdalomcsillapítók – mit mire alkalmazz

Senki sem él néha, vagy akár gyakran jelentkező fájdalom nélkül, aminknek nagyon sokféle csillapítási módja van. Nem kell feltétlenül azonnal gyógyszerekhez nyúlni, mert léteznek természetes módszerek is, csak körbe kell nézni magunk körül egy kicsit.

A fájdalom nem csak egy kellemetlen tünet, hanem elengedhetetlen a túléléshez. Nem csak akkor jelentkezik, amikor valamilyen küldő behatás ér bennünket, hanem betegségek kialakulása során is, vagy egy élettani folyamat velejárójaként is, mint például egy szülés. A fájdalom egy jelzés a szervezetünk részéről, hogy valami olyan dolog történik, ami nem feltétlenül jó testüknek. A különböző jellegű fájdalmak rámutathatnak arra, ha valami nincs rendben. Az orvosok előszeretettel ajánlják a fájdalomcsillapítókat, amik többsége már gyulladáscsökkentő hatással is bír, ami hasznos a gyors javulás eléréséhez, de vannak olyan természetes fájdalomcsillapítók is, amik nem tartalmaznak kemikáliákat és akár otthon, vagy a piacon is elérhető.

Az egyik leggyakrabban jelentkező probléma a fejfájás. Nem csak akkor fáj, ha betegek vagyunk, hanem akkor is, fáradtak, kimerültek vagyunk, vagy nem ittunk, ettünk eleget. Ide vehetjük a frontos időszakok okozta migréneket is. Erre a fájdalomra ajánlott például szegfűszeget fogyasztani, ezt akár kapszula formában is megtehetjük, de figyeljünk arra, hogy ez mellé semmiképp se vegyünk be fájdalomcsillapítót, mert erős vérhígító hatás érvényesülhet, ami pedig nem lesz hasznunkra. Kínában közkedvelt szernek számít a fehér fűzfakéreg, aminek hatóanyaga a szalicil, ami az aspirinben is megtalálható. Ez a testünkben szalicilsavvá alakul, ami csökkenti a lázat, a fájdalmat és a gyulladást. Itt is fontos, hogy ne szedjünk mellé aspirint, és 16 év alatt ne is fogyasszuk.

Izomfájdalmakra tökéletes szer a gyömbér. Erősen serkenti a vérkeringést, ezzel nem csak izmainkra van jó hatással, hanem a megfázásos betegségekre és a hányingerre is. A terhesség alatt jelentkező émelygést is remekül csillapítja. A kamillateából készített borogatás pedig segíti az izomszövetek gyógyulását, emellett erős gyulladáscsökkentőként is számíthatunk rá. Ha már itt tartunk, akkor ízületi gyulladásokra pedig készítsünk zúzott fokhagymából és olaj keverékéből masszázsolajat. Zúzódásokra kurkumát keverjünk össze olajjal. Csökkenti a vérrögök képződését, serkenti a szövetek gyógyulását.

A téli időszakkal nem csak a hideg, hanem a megfázás és influenza is beköszön. A torokfájás szint elkerülhetetlen, erre pedig a legjobb gyógyír a méz. A benne található enzimek gyulladást csökkentenek és vírusölő hatásúak. Próbáljuk ki az almaecetet is, egy fél csészényit keverjünk össze egy teáskanál sóval, majd ezt öntsük fel egy pohár meleg vízzel, kevergessük, amíg feloldódik a só. A keverékkel fél óránként öblögessünk, de semmiképp se nyeljük le.

Különböző fájdalmainkra sokszor gyógyszerekhez nyúlunk, pedig a környezetünkben rengeteg természetes alapanyag megtalálható, amivel segíthetünk a kínok leküzdésében. Bátran nézzünk utána, hogy melyik növény, vagy fűszer miben lehet segítségünkre, de kellő óvatossággal használjuk őket, nehogy többet ártsunk, mint használjunk.

Ezeket próbáld ki a szúnyogcsípésekre

Mind minden évben, idén is eljött a szúnyogok ideje a hirtelen meleggel, kellemetlen csípésükre van pár házipraktikánk.

Tavaszi megújulás – kívül és belül

A tél után a tavasz olyan, mint egy mély lélegzetvétel: friss, üde, és tele van lehetőséggel. A természet új ruhát ölt, zöldbe borulnak a fák, virágba borul a világ, és ezzel együtt mi is új energiákat érzünk magunkban. De vajon tudatosan is megéljük ezt a megújulást?

A passzív dohányzás veszélyei

A passzív dohányzás, vagyis amikor valaki nem dohányzik, de mások füstjét belélegzi, komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Ez a fajta dohányfüst belégzése ugyanúgy tartalmaz káros anyagokat, mint az aktív dohányzás.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.