Menü

Lázcsillapítás házilag

A láz nem betegség, csak tünet. Ha lázasak vagyunk, okkal gyaníthatunk a háttérben valamilyen betegséget. A lázat leggyakrabban különböző baktériumok és vírusok okozta fertőzések váltják ki, ezek mellett azonban lázas állapot állhat elő még gyulladások vagy daganatos és allergiás betegségek velejárójaként is.

A lázas állapot kiváltói között főként a nátha, az influenza, koronavírus fertőzés, a torok-, bél- vagy gyomorfertőzések és a májgyulladás fordulnak elő.

Mi történik láz esetén a testünkben?

Egy felnőtt ember testhőmérséklete egészséges működés esetén 36 és 37,2 °C között mozog. Ez azonban nem egy kőbe vésett törvény, mert a normális érték egyéntől és napszaktól függően ingadozhat. Pl. étkezéseknél, és intenzív sportolás közben is a normál érték fölé emelkedhet. A gyerekeknek magasabb a testhőmérsékletük, és náluk a napi ingadozás is szélesebb spektrumú, mint a felnőtteknél.

A lázról akkor beszélünk, amikor a hőtermelés és hőleadás aránya eltolódik. A változást az agyban lévő hipotalamusz okozza. Működése következtében egy pirogén nevű anyag szabadul fel a fehérvérsejtekből. Általában 37,5 °C-ig hőemelkedésről, afölött viszont már lázról van szó.

A magasabb testhőmérséklet jelentősen lassítja egyes baktériumok és vírusok szaporodását és ezáltal csökkenti azok károsító hatásait. Ezzel egyidőben fokozódik a szervezet védelmét biztosító immunanyagok termelése. A láz tehát eredendően hasznos jelenség, amelynek teljes megszüntetése nem feltétlenül szükséges. Ugyanakkor a tartósan magas láz keringési elégtelenséget, sokkot, tudatzavart, csecsemőknél pedig lázgörcsöt is okozhat, ezért fontos a kicsik lázának helyes csillapítása.

Mivel a tartósan magas láz a szervezetet nagyon igénybe veszi, fontos, hogy a lázat már az orvos érkezéséig, tanácsáig csillapítsuk. A gyermekeknél indokolt lehet a gyors lázcsillapítás gyógyszerrel, de, ha tehetjük, inkább forduljunk a jól bevált házi módszerekhez.

Mit tehetünk láz esetén?

A lázas beteget nem célszerű nagyon felöltöztetni vagy meleg takarókkal betakarni. A sok ruha és a meleg takaró ugyanis akadályozza a test megnövekedett hőjének leadását. Tilos a forró fürdő, valamint a forró ételek és italok fogyasztása. Sokan isznak ilyenkor gyógyteákat, de ezeket lázas állapotban langyosan célszerű fogyasztani.

Folyadékpótlás

Lázcsillapítás gyógyszerek nélkül. Ha valaki lázas, jobban verejtékezik, mert a teste így védekezik a túlmelegedés ellen. A verejtékezéssel veszített folyadékot folyamatosan pótolni kell. Kicsiknél nagy a veszélye ilyenkor a kiszáradásnak, náluk ezért különösen fontos a folyadékpótlás! Felnőtteknél is szükséges, ugyanis a folyadékveszteséggel a verejtéktermelés is csökken, ezáltal a láz emelkedik.

Hűtőborogatás és hűtőfürdő

Lázcsillapítás vizes borogatással. A hűtőborogatást célszerű a homlokra, csuklókra és a bokákra tenni. Ha nagyon magas a láz, akkor nem túl hideg vizes törölközőbe vagy lepedőbe is tekerhetjük az egész testet.

A hűtőfürdőnél ügyeljünk, hogy a test hőmérsékletével egyezzen meg a víz hőmérséklete, majd további hideg víz adagolásával hűtsük le 32-33 °C-ra. A fürdővíz érje a test minél nagyobb felületét, de 5-10 percnél tovább ne ültessük benne a beteget.

Lázcsillapítás házilag krumplival

Régi erdélyi lázcsillapítási módszer ez, amit gyerekeknél is alkalmazhatunk. Magas láz esetén fogjunk néhány nyers burgonyát, reszeljük le és kössük a talpunkra, majd a lábunkat jól takarjuk be. Rövid időn belül lehúzza a lázat, akkor is, ha már a gyógyszerek nem segítenek.

Mikor levesszük a burgonyát, ne lepődjünk meg: forró lesz és szinte teljesen száraz. Célszerű a lábunk alá nejlonzacskót és egy régi törölközőt tenni, különben a krumpli foltot hagy a lepedőn, amit csak fehérítővel tudunk eltávolítani.

Ez egy nagyon egyszerű módszer a láz csillapítására. Mielőtt mást megpróbálnál, próbáld ki ezt! Nem kellemetlen, és gyors eredményt érhetünk el vele, akár pici gyerekeknél is bátran alkalmazható.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.