Menü

Egészséges házi kenyér pofonegyszerűen

A kenyér az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk, amit a legtöbbünk a boltban szerez be. Azonban a bolti kenyerek hosszú szavatossági ideje nem feltétlen előnyös, mivel a benne található tartósítószerek és ízfokozók hosszú távon rendkívül károsak az egészségünkre nézve. Az utóbbi időben, ahogy egyre divatosabbá válnak a házi készítésű élelmiszerek, egyre többen szánják rá magukat, hogy kipróbálják, milyen kenyeret sütni otthon. Sokan nem mernek belevágni, mert időigényesnek és nehéznek gondolják, ám nem minden kenyeret bonyolult elkészíteni, sőt, a pénztárcánk is meg fogja hálálni, ha magunk sütjük és nem pedig a boltban vásároljuk meg készen.

A kenyérsütés egyik legrettegettebb mozzanata a hosszadalmas dagasztás és kelesztés, valamint az élesztő használata. Ugyan ezek sem bonyolultak, bárki képes rá, de valóban időigényes folyamatok. Azonban ha a megszokott módszerhez képest egy kicsit másképp készítjük el a kenyeret, máris lerövidül a folyamat, ráadásul egészségesebb is lesz a végeredmény.

A zabkenyérhez mindössze három hozzávalóra lesz szükségünk, ez pedig a zabliszt, amit bár megvásárolhatunk, otthon is előállíthatjuk zabpehelyből, sütőporból és joghurtból. Ugye, milyen egyszerű? Még tojás és élesztő sem kell hozzá, valamint a fehérlisztet zabliszttel helyettesítve diétás kenyeret kapunk, amit bátran fogyaszthatnak fogyókúrázók és szénhidrát-anyagcsere problémával küzdők is.

A pontos recept szerint 280 gramm zablisztet, egy kisebb csomag sütőport, és 350 ml joghurtot kell összekeverni, valamint ízlés szerint sózhatjuk is a tésztát. Ha jól összedolgoztuk a hozzávalókat, akkor öntsük az egészet egy sütőpapírral kibélelt, megfelelő méretű tálba - például őzgerincformába – és mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe. Érdemes légkeveréses funkciót használni, amennyiben van rá lehetőségünk, mert akkor sokkal egyenletesebben sül át a kenyerünk kívül-belül.

Ha szeretnénk egy kicsit feldobni a kenyerünket, akkor miután kitöltöttük a formába, kenjünk be óvatosan vízzel a tetejét és szórjuk meg ízlés szerint zabpehellyel és különböző magokkal. Így nem csak egészséges, de energiadús is lesz a végeredmény.

Nagyjából 40-50 perc alatt sül meg, illetve akkor nyilváníthatjuk késznek, ha kívül szép barna és ropogós, belül pedig puha. Fontos, hogy ne essünk neki azonnal a kenyérvágóval, akármilyen csalogató is az illata. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt felvágjuk, így lesz megfelelő az állaga.

Ha szeretnénk ennél is jobban megbolondítani, kipróbálhatunk különböző fűszereket, esetleg édes változatot is, ha a diétánk megengedi.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!