Menü

Kalóriaszegény reggeli receptek

Szeretnék nektek néhány reggeli ötletet bemutatni, amelyek akár sósak, akár édesek, mindenképpen ízletesek, fogyasztásukkal viszont hatékonyan felléphetsz az úszógumik megjelenésével szemben.

Jómagam jobban szeretem a sós reggeli típusokat, de néha azért becsúszik egy-egy édes változat is, ezért döntöttem úgy, hogy összegyűjtök nektek néhányat mindkét csoportból, hogy mindenki kedvére válogathasson.

Ropogós lapkenyér cottage cheese-zel és zöldséggel

Extrém kalóriaszegény reggeli. Ha reggelente csak egy kis apróságra vágysz, ez remek választás. Ezzel magadhoz veszel egy kevés rostot és fehérjét.

Készítheted így:

100 gramm uborka

50 gramm zsírszegény cottage cheese

2 szelet ropogós lapkenyér

só, bors, fűszerek

Egyszerűen megkened a kenyérkéket a cottage cheese-zel, az uborkát rászeleteled, és sózod, fűszerezed, ahogy kívánod, akár zöldfűszerekkel is.

Éjszakai zabkása

A legjobb megoldás mindazoknak, akik a reggelit inkább útközben fogyasztják. Este elkészítheted, és reggel csak el kell pakolnod. Mivel rengeteg feltéttel gazdagíthatod, szinte megunhatatlan alternatívákat kínál: tehetsz rá gyümölcsöt, olajos magvakat stb.

Egy ízletes, kalóriamentes reggelit ebből az alábbiak szerint készíthetsz: 40 gramm zabpelyhet keverj el 100 gramm tejjel (akár növényi tejjel) és 3 evőkanál joghurttal. Ha szeretnéd, édesítheted valamiféle egészségesebb édesítőszerrel, például eritrittel. A feltétet tedd a keverékedre, az egészet zárd le (készítheted például egy befőttesüvegben), és tedd éjszakára a hűtőbe.

Teljes kiőrlésű kenyér sajttal, sonkával, zöldséggel

Ez az opció is rostot, fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat biztosít számodra. Magaddal is viheted, hiszen akár szendvics formában is elkészítheted. Ahhoz, hogy kalóriaszegény legyen, a következő mennyiségeket fogyaszd:

2 szelet teljes kiőrlésű kenyér (kb. 100 gramm)
50 gramm pulykamell sonka
1 szelet sajt
1 marék csíra
100 gramm zöldség (uborka, paradicsom, paprika…)

Sárgarépás, metélőhagymás túró tönköly toast kenyérrel

Fehérjében és rostban gazdag, és egy kicsit más, mint a megszokott. Tökéletes diétás reggelivé teheted, ha az itt leírt módon készíted: 150 gramm túrót egy evőkanál tejföllel elkeversz, hozzáadsz 150 gramm reszelt sárgarépát és 2 evőkanál apróra vágott metélőhagymát. Sózod, borsozod, vagy más fűszerrel ízesíted, ahogy szereted, és 2 szelet toast kenyérrel fogyaszthatod.

Túrófelfújt bogyós gyümölcsökkel

Ez inkább egy hétvégi reggeli, esetleg egy desszert, mert az elkészítése a szokásosnál kicsit több időt vesz igénybe. Cserébe viszont gazdagon ellát fehérjével és energiával.

Melegítsd elő a sütőt 150°C-ra. Keverj össze 80 gramm feta jellegű sajtot, 120 gramm túrót, 10 gramm őrölt lenmagot, egy tojást, 30 gramm xilitet (vagy más cukorhelyettesítőt), illetve egy kevés vaníliaaromát, ha szereted. Az elkészült masszát tedd bele egy tűzálló kis tálba, 100 gramm bogyós gyümölcsöt rendezz el rajta, és körülbelül 30 percig süsd.

Nagyon sok fehérjét tartalmaz, a lenmag pedig gazdag omega-3 zsírsavakban, és számos jótékony hatással bír az egészségre.

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani