Menü

A három leggyakoribb autoimmun betegség nőknél

Az autoimmun betegség lényege, hogy a szervezet természetes védelmi rendszere nem képes megkülönböztetni a saját egészséges sejtjeit az idegen organizmusoktól vagy beteg sejtektől, azokat ellenségként kezeli, ezért tévesen támadást indít önmaga ellen.

SLE (szisztémás lupus erythematosus)

A változatos tünetekkel, például fáradékonysággal, fogyással, gyakori fejfájással, különböző bőrproblémákkal, hajhullással és végtagduzzadással járó SLE számos szervet érinthet – ezen belül is leggyakrabban a bőrt, a veséket, a vérképző szerveket, a tüdőt és a szívet. Az esetek zömében a 18-45 év közötti nőket betegíti meg. Jellemzője, hogy lefolyása hullámzó, jobb és rosszabb időszakok váltják egymást. Tünetei leggyakrabban az arcon jelentkező, jellegzetes pillangó alakú bőrpír, fogyás, nem deformáló ízületi gyulladás, hőemelkedés vagy láz, magas vérsüllyedés, csökkent fehérvérsejt szám.

Reumatoid arthritis (krónikus sokízületi gyulladás)

Az immunreakció ebben az esetben az ízületek porcfelszínét érinti elsősorban, bár kihat a szervezet egészére. A betegség leggyakrabban a kéz és láb kisízületeit, a csuklókat, a bokákat és térdeket érinti. Általában lassan, fokozatosan és szimmetrikusan alakul ki, fájdalmat, mozgáskorlátozottságot, deformálódást, és funkciókárosodást okoz. A krónikus sokízületi gyulladás kialakulásában veleszületett genetikai hajlam mellett környezeti hatások is szerepet játszhatnak. Autoimmun pajzsmirigy betegségek A pajzsmirigy autoimmun eredetű gyulladása önmagában tünetmentes, és csak abban az esetben okoz tüneteket, ha zavar támad a mirigy hormontermelő működésében. Ilyenkor a betegek számára elkerülhetetlen az élethosszig tartó pajzsmirigyhormon szedése. Ebbe a betegségcsoportba tartozik a Hashimoto thyreoiditis, valamint a Basedow-kór is.

Előbbi olyan krónikus gyulladás, amelyben a pajzsmirigy sejtjei károsodnak, és pajzsmirigy-alulműködés kialakul ki. A beteg székrekedéssel, túlsúllyal, száraz bőrrel, hajhullással, vérszegénységgel, depressziós tünetekkel küzd. A Basedow-kór alapja a pajzsmirigy sejteken található, TSH-recepctorok elleni antitest termelődése, mely pajzsmirigy-túlműködést eredményez. A tünetek jellegzetesek: a szemek kidüllednek, a betegek általában soványak, de emellett menstruáció zavarokkal, ingerlékenységgel, fokozott izzadással, és alvászavarokkal is számolniuk kell.

Kevesen gondolnak rá, de a vérszegénység is lehet autoimmun eredetű. Autoimmun hemolitikus anémia (AIHA)(a vörösvérsejtek immunológiai okú szétesése, elpusztulása) lehet önálló kórkép, de jelentkezhet egyéb autoimmun betegségek mellett is.

Ismétlődő vetélések esetén indokolt az immunológiai kivizsgálás. Ilyen esetben felmerül az autoimmun eredetű vetélés lehetősége. Ennek ritka változata, amikor nem betegség, hanem a partner sejtjeinek téves, ellenségként történő azonosítása vezet magzatvesztéshez. (alloimmun okú vetélés) Ha a kivizsgálás során sikerül azonosítani azt a pontot, ahol az immunrendszer működése zavart szenved, akkor az lehetőséget ad a terhesség megőrzésére.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.