Menü

A legjobb vírusölő gyógynövények

A gyógynövények nem gyógyszerek, azonban a bennük található különböző vegyületek révén segíthetnek szervezetünknek felvenni a harcot a vírusokkal és egyéb kórokozókkal. Vannak kifejezetten vírusölő tulajdonsággal rendelkező gyógynövények, melyek kivédhetik a különböző fertőzéseket, illetve már meglévő betegség esetén is javíthatnak a tüneteken.

Bár általában fűszerként használjuk, a bazsalikom kiváló vírusok és baktériumok ellen. Szokatlanul hangzik, de a belőle készült gyógytea nem csak finom, hanem számos pozitív egészségügyi hatással bír. Ilyen például, hogy serkenti a sejtek oxigén ellátását és enyhíti a fejfájást, valamint köhögéscsillapító és idegnyugtató hatása is ismert. Mivel nem teanövényről van szó, így a belőle készült főzet is koffeinmentes.

A következő növény már ismert gyógynövénynek számít és változatos gyógyhatása miatt előszeretettel alkalmazzák különböző, enyhébb betegségek esetén. Az orvosi zsálya fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatásáról híres, gyakran alkalmazzák szájüregi problémák esetén, azonban általános antimikrobiális tulajdonsággal is rendelkezik. A szárában és levelében található vegyületeknek köszönheti mindezt, így a növény ezen részeit alkalmazzuk, ha teát szeretnénk készíteni belőle.

A borsmenta egy sokak által kedvelt gyógynövény, mivel nyáron hűsítő limonádét, télen pedig kellemes aromájú forró teát is készíthetünk belőle. Vírusellenes tulajdonságát a benne található mentolnak és rozmarinsavnak köszönheti, azonban sokszor alkalmazzák gyulladáscsökkentőként, valamint gyomornyugtatóként.

Bár először Kínában használták fűszer- és gyógynövényként, ma már a világon széleskörben elterjedt és népszerű a gyömbér. Főznek belőle sört, fogyasztják nyersen, fűszerként, teát készítenek belőle, de akár kandírozott desszertként is fogyaszthatjuk. Ezt a változatos felhasználású gyógynövényt a benne található gingerol nevű vegyület teszi értékessé. Amellett, hogy baktérium- és vírusölő tulajdonságú, jótékony hatással van az emésztésre és általánosan a meghűléses betegségekre. A népgyógyászatban ismert szíverősítő hatása is.

Végül pedig egy szintén ismert és közkedvelt fűszernövény, az oregánó. A legtöbb konyhában megtalálható, különösen a mediterrán ízek kedvelőinél. Azonban régen sem csak ételek ízesítésére használták ezt a növényt. Már a görögök is ismerték a fogfájásra és köhögésre kifejtett jótékony hatásait, így előszeretettel alkalmazták ilyen problémákra, valamint mérgek ellenszereként is alkalmazták. Vírus- és baktériumölő tulajdonságát a benne található karvakrol nevű hatóanyagnak köszönheti, amit hatékonyan egészít ki immunerősítő hatása.

Téli madáretetés szabályai – így segíthetünk a madaraknak biztonságosan

A tél beköszöntével a természet megváltozik, az élelemforrások pedig egyre szűkösebbé válnak a madarak számára. Ilyenkor sokan szeretnénk segíteni a kertünk, erkélyünk környékén élő kis szárnyasokat, de fontos tudni: a madáretetés felelősséggel jár.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

A természet takarója

Ahogy beköszönt az ősz, a természet lassan álomba merül: a fák levelei megsárgulnak, lehullanak, és vastag avarszőnyeggel borítják a földet. Sokan ilyenkor lapátot ragadnak, hogy eltüntessék a „rendetlenséget”, pedig az avar nem szemét, hanem a természet egyik legfontosabb alkotóeleme. Életet, tápanyagot és védelmet nyújt – nemcsak a talajnak, hanem számos élőlénynek is.

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.