Menü

A legjobb vírusölő gyógynövények

A gyógynövények nem gyógyszerek, azonban a bennük található különböző vegyületek révén segíthetnek szervezetünknek felvenni a harcot a vírusokkal és egyéb kórokozókkal. Vannak kifejezetten vírusölő tulajdonsággal rendelkező gyógynövények, melyek kivédhetik a különböző fertőzéseket, illetve már meglévő betegség esetén is javíthatnak a tüneteken.

Bár általában fűszerként használjuk, a bazsalikom kiváló vírusok és baktériumok ellen. Szokatlanul hangzik, de a belőle készült gyógytea nem csak finom, hanem számos pozitív egészségügyi hatással bír. Ilyen például, hogy serkenti a sejtek oxigén ellátását és enyhíti a fejfájást, valamint köhögéscsillapító és idegnyugtató hatása is ismert. Mivel nem teanövényről van szó, így a belőle készült főzet is koffeinmentes.

A következő növény már ismert gyógynövénynek számít és változatos gyógyhatása miatt előszeretettel alkalmazzák különböző, enyhébb betegségek esetén. Az orvosi zsálya fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatásáról híres, gyakran alkalmazzák szájüregi problémák esetén, azonban általános antimikrobiális tulajdonsággal is rendelkezik. A szárában és levelében található vegyületeknek köszönheti mindezt, így a növény ezen részeit alkalmazzuk, ha teát szeretnénk készíteni belőle.

A borsmenta egy sokak által kedvelt gyógynövény, mivel nyáron hűsítő limonádét, télen pedig kellemes aromájú forró teát is készíthetünk belőle. Vírusellenes tulajdonságát a benne található mentolnak és rozmarinsavnak köszönheti, azonban sokszor alkalmazzák gyulladáscsökkentőként, valamint gyomornyugtatóként.

Bár először Kínában használták fűszer- és gyógynövényként, ma már a világon széleskörben elterjedt és népszerű a gyömbér. Főznek belőle sört, fogyasztják nyersen, fűszerként, teát készítenek belőle, de akár kandírozott desszertként is fogyaszthatjuk. Ezt a változatos felhasználású gyógynövényt a benne található gingerol nevű vegyület teszi értékessé. Amellett, hogy baktérium- és vírusölő tulajdonságú, jótékony hatással van az emésztésre és általánosan a meghűléses betegségekre. A népgyógyászatban ismert szíverősítő hatása is.

Végül pedig egy szintén ismert és közkedvelt fűszernövény, az oregánó. A legtöbb konyhában megtalálható, különösen a mediterrán ízek kedvelőinél. Azonban régen sem csak ételek ízesítésére használták ezt a növényt. Már a görögök is ismerték a fogfájásra és köhögésre kifejtett jótékony hatásait, így előszeretettel alkalmazták ilyen problémákra, valamint mérgek ellenszereként is alkalmazták. Vírus- és baktériumölő tulajdonságát a benne található karvakrol nevű hatóanyagnak köszönheti, amit hatékonyan egészít ki immunerősítő hatása.

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.