Menü

Az orvosi tüdőfű gyógyhatásai

Az orvosi tüdőfű, melyet sokan pettyegetett tüdőfűként, vagy tudományos nevén Pulmonaria officinalisként ismernek, már elnevezésében is utal arra, milyen jellegű problémákra nyújt megoldást. Maga a növény lágyszárú, nagyjából 15-35 cm magasra nő és évelő. Tavasszal, általában márciustól májusig virágzik, virága pedig először piros, később bíbor színű, de az idő elteltével végül bekékül. A gyógytea elkészítéséhez levelét használjuk fel, mivel ebben találhatók a hatóanyagok.

Főként a légzőszervi megbetegedések azok, ahol gyógyhatása érvényesül. Egészen pontosan a légúti megbetegedésekkel járó tüneteket enyhíti, ilyen például az, hogy oldja a hurutot és segít megtisztítani a tüdőt a lerakódott slejmtől, valamint gyulladáscsökkentő hatású is, így nyugtatja a tüdő és a torok gyulladás által érintett területeit is.

Hatóanyagait tekintve tartalmaz allantoint, szaponint, falvonoidokat, nyálkaanyagot, kovasavat és cseranyagokat is, utóbbiakat nagyobb mennyiségben, akár 10 százalékban is. Gyógyhatásai mellett fontos tudni róla, hogy vizelethajtó hatással is rendelkezik, így érdemes sok folyadékot fogyasztani mellette.

Az orvosi tüdőfű náthára, megfázásra és influenzára is nagyszerű orvosság. A növény leveleiből készült forrázat segít kitisztítani légutakat, valamint csillapítja a betegségekkel gyakran együtt járó lázat és köhögést is. Ezek is nagyrészt gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetők. Ismert emellett szíverősítő hatása is, valamint sokszor alkalmazzák hasmenés, vesekő és egyéb hólyagpanaszok enyhítésére is. Régen a TBC, vagyis a tuberkolózis kezelésére használták, de asztma ellen is hatásosnak tartják.

Gyakran kombinálják kakukkfűvel és édesgyökérrel, egyrészt hatékonyságának növelése érdekében, másrészt mert ezt a kombinációt kifejezetten ajánlják dohányosok számára, ugyanis segít megtisztítani a tüdőt a lerakódott kátránytól.

Ha csak orvosi tüdőfűből szeretnék gyógyteát készíteni, akkor mindössze 2 teáskanálnyi szárított tüdőfűlevelet kell felhasználnunk. Öntsük le 2-3 deciliter forró vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le és fogyaszthatjuk is. Édesíthetjük mézzel vagy agave sziruppal is, azonban a citromot elhagyhatjuk, hiszen a levelekben található cseranyagoktól már eleve savas hatású a főzet. Naponta legfeljebb 3 adag fogyasztása javasolt.

Ezeket próbáld ki a szúnyogcsípésekre

Mind minden évben, idén is eljött a szúnyogok ideje a hirtelen meleggel, kellemetlen csípésükre van pár házipraktikánk.

Tavaszi megújulás – kívül és belül

A tél után a tavasz olyan, mint egy mély lélegzetvétel: friss, üde, és tele van lehetőséggel. A természet új ruhát ölt, zöldbe borulnak a fák, virágba borul a világ, és ezzel együtt mi is új energiákat érzünk magunkban. De vajon tudatosan is megéljük ezt a megújulást?

A passzív dohányzás veszélyei

A passzív dohányzás, vagyis amikor valaki nem dohányzik, de mások füstjét belélegzi, komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Ez a fajta dohányfüst belégzése ugyanúgy tartalmaz káros anyagokat, mint az aktív dohányzás.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.