Menü

Mesés ünnepek

Rohanó hétköznapok végén olyan békés egy kis lámpánál a félhomályban mesét olvasni a gyerekeknek, ez pedig az ünnepek alatt sincs másképp. Vannak olyan klasszikus karácsonyi történetek, amelyeken mi magunk is felnőttünk, s sosem fognak kimenni a divatból. Klasszikus karácsonyi mesék, amit felnőttként is szeretünk.

Hans Christian „A kis gyufaárus lány” című meséjét például mindannyian ismerjük, sok egyéb híres története mellett, mint pl. Az ólomkatona, A rút kiskacsa, A király új ruhája, A kis hableány, A fenyőfa, A hókirálynő stb.

A kis gyufaárus lány története szomorú, ennek ellenére a televízióban a különböző csatornákon gyakran szerepel a karácsonyi időszakban, bár sokak álláspontja szerint nem karácsony meghittségéhez való. A fenyőfa című mese még az előzőnél is szomorúbb.

Andersen meséin általában sírva fakad az ember. Gondoljunk csak a kis fenyőfára, aki csillogó, fényes jövőről álmodik, úgy leli halálát, hogy kivágják karácsonyfának, s kiszáradva, tüzelőként végzi.

Karácsonykor a boldogságot, a szeretetet, az összetartozást ünnepeljük így vannak, akik szerint vidámabb klasszikus karácsonyi meséket illendő összeválogatni gyermekeinknek, nem pedig a szívfacsaró, ámde híres meséket, ám egy bizonyos életkoron túl mindenkinek meg kell ismernie a szomorú karácsonyi történeteket feldolgozó meséket is.

Jacob és Wilhelm Grimm „A suszter manói” című meséje azonban a Grimm-testvérek meséi közé tartozik. A történet szerint a suszter és neje szorgalmas emberek, sokat dolgoznak, mégis majdnem tönkre mennek. Egy este a suszter a kikészített kiszabott bőr helyén egy kész cipőt talál. A dolog naponta megismétlődik, a suszter pedig meggazdagszik, azonban karácsonykor úgy döntenek, meglesik, mi történik éjszaka: s ekkor látják, a bőrökből manók varrnak cipőket. A meztelen kis manóknak a suszter felesége ruhácskákat készít, és ugyan ezután nem jönnek többé a manók, de a suszternak élete végéig jól ment a sora mindig volt munkája, és minden sikerült neki, amihez csak hozzákezdett. Ezt a könnyed, rövidke mesét a kisebbek és a nagyobbak is élvezik, hiszen minden jó, ha jó a vége alapon egy igazi happy enddel zárul a történet.

A Hókirálynő történetén sokan nőttünk fel, amellyel Andersen azt ábrázolja, hogy a jó mindig legyőzi a rosszat. Talán az egyik legidillibb történet a szeretet ünnepén. Hoffmann meséje, a Diótörő is ismert és talán a legklasszikusabbnak mondható karácsonyi történet, mely az 1800-as évek eleje óta már számos feldolgozásban bejárta a világot. A Diótörő legismertebb verziója a balett. Korhatár nélkül imádják az emberek.

S végül említsük meg a Grincs című művet. A jellegzetes mesefigura mindent elkövet, hogy ellopja a karácsonyt és elrontsa az emberek karácsonyi hangulatát, a történet azonban váratlan fordulatot vesz, és végül ő maga is a karácsony rabjává válik.

Válasszunk néhány klasszikus karácsonyi történetet ezek közül, melyekkel kicsit ünnepi hangulatba kerülhetünk. Meséljünk gyermekeinknek minden nap! Én ma a suszter manóit fogom, s remélem még a kamasz fiam is élvezettel fogja hallgatni.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.