Menü

Téli finomság – a gesztenye jótékony hatásai

A gesztenye már évszázadok óta közkedvelt csemegének számít, jellemzően az őszi és téli időszakban találkozhatunk vele. A gesztenyefa termése, mely akár több száz évig is élhet. Magas tápanyag- és rosttartalma miatt ételek alapanyagaként is felhasználják, de magában fogyasztva kiváló nassolnivaló vagy desszert is lehet.

Magas rosttartalmának köszönheti azt, hogy jótékony hatással van a bélműködésre. Bár nem gondolnánk, de éppen hasmenés ellen szokták javasolni, azonban a béltisztításban és méregtelenítésben is segítségünkre lehet. A benne található rostok ugyanis elősegítik a vastagbélben lerakódott káros anyag eltávolítását.

Szintén rosttartalma teszi alkalmassá arra, hogy csökkentse a koleszterinszintet, ezzel javítva a szív-és érrendszer működését. Ha az érrendszerünk egészsége érdekében fogyasztjuk, érdemes teát készíteni belőle, pontosabban a leveléből és a terméséből. A benne található zsírsavak és ásványi anyagok tovább erősítik szívvédő tulajdonságát.

Jó hír a gluténérzékenyek számára, hogy a gesztenye egyáltalán nem tartalmaz glutént, így csemegeként is fogyaszthatják, de a belőle készült liszttel tésztákat, kenyeret és nudlit is készíthetnek. Fontos azonban megjegyezni, hogy magas fehérje- és szénhidráttartalma miatt nem számít diétás élelmiszernek, így csak mértékkel fogyasszunk belőle.

A gesztenye vitaminokban is bővelkedik, leginkább C-vitamin, B6-vitamin és B1-vitamin, B2vitamin és E-vitamin tartalma kiemelkedő. Emellett tannin is található benne, aminek köszönhetően antioxidánsként sem elhanyagolható, így kiválóan alkalmas általános immunerősítésre vagy megfázás kezelésére. Érdemes megemlíteni folát tartalmát is, mivel ez a B9-vitamin egyik természetes, biológiailag aktív formája. Ez többek között serkenti a memóriáért felelős agyterületeket, valamint a hormonrendszerre kifejtett hatásán keresztül kedélyjavító tulajdonsága is van.

Ásványi anyagok is találhatók benne, többek között foszfor, kalcium, kálium, nátrium és vas. Ezek közül az utolsó, a vas rendkívül fontos, mivel a foláttal és B6-vitaminnal hozzájárul a vörösvérsejtek termeléséhez, amivel a vérszegénység megelőzhető vagy akár meg is szüntethető.

Beszerezhetjük akár boltokban, már eleve sült formában, de gyakran találkozhatunk vele a vásárokban, piacon is. Vigyázzunk, mert a parkokban található gesztenye általában vadgesztenye, mely a szelídgesztenyével ellentétben nem alkalmas emberi fogyasztása, mivel mérgező a termésük.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.