Menü

A szaunázás szabályai és jótékony hatásai

A szaunázás évezredek óta népszerű tevékenység, nem véletlenül, ugyanis számos pozitív egészségügyi hatása van az izzasztás gyógyító erejének.

Ma már minden uszodában és wellnesshotelben része a szolgáltatásnak a szauna. Általában pihenés és relaxáció miatt keresik fel az emberek, de gyógyászati célokra is használják, azonban mivel nem mindenkinek ajánlott, így célszerű néhány szabályt figyelembe venni és betartani.

A szervezetre gyakorolt pozitív hatás vitathatatlan, gondoljunk a szív-és érrendszerre kifejtett pozitív hatásra, illetve a szauna szintén jó hatással van a bőrpanaszokra is, hiszen az izzadás egyfajta tisztulás, melytől a bőrünk felfrissül és megszabadul a méreganyagoktól, ám tudni kell, hogy egyes bőrproblémáknál éppen kerülni kell a használatát, ha valaki például ekcémával küzd, kerülje a szaunavilágot.

A légúti betegségek kezelésére rendkívül jótékony, ezért egy könnyű megfázás esetén is érdemes beülni egy jó illatú, illóolajos szaunázásra.

Ha valaki szaunázni szeretne, célszerű betartani a szabályokat, hogy a leghatékonyabb legyen. Vizes testtel például nem használjuk a szaunát, tehát úszás után először szárazra töröljük magunkat és utána megyünk a kabinba.

A padra minden esetben tegyünk tiszta lepedőt vagy törülközőt és erre üljünk rá.

A szaunázás után mindenféleképp fogyasszunk néhány pohár vizet, hogy pótoljuk a folyadékveszteséget. Már egyetlen alkalommal testünk akár fél liter vizet is veszíthet, ha ennek nem pótoljuk legalább egy részét, akkor könnyen dehidratáltak lehetünk, ami akár eszméletvesztéshez is vezethet.

Az igazi szaunázás ruha nélküli, ugyanis így jobban beindul az izzadás és higiénikusabb is, mint vizes fürdőruhában.

Szaunázni csendben illik, hiszen sokan relaxálásra használják.

A szaunázásnak káros hatásai is vannak, ezek közül említendő a mértéktelen használat. Senkinek sem javasolt 10-15 percnél tovább tartózkodni a forró kabinban, mert rosszulléthez vezethet. Ha szédülünk vagy rossz a közérzetünk, akkor nem szabad használni, ezesetben igyunk folyadékot és kerüljük a wellnessrészleget.

Ha ismerjük a szauna jótékony hatásait, előnyeit, hátrányait, illetve betartjuk a szaunázás szabályait, akkor biztosan jól használjuk és hatásos lesz.

Kortizolszint - ha magas, ezt tudnod kell

Sokszor nem tudjuk, hogy kimerültségünk, tartós hízásunk minek köszönhető, de érdemes utánajárni, hogy nem e egy hormon az oka, amit kortizolnak hívnak.

Tériszonnyal élni

A fóbiák olyan félelmi zavarok, amelyek bizonyos helyzetekhez vagy tárgyakhoz kötődnek. A tériszony a specifikus fóbiák közé tartozik. Hogyan is alakul ki a tériszony, és mit lehet ellene tenni? Mit jelent az agorafóbia és mit az akrofóbia

Egyre több az internetes csaló!

Mindig fontos felhívni a figyelmet az online csalásokra, de most különösen aktuális téma, hogy miért vigyázzanak a netes vásárlásokkal, hogyan ismerhetők fel az internetes csalók!

A Salvus gyógyvíz jótékony hatásai és felhasználási alternatívái

Salvus gyógyvíz összetételét tekintve a világon egyedülálló, igen magas összes oldott anyag tartalmú gyógyvíz, amely a nagy oldott ásványi sótartalmú, alkáli-hidrogén-karbonátos-kloridos, brómos-jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik és Bükkszéken kerül kitermelésre 540 méter mélyről. Az anionok közül kiemelkedő mennyiségű a hidrogén-karbonát, amely a többi összetevővel komplex hatást kifejtve a vizet az egyik legkülönösebb tulajdonságú gyógyvízzé teszi nem csak hazánkban, hanem európai viszonylatban is.

Misophonia – amikor minden hang zavaró

Ismerjük az érzést, amikor nem bírjuk elviselni a minket körülvevő zajokat, de ez általában akkor fordul elő, ha fáradtak vagyunk, nehezen koncentrálunk, de van olyan, amikor a nap minden percében elviselhetetlenek a zajok.