Menü

A szaunázás szabályai és jótékony hatásai

A szaunázás évezredek óta népszerű tevékenység, nem véletlenül, ugyanis számos pozitív egészségügyi hatása van az izzasztás gyógyító erejének.

Ma már minden uszodában és wellnesshotelben része a szolgáltatásnak a szauna. Általában pihenés és relaxáció miatt keresik fel az emberek, de gyógyászati célokra is használják, azonban mivel nem mindenkinek ajánlott, így célszerű néhány szabályt figyelembe venni és betartani.

A szervezetre gyakorolt pozitív hatás vitathatatlan, gondoljunk a szív-és érrendszerre kifejtett pozitív hatásra, illetve a szauna szintén jó hatással van a bőrpanaszokra is, hiszen az izzadás egyfajta tisztulás, melytől a bőrünk felfrissül és megszabadul a méreganyagoktól, ám tudni kell, hogy egyes bőrproblémáknál éppen kerülni kell a használatát, ha valaki például ekcémával küzd, kerülje a szaunavilágot.

A légúti betegségek kezelésére rendkívül jótékony, ezért egy könnyű megfázás esetén is érdemes beülni egy jó illatú, illóolajos szaunázásra.

Ha valaki szaunázni szeretne, célszerű betartani a szabályokat, hogy a leghatékonyabb legyen. Vizes testtel például nem használjuk a szaunát, tehát úszás után először szárazra töröljük magunkat és utána megyünk a kabinba.

A padra minden esetben tegyünk tiszta lepedőt vagy törülközőt és erre üljünk rá.

A szaunázás után mindenféleképp fogyasszunk néhány pohár vizet, hogy pótoljuk a folyadékveszteséget. Már egyetlen alkalommal testünk akár fél liter vizet is veszíthet, ha ennek nem pótoljuk legalább egy részét, akkor könnyen dehidratáltak lehetünk, ami akár eszméletvesztéshez is vezethet.

Az igazi szaunázás ruha nélküli, ugyanis így jobban beindul az izzadás és higiénikusabb is, mint vizes fürdőruhában.

Szaunázni csendben illik, hiszen sokan relaxálásra használják.

A szaunázásnak káros hatásai is vannak, ezek közül említendő a mértéktelen használat. Senkinek sem javasolt 10-15 percnél tovább tartózkodni a forró kabinban, mert rosszulléthez vezethet. Ha szédülünk vagy rossz a közérzetünk, akkor nem szabad használni, ezesetben igyunk folyadékot és kerüljük a wellnessrészleget.

Ha ismerjük a szauna jótékony hatásait, előnyeit, hátrányait, illetve betartjuk a szaunázás szabályait, akkor biztosan jól használjuk és hatásos lesz.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.