Menü

Szuper tippek egészségtelen, száraz, töredezett hajra

A száraz, töredezett haj nagyon sok nő számára problémát jelent, amit nem lehet csak azzal megoldani, hogy egy-két havonta vágatunk a hajunkból. A szép és egészséges hajkorona érdekében jóval több mindent kell bevetni, mint az olló. Sőt, a hajunk is olyan, mint a szervezetünk: sokkal hatásosabb, ha inkább megelőzzük a bajt, mintha a problémát „gyógyítanánk".

Hiába gondolod erősnek a hajad, a napi kopás okozta károsodásokkal szemben védtelen. Ráadásul a hajvégek – melyek a hajszál legrégebbi részei – tovább gyengülhetnek és elveszíthetik védőrétegüket a napi igénybevétel során. A töredezett hajvégek leggyakoribb kiváltó okai:

a kémiai eljárások, mint a festés, színezés

a hőkezelések, mint a szárítás, vasalás, sütés

a túl erős fésülés

a nem megfelelő hajápolás

1. A megfelelő hajápolás

A legfontosabb, hogy a hajszerkezetednek megfelelő termékeket használj. Olyan sampont, balzsamot, hajvégápolót válassz, amilyenre a hajadnak szüksége van! Ez éppúgy fontos, mint például a ránctalanító krémeknél, hiszen 30 évesen sem a 65 év felettieknek szánt krémet kened az arcodra. Ha nehezen igazodsz ki a termékek között, kérd ki a fodrászod tanácsát. Ha ezzel megvagy, jöhet pár olyan részlet, ami apróságnak tűnhet, mégis elengedhetetlen. Hajmosás közben vigyázz a hajadra! A nedves haj különösen sérülékeny. Hajlamosak vagyunk a vizes hajunkat a törülközővel dörzsölni, de ha ezt túl gyakran csináljuk, az nem csak hajhullást, hanem a hajvégek töredezését is okozhatja.

2. Ne tépje ki a fésű a hajad!

Az sem mindegy, hogyan és mivel fésülöd a hajad. Nem kellemes se nedvesen, se szárazon, amikor a kócos tincsekkel kell küzdeni (göndör hajúaknak még nehezebb dolguk van). Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia (AAD) viszont a széles fogú fésű használatát javasolja. A szélesebb fog lehetővé teszi, hogy a fésű végig csússzon a hajon anélkül, hogy károsítaná a végeit vagy törést okozna.

3. Próbáld kerülni a hőt!

Amennyiben lehetséges, hagyd, hogy a hajad magától (a levegőn) száradjon meg! Persze, nyáron ezt könnyebb megvalósítani, ősszel és télen kevésbé van erre idő, hogy kivárjuk, amíg a lakásban megszárad. Ha mégis a hajszárító után nyúlsz, próbáld csökkenteni a hőfokot, ne végig a maximum forrósággal szárítsd és használj hővédő terméket is!

4. Ne maradjon el a hidratálás!

A tincsek nedvességének megtartása kulcsfontosságú a töredezett hajvégek megelőzésében is. A szárazság gyengítheti a hajat, különösen a hajvégeken.

Ajánlott heti egyszer valamilyen hajmaszk használata. A hajmaszk mély kondicionáló kezelés, amely nedvességet juttat a hajba, így csökkentheti a szárazságot.

A legjobb pakolások kókuszolajat, argánolajat, aloe verát, olivát, banánt, mézet és avokádót is tartalmazhatnak.

5. Hagyj több időt a hajkezelések között!

A kémiai kezelések, különösen, ha egyszerre több is történik – hajfestés, hajhosszabbítás, dauerolás – nagyon igénybe veszik a hajat.

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia azt javasolja, hogy egy-egy ilyen eljárás között akár 8–10 hét is teljen el. Mindezt a haj érdekében kell megtenni, cserébe valóban szép lesz a végeredmény.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.

Kortizolszint - ha magas, ezt tudnod kell

Sokszor nem tudjuk, hogy kimerültségünk, tartós hízásunk minek köszönhető, de érdemes utánajárni, hogy nem e egy hormon az oka, amit kortizolnak hívnak.

Tériszonnyal élni

A fóbiák olyan félelmi zavarok, amelyek bizonyos helyzetekhez vagy tárgyakhoz kötődnek. A tériszony a specifikus fóbiák közé tartozik. Hogyan is alakul ki a tériszony, és mit lehet ellene tenni? Mit jelent az agorafóbia és mit az akrofóbia

A Salvus gyógyvíz jótékony hatásai és felhasználási alternatívái

Salvus gyógyvíz összetételét tekintve a világon egyedülálló, igen magas összes oldott anyag tartalmú gyógyvíz, amely a nagy oldott ásványi sótartalmú, alkáli-hidrogén-karbonátos-kloridos, brómos-jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik és Bükkszéken kerül kitermelésre 540 méter mélyről. Az anionok közül kiemelkedő mennyiségű a hidrogén-karbonát, amely a többi összetevővel komplex hatást kifejtve a vizet az egyik legkülönösebb tulajdonságú gyógyvízzé teszi nem csak hazánkban, hanem európai viszonylatban is.

Misophonia – amikor minden hang zavaró

Ismerjük az érzést, amikor nem bírjuk elviselni a minket körülvevő zajokat, de ez általában akkor fordul elő, ha fáradtak vagyunk, nehezen koncentrálunk, de van olyan, amikor a nap minden percében elviselhetetlenek a zajok.