Menü

Szuper tippek egészségtelen, száraz, töredezett hajra

A száraz, töredezett haj nagyon sok nő számára problémát jelent, amit nem lehet csak azzal megoldani, hogy egy-két havonta vágatunk a hajunkból. A szép és egészséges hajkorona érdekében jóval több mindent kell bevetni, mint az olló. Sőt, a hajunk is olyan, mint a szervezetünk: sokkal hatásosabb, ha inkább megelőzzük a bajt, mintha a problémát „gyógyítanánk".

Hiába gondolod erősnek a hajad, a napi kopás okozta károsodásokkal szemben védtelen. Ráadásul a hajvégek – melyek a hajszál legrégebbi részei – tovább gyengülhetnek és elveszíthetik védőrétegüket a napi igénybevétel során. A töredezett hajvégek leggyakoribb kiváltó okai:

a kémiai eljárások, mint a festés, színezés

a hőkezelések, mint a szárítás, vasalás, sütés

a túl erős fésülés

a nem megfelelő hajápolás

1. A megfelelő hajápolás

A legfontosabb, hogy a hajszerkezetednek megfelelő termékeket használj. Olyan sampont, balzsamot, hajvégápolót válassz, amilyenre a hajadnak szüksége van! Ez éppúgy fontos, mint például a ránctalanító krémeknél, hiszen 30 évesen sem a 65 év felettieknek szánt krémet kened az arcodra. Ha nehezen igazodsz ki a termékek között, kérd ki a fodrászod tanácsát. Ha ezzel megvagy, jöhet pár olyan részlet, ami apróságnak tűnhet, mégis elengedhetetlen. Hajmosás közben vigyázz a hajadra! A nedves haj különösen sérülékeny. Hajlamosak vagyunk a vizes hajunkat a törülközővel dörzsölni, de ha ezt túl gyakran csináljuk, az nem csak hajhullást, hanem a hajvégek töredezését is okozhatja.

2. Ne tépje ki a fésű a hajad!

Az sem mindegy, hogyan és mivel fésülöd a hajad. Nem kellemes se nedvesen, se szárazon, amikor a kócos tincsekkel kell küzdeni (göndör hajúaknak még nehezebb dolguk van). Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia (AAD) viszont a széles fogú fésű használatát javasolja. A szélesebb fog lehetővé teszi, hogy a fésű végig csússzon a hajon anélkül, hogy károsítaná a végeit vagy törést okozna.

3. Próbáld kerülni a hőt!

Amennyiben lehetséges, hagyd, hogy a hajad magától (a levegőn) száradjon meg! Persze, nyáron ezt könnyebb megvalósítani, ősszel és télen kevésbé van erre idő, hogy kivárjuk, amíg a lakásban megszárad. Ha mégis a hajszárító után nyúlsz, próbáld csökkenteni a hőfokot, ne végig a maximum forrósággal szárítsd és használj hővédő terméket is!

4. Ne maradjon el a hidratálás!

A tincsek nedvességének megtartása kulcsfontosságú a töredezett hajvégek megelőzésében is. A szárazság gyengítheti a hajat, különösen a hajvégeken.

Ajánlott heti egyszer valamilyen hajmaszk használata. A hajmaszk mély kondicionáló kezelés, amely nedvességet juttat a hajba, így csökkentheti a szárazságot.

A legjobb pakolások kókuszolajat, argánolajat, aloe verát, olivát, banánt, mézet és avokádót is tartalmazhatnak.

5. Hagyj több időt a hajkezelések között!

A kémiai kezelések, különösen, ha egyszerre több is történik – hajfestés, hajhosszabbítás, dauerolás – nagyon igénybe veszik a hajat.

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia azt javasolja, hogy egy-egy ilyen eljárás között akár 8–10 hét is teljen el. Mindezt a haj érdekében kell megtenni, cserébe valóban szép lesz a végeredmény.

Vigyázat: ezek az ételek és betegségek akadályozhatják a vasfelszívódást

Előfordulhat, hogy kiegyensúlyozott étrend mellett is tapasztaljuk magunkon a vashiány tüneteit. Mutatjuk, mire figyeljünk, ha azt szeretnénk, hogy a lehető leghatékonyabban pótoljuk az étkezéssel a vasat.

A hurutos köhögést így kezeljük

Légúti betegségek gyakori kísérő tünete az elhúzódó hurutos köhögés. Szervezetünk számára ugyan előnyös, hiszen a kórokozók eltávolítását segíti, nekünk viszont kellemetlen a sokszor rohamokba torkolló, fullasztó köhögés.

Az akut veseelégtelenség okai

Akut veseelégtelenségről akkor beszélünk, ha a veseműködés néhány óra vagy néhány nap leforgása alatt oly mértékben romlik, hogy a veseszövetek több mint 60 százaléka már nem képes ellátni feladatát.

Házi praktikák tyúkszem ellen

Mielőtt nekilátnánk a tyúkszem kezeléséhez, bizonyosodjunk meg, hogy tényleg arról van-e szó. A vírusok által okozott tyúkszemek inkább a fiatalokra jellemzőek.

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.