Menü

Babalátogatási etikett

Múlt cikkemben az etikettről, protokollról, illemszabályokról, viselkedéskultúráról esett szó, most ezen felbuzdulva, 3 gyerekes anyukaként a babalátogatási etikettet venném górcső alá. Melyek ezek a kimondatlan, íratlan illemszabályok babalátogatás előtt, alatt? Na nézzük!

Ha valahol baba születik, az óriási dolog, egy igazi csoda, mindenki azonnal a picire lesz kíváncsi és sorban áll az ajtóban a rokonság, ami érthető, azonban azt tudni kell, hogy ez a bablátogatás külön műfaj és bizony vannak kőkemény íratlan, ám elvárt illemszabályai.

Háromgyerekes anyukaként azt hiszem bátran felvállalhatom, hogy ki nem állhatjuk a kezet nem mosó, hangosan vihogó, a babához közel hajoló, pöszén beszélő, hangos, hazaindulni nem akaró és a babára tüsszögő, orrot fújó látogatókat és jaj kihagytam a legjobbat! A mindent IS jobban tudó, kismillió kéretlen tanácsot osztogató, szakértő tanácsosztókat.

Nos, kezdjük a legelején.

Ha megzavarjuk a baba napirendjét, nyugalmát, evését, alvását, akkor egészen biztosan a szülőknek lesz belőle nehézsége, hiszen sír, nem alszik, nyugtalanná válik estére. Ez egy nagy öngól a szülőknek. Egy okos babalátogató tudja, hogy 6 hétig nem is megyünk babát látogatni.

Egy illedelmes babalátogató megérti, hogy maximum 1 órát illik maradni és azt is előre egyeztetett időpontban, a kicsihez alkalmazkodva.

Egy valamirevaló babalátogató, - aki maga is volt kisgyerekes szülő -, jól tudja, mert emlékszik rá, hogy az első dolog egy kisbabánál, hogy alaposan kezet mosok, mert az immunrendszere még nem védi meg minden baktériumtól és vírustól. Ha busszal, vonattal, tömegközlekedéssel érkezik valaki, akkor jobb, ha a kézmosás után is kezet mos…

Egy értelmes babalátogató tudja, hogy hasznos dolgokat illik vinni ajándékként, mert halacskás hőmérőből már valószínűleg van három, ahogy kiscipőből is, aminek amúgy sincs értelme, hiszen a pici nem fog pár hetesen járni. Inkább kérdezd meg, mire van szükségük, esetleg ajánlj fel egy bevásárlást is, hiszen egy frissen szült anyuka valószínűleg nem volt jó ideje boltban. Közelebbi rokonok nyugodtan beállíthatnak egy tál friss meleg étellel is, nem fogják zokon venni.

Ha mindenképp a babaruha osztályon szeretnél hagyni egy vagyont, akkor előtte kérdezd meg az anyukát, hogy mire van szüksége, mielőtt a 66.pulóvert, vagy a 42. porfogó plüssjátékot megveszed horror áron. Megjegyzem az újdonsült anyuka is örül egy kis édességnek, kozmetikumnak, ahogy apuka is egy üveg bornak, egy doboz sörnek, vagy egy pezsgőnek.

Egy illedelmes babalátogató vendég nem piszkálja a babát, pláne nem nyúl az arcához, kezéhez, azt már le se írom, hogy a szájába meg de pláne nem, sajnos el kell ezt mondani, ugyanis van, aki elsőre a baba arcánál turkál. Egyébként az utcán is. Vadidegenek. Mosatlan kézzel. Megtörtént események alapján…

Összefoglalva:

Egyeztess időpontot, érkezz időben, ne maradj egy óránál tovább, moss kezet aztán még egyszer moss kezet, viselkedj szerényen, ne adj kéretlen tanácsokat, csak akkor fogd meg a babát, ha erre engedélyt kapsz és ajándékvásárlásod legyen hasznos és praktikus, lehetőleg a szülőkkel előre egyeztetett.

Ha ezeket betartjuk, akkor igazán megfelelő babalátogató vendég vagy, akit szívesen látnak és akit legközelebb is hívnak.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.