Menü

Babalátogatási etikett

Múlt cikkemben az etikettről, protokollról, illemszabályokról, viselkedéskultúráról esett szó, most ezen felbuzdulva, 3 gyerekes anyukaként a babalátogatási etikettet venném górcső alá. Melyek ezek a kimondatlan, íratlan illemszabályok babalátogatás előtt, alatt? Na nézzük!

Ha valahol baba születik, az óriási dolog, egy igazi csoda, mindenki azonnal a picire lesz kíváncsi és sorban áll az ajtóban a rokonság, ami érthető, azonban azt tudni kell, hogy ez a bablátogatás külön műfaj és bizony vannak kőkemény íratlan, ám elvárt illemszabályai.

Háromgyerekes anyukaként azt hiszem bátran felvállalhatom, hogy ki nem állhatjuk a kezet nem mosó, hangosan vihogó, a babához közel hajoló, pöszén beszélő, hangos, hazaindulni nem akaró és a babára tüsszögő, orrot fújó látogatókat és jaj kihagytam a legjobbat! A mindent IS jobban tudó, kismillió kéretlen tanácsot osztogató, szakértő tanácsosztókat.

Nos, kezdjük a legelején.

Ha megzavarjuk a baba napirendjét, nyugalmát, evését, alvását, akkor egészen biztosan a szülőknek lesz belőle nehézsége, hiszen sír, nem alszik, nyugtalanná válik estére. Ez egy nagy öngól a szülőknek. Egy okos babalátogató tudja, hogy 6 hétig nem is megyünk babát látogatni.

Egy illedelmes babalátogató megérti, hogy maximum 1 órát illik maradni és azt is előre egyeztetett időpontban, a kicsihez alkalmazkodva.

Egy valamirevaló babalátogató, - aki maga is volt kisgyerekes szülő -, jól tudja, mert emlékszik rá, hogy az első dolog egy kisbabánál, hogy alaposan kezet mosok, mert az immunrendszere még nem védi meg minden baktériumtól és vírustól. Ha busszal, vonattal, tömegközlekedéssel érkezik valaki, akkor jobb, ha a kézmosás után is kezet mos…

Egy értelmes babalátogató tudja, hogy hasznos dolgokat illik vinni ajándékként, mert halacskás hőmérőből már valószínűleg van három, ahogy kiscipőből is, aminek amúgy sincs értelme, hiszen a pici nem fog pár hetesen járni. Inkább kérdezd meg, mire van szükségük, esetleg ajánlj fel egy bevásárlást is, hiszen egy frissen szült anyuka valószínűleg nem volt jó ideje boltban. Közelebbi rokonok nyugodtan beállíthatnak egy tál friss meleg étellel is, nem fogják zokon venni.

Ha mindenképp a babaruha osztályon szeretnél hagyni egy vagyont, akkor előtte kérdezd meg az anyukát, hogy mire van szüksége, mielőtt a 66.pulóvert, vagy a 42. porfogó plüssjátékot megveszed horror áron. Megjegyzem az újdonsült anyuka is örül egy kis édességnek, kozmetikumnak, ahogy apuka is egy üveg bornak, egy doboz sörnek, vagy egy pezsgőnek.

Egy illedelmes babalátogató vendég nem piszkálja a babát, pláne nem nyúl az arcához, kezéhez, azt már le se írom, hogy a szájába meg de pláne nem, sajnos el kell ezt mondani, ugyanis van, aki elsőre a baba arcánál turkál. Egyébként az utcán is. Vadidegenek. Mosatlan kézzel. Megtörtént események alapján…

Összefoglalva:

Egyeztess időpontot, érkezz időben, ne maradj egy óránál tovább, moss kezet aztán még egyszer moss kezet, viselkedj szerényen, ne adj kéretlen tanácsokat, csak akkor fogd meg a babát, ha erre engedélyt kapsz és ajándékvásárlásod legyen hasznos és praktikus, lehetőleg a szülőkkel előre egyeztetett.

Ha ezeket betartjuk, akkor igazán megfelelő babalátogató vendég vagy, akit szívesen látnak és akit legközelebb is hívnak.

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Nepotizmus, nepo babyk

Manapság a világ a hatalmak harcának színtere, legyen az országok között, országokon belüli megmérettetések, vagy akár a showbiznisz. Ennek egyik mozgatórugója a nem mindig etikus nepotizmus.