Menü

Amit a pikkelysömörről tudni kell

Sokféle bőrbetegséggel találkozhatunk életünk során, némelyik nem csak csúnya, hanem más kellemetlen tünetekkel társul, ezek közül az egyik, a magyar lakosság egyre nagyobb részét érintő pikkelysömör.

A pikkelysömör, más nevén pszoriázis ami nem csak a bőrünket, hanem a körmeinket, ízületeinket, és még a nyálkahártyát is megtámadó betegség. Vele született hajlam és más, környezeti tényezők által kialakuló betegségről van szó, amiről tudni érdemes, hogy nem fertőző. A betegség lefolyásában lehetnek tünetmentes szakaszok, de egy alapvetően nem gyógyítható kór, kezeléssel viszont enyhíteni lehet a nem kívánatos panaszokat.

Öt féle típusát különbözettik meg. Az első az úgynevezett plakkos, ez nagy kiterjedésű vörös foltokkal jár, melyeken megvastagodott hámréteg is található. A pusztuláris egy kicsit keményebb dió, mivel kicsi, váladékkal feltelt hólyagokkal jelentkezik. Az inverz inkább a hajlatokban jön elő, nagy vörös foltokkal, amik viszont nevével ellentétben nem pikkelyesednek. A gluttát pikkelysömört sokszor összetévesztik más kiütéses betegségekkel, mivel általában vörös, nem összefüggő kis pöttyökkel jelenik meg.

Végül pedig az eritrodermiás pszoriázis, ami nagyon kellemetlen, égő, viszkető érzést hoz, ezzel hámlás is kezdődhet. Ezzel általában már akkor találkozhatunk, ha nem kezelik megfelelő időben a betegséget, ilyenkor már a körmök sötét színű elváltozásai is előjöhetnek. A tünetek lehetnek fájdalmasak is, de sokszor inkább a nem szép látvány az, ami kellemetlenséget okoz, ez pedig pszichés problémákhoz, önbizalomhiányhoz vezethet, ami pedig csak tovább rontja a már fennálló probléma súlyát.

A kiváltó tényezők legtöbbször a genetikai hajlam mellet valamilyen külső inger hatásai, lehet ez stressz, egy másfajta betegség általi, az immunrendszer ellenálló képességének csökkenése, dohányzás, helytelen, hosszantartó rossz táplálkozás. Nők esetében még kiváltó okok lehetnek a hormonális változások, és a terhesség is. Bizonyos gyógyszerek is erősíthetik a kialakulás esélyét, mint például a malária kezelésére alkalmazott pirulák, vagy a helyileg alkalmazott szteroidok.

Kezelésére a mai orvostudomány még nem talált végleges gyógymódot, de ki lehet alakítani tünetmentességet. A gyógyító eljárás nagyon összetett, mivel figyelembe kell venni a beteg életkorát, nemét, az általa szedett gyógyszereket, az addigi életében lefolyt betegségeit, táplálkozási szokásait. Sokszor már az is segít, ha az illető felhagyj a tejtermékek fogyasztásával. Az enyhe tüneteket helyileg alkalmazandó szteroidos kenőcsökkel is lehet kezelni, de magát a kórt nem űzi ki szervezetünkből. Érdemes fényterápiával, napozással is próbálkozni.

A pszoriázis egy nagyon kellemetlen bőrbetegség, mely nem csak csúnya külső elváltozásokat okoz, hanem viszkető, fájdalmas sebeket is előhoz, de nyugodjunk meg, semmilyen formájában nem fertőző. Egy egészségesebb életmódra váltással segíthetünk tünetmentessé alakítani életünket.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Kortizolszint - ha magas, ezt tudnod kell

Sokszor nem tudjuk, hogy kimerültségünk, tartós hízásunk minek köszönhető, de érdemes utánajárni, hogy nem e egy hormon az oka, amit kortizolnak hívnak.

Tériszonnyal élni

A fóbiák olyan félelmi zavarok, amelyek bizonyos helyzetekhez vagy tárgyakhoz kötődnek. A tériszony a specifikus fóbiák közé tartozik. Hogyan is alakul ki a tériszony, és mit lehet ellene tenni? Mit jelent az agorafóbia és mit az akrofóbia

A Salvus gyógyvíz jótékony hatásai és felhasználási alternatívái

Salvus gyógyvíz összetételét tekintve a világon egyedülálló, igen magas összes oldott anyag tartalmú gyógyvíz, amely a nagy oldott ásványi sótartalmú, alkáli-hidrogén-karbonátos-kloridos, brómos-jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik és Bükkszéken kerül kitermelésre 540 méter mélyről. Az anionok közül kiemelkedő mennyiségű a hidrogén-karbonát, amely a többi összetevővel komplex hatást kifejtve a vizet az egyik legkülönösebb tulajdonságú gyógyvízzé teszi nem csak hazánkban, hanem európai viszonylatban is.