Menü

Minden, amit a vírusokról tudni érdemes

Ősszel gyakran tapasztalhatjuk, hogy kapar a torkunk, fáj a fejünk vagy éppen köhögünk. Ezek általában egy vírusfertőzés tünetei, amivel a szervezetünk éppen küzd. De hogyan kaphattuk el? Hogyan akadályozhatjuk meg legközelebb és ha már megtörtént a baj, hogyan segíthetünk szervezetünknek a gyógyulásban?

A vírusok tulajdonképpen nem élő szervezetek, bármennyire is gondolunk így rájuk. Nem jellemzőek rájuk az élő szervezetek esetében megfigyelhető sejtfolyamatok, mint például az önálló anyagcsere és szaporodás. Ezekhez a folyamataikhoz szükségük van egy élő szervezet sejtjére, legyen az emberi, állati vagy növényi, de akár gombákat és baktériumokat is megfertőzhetnek bizonyos vírusok. Mit tud akkor a vírus, ha ezeket a folyamatokat nem? Védekezni, túlélni és örökítőanyagot tárolni. A vírus ugyanis nem más, mint DNS vagy RNS molekula – vagyis örökítőanyag – amit fehérjeburok vesz körbe. Némely vírust lipidmembrán is körbevesz, de jellemzően fehérje és örökítőanyag alkotja őket.

A vírusok szinte mindenhol jelen vannak, beszélhetünk akár levegőről, vízről, testnedvekről vagy éppen élelmiszerről. Ráadásul nagyon aprók, még a baktériumoknál is kisebbek, nagyjából 20-300 nanométer nagyságúak. Szinte mindenhol ott vannak, hogyan tudunk hát ellenük védekezni? Egyfelől léteznek vírusölő, másnéven virucid anyagok és fertőtlenítők. Ezekkel érdemes áttörölni a gyakran megérintett tárgyakat, mint például kilincs, telefon, asztal vagy épp a számítógép billentyűzete, valamint a legtöbb kézfertőtlenítő vírusok ellen is hatásos. Másfelől mindenki rendelkezik egy speciális védőgáttal a vírusokkal szemben, az pedig az immunrendszer.

A vírusok ellen ugyanis gyakran nem hatásosak a gyógyszerek, általában megelőző védőoltással és mesterséges ellenanyag bevitellel tudjuk felvenni a harcot ellenük. Ám jó hír, hogy a legtöbb vírusos megbetegedés magától gyógyul és annál kevésbé viseli meg a szervezetet, minél erősebb az immunrendszerünk, így erre érdemes hangsúlyt fektetnünk, ha mégis megfertőződünk. Persze a megelőzésben is éppoly jelentős szerepe van az egészséges immunrendszernek, mint a gyógyulásban, így az a legjobb, ha beépítjük a mindennapokba az egészséges életmódot.

Immunrendszerünket a legkönnyebben úgy erősíthetjük, hogy több időt töltünk a friss levegőn, tápanyagokban gazdag ételeket fogyasztunk és ügyelünk a megfelelő vitamin- (főképp C-vitamin) és ásványi anyag bevitelre. Ezeken felül természetesen rengeteg házi praktika is ismeretes, mint például a hagymatea, mézbe áztatott fokhagyma, gyömbér, citromlé és különböző gyógynövényekből készült forrázatok.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.