Menü

Mit együnk chips helyett?

A (burgonya)chips az egyik legkedveltebb ropogtatnivaló annak ellenére, hogy a szervezetednek egyáltalán nincs rá szüksége, emellett pedig komoly mennyiségű méreganyagot juttat a szervezetedbe. Ennek ellenére mindenki imádja és egyre több fogy belőle. Ha nem szeretnél lemondani a ropogtatásról egy jó film közben, de az egészséges táplálkozás fontos a számodra, akkor érdemes ezt a bejegyzést elolvasnod.

De nem ez a probléma vele. Az olaj felhevítésekor (amikor a krumplit sütik) 3-MCPD és glicidol-zsírsavészterek, melyekből az emésztéskor glicidol szabadul fel. A glicidol pedig rákkeltő hatású.

Jogosan felmerülő kérdés, hogy miért használnak a chipshez pálmaolajat? Azért, mert ez a legolcsóbb és nem veszi el az ételek ízét. Jó tudni, hogy a pálmaolajat használják az élelmiszergyártáson kívül is. A kézkrémektől kezdve a csokoládén át mindenben ezt használnak annak ellenére, hogy emiatt hatalmas területű erdőket kell kipusztítani. Ráadásul a termesztés után azon a területen évtizedekig semmilyen más növény nem él meg. A pálmaolaj legnagyobb problémája az ipari felhasználás, alternatívái a kókuszolaj és az olivaolaj lehetnének, azonban ezeknek olyan erős ízük van, hogy teljesen elrontanák a jelenlegi “chipsízt”.

A sós chips 3. összetevője a só. A sóval is az a probléma, hogy nagy mennyiségben káros a szervezetedre (fehérítőt, csomósodásgátlót és egyéb összetevőket tartalmaz) és semmi köze a természeteshez. Az asztali vagy konyhasó mesterségesen előállított alapanyag. Mégis, szinte az összes ételben benne van, mert az előállítása olcsó. Kerüld el a sót amennyire teheted. Teljesen úgysem tudod kikerülni és nem is kell, de ha odafigyelsz és tudatosan a kevesebb sót választod az sokkal jobb, mintha sósat ropogtatnál.

A többi chips még rengeteg ízfokozót, tartósítószert és aromát tartalmaz, amelyek bemutatása meghaladja ezt a bekezdést.

+1: A brutálisan sok felesleges kalóriáról és arról, hogy a hirtelen bevitt nagy mennyiségű zsírok hogyan borítják fel a hormonháztartásod még nem is beszéltem…maradjunk annyiban, hogy ne egyél chipset. Ne!

Mit egyek chips helyett?

Ha már eddig is a chips ellen voltál vagy most gondolkodtál el azon, hogy megszabadulsz ettől a káros szokásodtól és az egészséges táplálkozás lesz az új irány, akkor nem kell izgulnod. Egy jó film közben ropogtathatsz más finomságot.

Olajos magvak

A legjobb alternatívát az olajos magvak jelentik. A kesudió, földimogyoró és társai kifejezetten jót tesznek az egészségednek. A bennük található egészséges zsírok és fehérjék a szervezet számára táplálóak. Egyedül arra figyelj, hogy ne sózott, pörkölt magokat vegyél. Pörkölés során szintén méreganyagok szabadulnak fel a sót pedig most akartad kihajítani az életedből. Az olajos magvak előnye még, hogy rengeteg vitamin és ásványi anyag található bennük.

Almachips, kókuszchips és egyéb szárított chipsek

A különféle zöldségchipsek a legjobb alternatívát nyújtják az ipari burgonyachipssel szemben. Meg kell értened, hogy a burgonyachips olyan zöldségchips, ami tele van káros szeméttel. Az igazi zöldségchips sült zöldségből készül, olaj és adalékanyagmentesen. Minden paleo- vega- és gluténmentes étrend kiegészítője lehet.

A gyümölcschips (almaszirom, kókuszchips) azonban sokkal több szénhidrátot (fruktózt – gyümölcscukrot) tartalmaz, mint a zöldségchipsek, ezért érdemes mértékkel fogyasztani.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.