Menü

Óraátállítás hétvégén! Hátrányos vagy előnyös?

Ismét elérkezik az óraátállítás ideje. A nyári időszámítás kezdete 2022. március 27-én vasárnap hajnalban volt, amikor is 2:00 órakor 3:00 órára kellett előre állítani az órát, most pedig a téli időszámítás kezdődik. 2022. október 30-án vasárnap hajnalban 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani az órát.

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart. Az Európai Unió döntése szerint 2024-ben minden országnak véglegesen be kell állnia a választott téli vagy nyári időszámításra. Ezután pedig több óraátállítás nem lesz-írja a www.pontosido.com.

Az óraátállítás története 1916-ig nyúlik vissza. A világon ekkor elsőként az USA vezette be a nyári időszámítást, mégpedig energiatakarékossági okokból. A szokást hamarosan átvette a Föld számos más országa, beleértve Magyarországot is, azonban nálunk az elmúlt évtizedekben ez nem volt folyamatos, voltak ugyanis olyan évek, amikor kimaradt az óraátállítás. A nyári időszámításról Európában az Unió hozott szabályt 1997-ben, ekkor lett egységes.

Miért van szükség az óraátállításra?

Az óraátállítást egyrészt az indokolja, hogy március és október között a nappalok hosszabbak, tehát nem kell annyit mesterségesen világítanunk, kevesebb energiára van szükség. Másrészt az emberek több időt tudnak hasznosítani, a napok kihasználhatóbbá válnak.

Az óraátállítás előnyei és hátrányai vitatottak, előny az energiatakarékosság, illetve, hogy egy órával tovább élvezhetjük a természetes fényt, irodai, iskolai, munkahelyi világítás helyett, illetve meghosszabbítható ezzel a szabadban végzett munkák ideje, ami szintén előnynek könyvelhető el.

Az egyik legfőbb előny, hogy a napsütéses órák száma pozitívan befolyásolja az emberek hangulatát, a napfény hatására termelődő D-vitamin pedig az egészségünknek is jót tesz. Több országban sokszor hangoztatják, hogy az óraátállítás által csökkent a bűnesetek száma.

Léteznek természetesen ellenvélemények is, ők az óraátállítás hátrányait sorolják, véleményüket azzal támasztják alá, hogy az emberi szervezetre negatív hatással van, ugyanis testünk nem tud gyorsan, könnyen és egyformán alkalmazkodni az új helyzethez, az új időszámításhoz. Az átállást követő időszakban sokan tapasztalnak alvászavarokat, ami annak köszönhető, hogy felborul a természetes belső ritmusunk, ez pedig koncentrációzavarokhoz és fáradtsághoz vezethet, ami balesetveszélyes lehet.

Megjegyzik továbbá, hogy az óraátállítás érint néhány éjszakai vonatot, melyek menetrendjét nem módosítják, mely időkiesést jelent, azonban az is elmondható, hogy az európai menetrendek összehangolása miatt rendkívül nehéz lenne egy-egy országban eltörölni az óraátállítást, ez ugyanis kihatna az egész térség közlekedési hálózatára.

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Gyógynövények, amelyek segítenek fáradtság ellen

A fáradtságot többek közt okozhatja a nem megfelelő, többször megszakított alvás, rossz étrend, stressz, depresszió, dohányzás, alkoholfogyasztás, testmozgás hiánya, a sokat repülőknél pedig a jet lag (időeltolódással járó fáradtság).

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.