Menü

Mit árul el a vizeletünk színe?

Talán ez ma tabutéma, azonban számos olyan betegség létezik, amelyre a vizelet megváltozásából lehet következtetni, így nagyon fontos dolognak tartom beszélni erről, hogy felismerjük a tüneteket. Magyarországon minden tizedik embert érint valamilyen vesebetegség, ezek pedig megelőzhetőek lennének.

A vizeletnek több színe is lehet, amely segít azonosítani, ha valamilyen betegségben szenvedünk. Egy vizeletvizsgálat nagyon sok információt mutat az egészségi állapotunkról, ezért is ajánlatos évente legalább egyszer vizeletvizsgálatra menni, illetve a veséink védelme érdekében figyelnünk kell arra, hogy fogyasszunk napi 2-2,5 liter vizet, étkezzünk egészségesen és ne cipeljük magunkon túlsúlyt.

Mi derül ki a vizeletünk színéből?

Ha színtelen, vagy átlátszó, az arra enged következtetni, hogy sok vizet ittunk, s itt kell megjegyezni, hogy a túl sok folyadék fogyasztása sem egészséges.

Ha fehéres, opálos a vizelet, akkor a vese nagy mennyiségű fehérjét ürít.

Ha halványsárga, akkor valószínűleg minden rendben van.

Ha azonban sötét narancssárga, (s ez nem reggel történik, amikor is ez teljesen normálisnak számít, hiszen az éjszaka sokáig tárolódott a húgyhólyagban a vizelet) akkor az napközbeni folyadékhiányra utalhat, illetve epeproblémára, ha huzamosabb ideig fennáll ez az állapot, akkor májbetegségre.

A piros, rózsaszín vizeletnél gondoljuk át, hogy nem ettünk -e valamely piros színű ételt, gyümölcsöt, ha nem étel okozza és véres a vizelet akkor az komoly húgyúti betegségekre hívja fel a figyelmet, orvoshoz kell fordulni.

Ha kék vagy zöldes szín jelenik meg, akkor az szokatlan genetikai állapotot jelez, magas kalciumszintet, vagy pedig bizonyos ételek fogyasztásának, bizonyos gyógyszerek hatásának köszönhető. Nem kell megijedni, de szükséges orvossal konzultálni.

A lila szín rendkívül ritka, ez veseelégtelenség jele lehet, orvoshoz kell fordulni lehetőleg azonnal, továbbá, ha a vizelet időnként habosnak tűnik, akkor is érdemes orvoshoz fordulni, mert valamilyen veseprobléma lehet a háttérben.

Egészségesen is ajánlott évente legalább egyszer felkeresni a háziorvost és egy általános laborvizsgálatot kérni, ha pedig kockázati tényezőkkel rendelkezünk, betegségeink vannak, vagy túlsúllyal küzdünk, akkor ezek rendszeres vizsgálata elengedhetetlenül fontos.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.