Menü

Időskori elhízás

Ahogy eltelik felettünk az idő, nem csak kívülről kezd meglátszani a korunk, ráncok és ritkásabb haj formájában, hanem testünk és vele együtt anyagcserénk is változik. Sokszor hallhatjuk, hogy valaki hiába eszi ugyanazt és ugyanannyit, valamint sportol épp olyan gyakran, mint fiatalon, mégis valamiért szépen lassan nőnek a zsírpárnák és felkúszik pár kilogramm. Ez nem csak néhány emberre jellemző, ez az időskori elhízás mindenkit érint, igaz, kit jobban, kit kevésbé.

A zsírt a szervezetünk zsírsejtekben tárolja, tulajdonképpen a zsírszövet nagyrészét ez teszi ki. Mint azt már tudjuk, a zsírtól nem olyan egyszerű megszabadulni, ráadásul nem elegendő hozzá az egészséges és változatos táplálkozás, mozgásra is szükség van az egyenlethez. Ha ez nem lenne elég, a már így is elég nehéz zsírbontást az idő is megnehezíti, ugyanis idősebb korunkra a folyamat lelassul. Ezt egy svéd kutatással is igazolták, egészen pontosan a Karolinska kórház munkatársai végeztek el egy tesztet 54 emberen. Két mintát vettek a zsírszövetből 13 év leforgása alatt és egyértelműen igazolták, hogy az idő előrehaladtával a zsír anyagcseréje lelassult.

Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenképpen fel fogunk szedni pár kilót, ahogy öregszünk, ettől függetlenül az anyagcserefolyamatok gyorsasága valóban lelassul, így nekünk kell ezt kompenzálni a táplálkozással és a rendszeres testmozgással. Azt találták, hogy aki ugyanannyi kalóriát fogyaszt, mint fiatalabb korában, annál nagyjából 20%-os súlygyarapodást találtak.

Nagyon leegyszerűsítve úgy is fogalmazhatnánk, hogy ahogy testünk idősödik, egyre alacsonyabb kalóriabevitelre van szükségünk ugyanannak a testsúlynak a megőrzéséhez. Ez azonban természetesen nem ilyen egyszerű, hiszen rengeteg egyéb dolog is szerepet játszik a folyamatban, mint például az elfogyasztott ételek minősége. Idősebb korban már jobban oda kell figyelnünk arra, hogy éhgyomorra ne fogyasszunk savas ételeket és italokat, a vércukorszintünk kevésbé alkalmazkodó, így a cukor bevitele is sarkalatos pont, valamint az éjszakai nassolás is sokkal hamarabb megmutatkozik, mint fiatalabb korunkban.

Vannak persze olyan dolgok, amiket nem ilyen egyszerű befolyásolni, mint például az étkezésünket és a testmozgás gyakoriságát. Az idő előrehaladtával nem csak az anyagcserénk, hanem vele együtt a hormonháztartásunk is megváltozik. Bizonyos hormonok szintje csökken – ilyenek például a tesztoszteron és az aldoszteron – bizonyos hormonoké pedig nő – például a kortizol és az LH (nőknél termelődő luteinizáló hormon).

Tulajdonképpen az időskorban bekövetkező endokrin változások magába foglalják azt, hogy az izomerő és a csonttömeg csökken, a zsírszövet mennyisége pedig nő. Ennek köszönhető az, hogy időskorban egy kisebb esés is akár csonttöréshez vezet.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Egyre több az internetes csaló!

Mindig fontos felhívni a figyelmet az online csalásokra, de most különösen aktuális téma, hogy miért vigyázzanak a netes vásárlásokkal, hogyan ismerhetők fel az internetes csalók!

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?