Menü

Időskori elhízás

Ahogy eltelik felettünk az idő, nem csak kívülről kezd meglátszani a korunk, ráncok és ritkásabb haj formájában, hanem testünk és vele együtt anyagcserénk is változik. Sokszor hallhatjuk, hogy valaki hiába eszi ugyanazt és ugyanannyit, valamint sportol épp olyan gyakran, mint fiatalon, mégis valamiért szépen lassan nőnek a zsírpárnák és felkúszik pár kilogramm. Ez nem csak néhány emberre jellemző, ez az időskori elhízás mindenkit érint, igaz, kit jobban, kit kevésbé.

A zsírt a szervezetünk zsírsejtekben tárolja, tulajdonképpen a zsírszövet nagyrészét ez teszi ki. Mint azt már tudjuk, a zsírtól nem olyan egyszerű megszabadulni, ráadásul nem elegendő hozzá az egészséges és változatos táplálkozás, mozgásra is szükség van az egyenlethez. Ha ez nem lenne elég, a már így is elég nehéz zsírbontást az idő is megnehezíti, ugyanis idősebb korunkra a folyamat lelassul. Ezt egy svéd kutatással is igazolták, egészen pontosan a Karolinska kórház munkatársai végeztek el egy tesztet 54 emberen. Két mintát vettek a zsírszövetből 13 év leforgása alatt és egyértelműen igazolták, hogy az idő előrehaladtával a zsír anyagcseréje lelassult.

Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenképpen fel fogunk szedni pár kilót, ahogy öregszünk, ettől függetlenül az anyagcserefolyamatok gyorsasága valóban lelassul, így nekünk kell ezt kompenzálni a táplálkozással és a rendszeres testmozgással. Azt találták, hogy aki ugyanannyi kalóriát fogyaszt, mint fiatalabb korában, annál nagyjából 20%-os súlygyarapodást találtak.

Nagyon leegyszerűsítve úgy is fogalmazhatnánk, hogy ahogy testünk idősödik, egyre alacsonyabb kalóriabevitelre van szükségünk ugyanannak a testsúlynak a megőrzéséhez. Ez azonban természetesen nem ilyen egyszerű, hiszen rengeteg egyéb dolog is szerepet játszik a folyamatban, mint például az elfogyasztott ételek minősége. Idősebb korban már jobban oda kell figyelnünk arra, hogy éhgyomorra ne fogyasszunk savas ételeket és italokat, a vércukorszintünk kevésbé alkalmazkodó, így a cukor bevitele is sarkalatos pont, valamint az éjszakai nassolás is sokkal hamarabb megmutatkozik, mint fiatalabb korunkban.

Vannak persze olyan dolgok, amiket nem ilyen egyszerű befolyásolni, mint például az étkezésünket és a testmozgás gyakoriságát. Az idő előrehaladtával nem csak az anyagcserénk, hanem vele együtt a hormonháztartásunk is megváltozik. Bizonyos hormonok szintje csökken – ilyenek például a tesztoszteron és az aldoszteron – bizonyos hormonoké pedig nő – például a kortizol és az LH (nőknél termelődő luteinizáló hormon).

Tulajdonképpen az időskorban bekövetkező endokrin változások magába foglalják azt, hogy az izomerő és a csonttömeg csökken, a zsírszövet mennyisége pedig nő. Ennek köszönhető az, hogy időskorban egy kisebb esés is akár csonttöréshez vezet.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.