Időskori elhízás
- Dátum: 2022.10.06., 21:14
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- anyagcsere, csonttömeg, elhízás, hízás, hormon, hormonszint, időskori, izomerő, kalória, lassul, sport, táplálkozás, vércukor, zsír, zsírsejtek, zsírszövet
Ahogy eltelik felettünk az idő, nem csak kívülről kezd meglátszani a korunk, ráncok és ritkásabb haj formájában, hanem testünk és vele együtt anyagcserénk is változik. Sokszor hallhatjuk, hogy valaki hiába eszi ugyanazt és ugyanannyit, valamint sportol épp olyan gyakran, mint fiatalon, mégis valamiért szépen lassan nőnek a zsírpárnák és felkúszik pár kilogramm. Ez nem csak néhány emberre jellemző, ez az időskori elhízás mindenkit érint, igaz, kit jobban, kit kevésbé.

A zsírt a szervezetünk zsírsejtekben tárolja, tulajdonképpen a zsírszövet nagyrészét ez teszi ki. Mint azt már tudjuk, a zsírtól nem olyan egyszerű megszabadulni, ráadásul nem elegendő hozzá az egészséges és változatos táplálkozás, mozgásra is szükség van az egyenlethez. Ha ez nem lenne elég, a már így is elég nehéz zsírbontást az idő is megnehezíti, ugyanis idősebb korunkra a folyamat lelassul. Ezt egy svéd kutatással is igazolták, egészen pontosan a Karolinska kórház munkatársai végeztek el egy tesztet 54 emberen. Két mintát vettek a zsírszövetből 13 év leforgása alatt és egyértelműen igazolták, hogy az idő előrehaladtával a zsír anyagcseréje lelassult.
Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenképpen fel fogunk szedni pár kilót, ahogy öregszünk, ettől függetlenül az anyagcserefolyamatok gyorsasága valóban lelassul, így nekünk kell ezt kompenzálni a táplálkozással és a rendszeres testmozgással. Azt találták, hogy aki ugyanannyi kalóriát fogyaszt, mint fiatalabb korában, annál nagyjából 20%-os súlygyarapodást találtak.
Nagyon leegyszerűsítve úgy is fogalmazhatnánk, hogy ahogy testünk idősödik, egyre alacsonyabb kalóriabevitelre van szükségünk ugyanannak a testsúlynak a megőrzéséhez. Ez azonban természetesen nem ilyen egyszerű, hiszen rengeteg egyéb dolog is szerepet játszik a folyamatban, mint például az elfogyasztott ételek minősége. Idősebb korban már jobban oda kell figyelnünk arra, hogy éhgyomorra ne fogyasszunk savas ételeket és italokat, a vércukorszintünk kevésbé alkalmazkodó, így a cukor bevitele is sarkalatos pont, valamint az éjszakai nassolás is sokkal hamarabb megmutatkozik, mint fiatalabb korunkban.

Vannak persze olyan dolgok, amiket nem ilyen egyszerű befolyásolni, mint például az étkezésünket és a testmozgás gyakoriságát. Az idő előrehaladtával nem csak az anyagcserénk, hanem vele együtt a hormonháztartásunk is megváltozik. Bizonyos hormonok szintje csökken – ilyenek például a tesztoszteron és az aldoszteron – bizonyos hormonoké pedig nő – például a kortizol és az LH (nőknél termelődő luteinizáló hormon).
Tulajdonképpen az időskorban bekövetkező endokrin változások magába foglalják azt, hogy az izomerő és a csonttömeg csökken, a zsírszövet mennyisége pedig nő. Ennek köszönhető az, hogy időskorban egy kisebb esés is akár csonttöréshez vezet.
Advent: a lassulás művészete egy zajos világban
Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.
Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?
A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.
Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk
A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Téli közlekedés: közös felelősség az utakon
A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.