Menü

Pajzsmirigybetegség és a koffein

Általánosságban elmondható, hogy sok kávét, teát iszunk, sok koffeint fogyasztunk, különösen a fiatalabb korosztály veszi energiaitalok, szénsavas üdítők formájában. Bizonyos betegségek esetén, - mint például a pajzsmirigyproblémák – fokozott óvatosságra intenek.

Miért rossz a koffein? Kis mértékben nem rossz és nem okoz problémát, a mértékletesség itt is mérvadó. A koffein nem okoz különösebb egészségügyi panaszokat, ha mértékkel fogyasztjuk. A probléma akkor kezdődik, amikor egyesek túl nagy mennyiséget visznek be szervezetükbe naponta, ez pedig az egész szervezetre káros hatást gyakorol.

A koffein élénkítő hatású, ezért hatással van a hormonrendszerre, a pajzsmirigyre, a mellékvesék működésére, fokozódik ugyanis az anyagcsere, amit a pajzsmirigy szabályoz.

Sokszor hallom, hogy pajzsmirigy alulműködésre miért nem jó, ha fokozódik az anyagcsere, miért káros a koffein, nos azért, mert ennek hatására a szervezet adrenalint termel, mely lefárasztja a mellékveséket, természetesen ez nagyobb dózisra, mértéktelen fogyasztásra értendő leginkább.

A kortizol és az adrenalin kapcsolata

A nagyobb probléma a mai egészségtelen életmódból, sok cukor és szénhidrátfogyasztásból fakadó étrend, mely arra készteti a mellékveséket, hogy kortizolt válasszanak ki, ez pedig gyengíti a mellékveséket. A koffein is hasonló dolgot okoz a szervezetben.

A pajzsmirigybetegségek kialakulásának egyik fő oka jódhiányos étkezés, mely magas koffeinfogyasztással párosulva megnöveli bizonyos betegségek, csontritkulás, rák kockázatát.

Ezzel nem ijesztgetni szeretnénk, csak felhívni a figyelmet az ok-okozati összefüggésekre.

A mértékkel fogyasztott napi csésze kávéval nincs gond, a koffeinfüggőséggel azonban igen, erről mielőtt le kell szokni az egészségünk érdekében, különösen, ha pajzsmirigybetegséggel, vagy mellékvese problémákkal küzdünk.

Aki gyógyszert szed a megfelelő pajzsmirigyműködése miatt, semmiképp se kávéval együtt vegyék be. Az egyidejűleg bevett kávé-gyógyszer kombó ugyanis 25-57%-kal csökkenti a tabletta hatékonyságát. Én éhgyomorra veszem be a gyógyszert egy kevés vízzel és fél-egy órát várok a reggeli kávéval, étkezéssel, hogy a gyógyszerem hatékonyan fel tudjon szívódni és eljutni oda, ahova szükséges.

Szakértők javasolják, hogy mindenképp várjunk 60 percet gyógyszerünk bevételét követően, hogy biztosan felszívódhasson a megfelelő mennyiségű hormon szervezetünkbe.

Szeretnénk kihangsúlyozni, hogy a mértékkel és a gyógyszerszedéssel nem egyidejűleg elfogyasztott tea vagy kávé nem okoz problémát pajzsmirigybetegség esetén sem, a hangsúly a megelőzésen és a magas dózison, koffeinfüggőségen van. Vigyázzunk az egészségünkre!

Mit kell tudni a felnőttkori fogszabályozásról?

fogszabályozó, fogszabályozás, fog, fogászat, esztétika, fogorvos, fogász, készülék, procedúra, láthatatlan, elülső, hátsó, rögzített, kivehető, felnőtt, felnőttkor, fog

Miért leszünk libabőrösek?

A libabőr minden ember számára ismerős, hiszen egy akaratlan reakció testünk részéről, de vajon miért is alakul ki ez?

A szaunázás szabályai és jótékony hatásai

A szaunázás évezredek óta népszerű tevékenység, nem véletlenül, ugyanis számos pozitív egészségügyi hatása van az izzasztás gyógyító erejének.

Melyik szívfájdalom jelez életveszélyt?

Ha erős fájdalmat érzünk a szívünk tájékán, akkor biztosak lehetünk benne, hogy baj van. Az dönti el, hogy mekkora a baj, hogy milyen típusú a fájdalom, és hamar megszűnik-e vagy sem.

Ezek a legfontosabb vitaminok megfázás idején

Az egészséges és változatos táplálkozás mellett az őszi és téli időszakokban szükségünk lehet vitaminokra, és ásványi anyagokra, hogy elkerüljük a megfázás kínzó tüneteit. Az ábécé elejéről válogatva górcső alá vesszük a legfontosabbakat, így a cinket, valamint a C, D, és E vitaminokat, hogy te is átlásd, mit miért érdemes bevinni a szervezetedbe.