Menü

Amit érdemes tudni a chiliről

Már hazánkban is elterjedt a különböző színű, nagyságú és erősségű terméseket adó növény, viszont sokan nem ismerik a chili paprikát a maga kis valójában.

Őshazája Mexikó, Guatemala és Peru. Ezeken a területeken már valószínűleg évezredek óta termesztenek paprikacserjéket, innen csak a 15. században került Európába, onnan pedig egy századdal később kis hazánkba, Magyarországra, ezt pedig a spanyol hódító hadjáratoknak köszönhetjük. Ősi elnevezése indián nyelven „aji”, de a chili kifejezést mindenféle erős paprikára használják. Kontinensenként változó a leírása is, Amerikában chili, Nagy Britanniában és Ausztráliában chilli.

A chili paprikát könnyen termeszthetjük, hiszen balkonnövényként is remekül megállja a helyét, általában nem nő nagyra, dísznövényként is pompás éke lehet, mondjuk egy konyhának. Termése sokféle színt ölthet, egészen a sárgától a barnáig, először zöld színű, beérésekor nyeri el színét és méretét. Erőssége fajtájától függ, az enyhe pikáns íztől a „mindjárt tüzet okádok, mint egy sárkány” ízig bármilyen lehet, ez a skála igen széles, és kapszaicin tartalmát – ez adja az erősségét – Scoville-skála méri, aminek mértékegysége a SHU. Ezt a mértékegységet használják a kis üvegekben kapható chili cseppek leírásában is, minél magasabb a szám, annál erősebb az íz. Nagyon figyeljünk oda, hogy ha chilivel főzünk, mindig mossunk kezet, sose nyúljunk a szemünkhöz, a legerősebb chili vakságot okozhat, ha a szem nyálkahártyájához ér.

Egy picit térjünk ki arra is, hogy a chili mivel járulhat hozzá az egészségünkhöz. A benne található vitaminokon kívül a már említett kapszaicin az a hatóanyag, amivel segíthetjük szervezetünknek. Elsősorban a bél- és gyomorbántalmakra van jó hatással, mivel segít megvédeni ezen, belső szervek nyálkahártyáját, növeli a vérellátását, és bár hihetetlenül hangzik, de a gyomorfekély ellen is kiváló. Bizonyítottan jó fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása van, fejfájás, migrén, és ízületi fájdalom esetén is segítségül hívhatjuk, a gyógyszertárakban nagyon sok kenőcsöt és krémet kaphatunk, amiben ez az összetevő is megtalálható. Helyi érzéstelenítőként is jól funkcionál.

Megfázásnál, arcüreggyulladásnál, allergiánál is bevethetjük, mivel antibakteriális hatásai miatt fertőtlenít, emellett fokozza az orrnyálkahártya működését is. Mivel fogyasztásával emelkedik a testhőmérséklet, azáltal fokozódik a kalóriaégetés, ezzel segít az étvágy- és testsúlycsökkentésben. A vérnyomás problémákkal küzdőknek is van jó hírünk, hiszen szabályozza a vérnyomást, helyreállítja a vérkeringést, segít a vérrögök kialakulásának megelőzésében.

Bizonyítottan káros hatása nincs, de bárkinél kialakulhat túlérzékenységi reakció, nagyon óvatosan kell bánni a fogyasztásával, mivel nagyobb mennyiségben gyomorfájdalmat, hányingert és hasmenést is okozhat.

Ízesíthetünk vele ételeket, italokat is, a szószok egyik legkiválóbb alapanyaga, sült húsok, tészták és saláták mellé kifejezetten ajánlatos, mivel kis adagban használva felébreszti az ízérzékelésünket.

A chili paprika egy nagyon hasznos kis növény, könnyen termeszthető otthonunkban is, segíthet különböző betegségeink, gyomorpanaszaink leküzdésében és étkezéseinket is feldobja.

Az ünnepi asztal csapdái

Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.

A citrom szerepe a modern súlykontrollban

A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.

Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak

A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.