Amit érdemes tudni a chiliről
- Dátum: 2022.09.21., 09:47
- Erdős Dorka
- képek:pexels.com
- allergia, antibakteriális, arcüreggyulladás, balkonnövény, chili, chili csepp, chilli, fájdalomcsillapító, fejfájás, Guatemala, gyomorfájdalom, gyomorfekély, gyulladáscsökkentő, kapszaicin, kenőcs, Mexikó, orrnyálkahártya, paprika, Peru, Scoville-skála, ültetvény, vérkeringés, vérrög
Már hazánkban is elterjedt a különböző színű, nagyságú és erősségű terméseket adó növény, viszont sokan nem ismerik a chili paprikát a maga kis valójában.
Őshazája Mexikó, Guatemala és Peru. Ezeken a területeken már valószínűleg évezredek óta termesztenek paprikacserjéket, innen csak a 15. században került Európába, onnan pedig egy századdal később kis hazánkba, Magyarországra, ezt pedig a spanyol hódító hadjáratoknak köszönhetjük. Ősi elnevezése indián nyelven „aji”, de a chili kifejezést mindenféle erős paprikára használják. Kontinensenként változó a leírása is, Amerikában chili, Nagy Britanniában és Ausztráliában chilli.
A chili paprikát könnyen termeszthetjük, hiszen balkonnövényként is remekül megállja a helyét, általában nem nő nagyra, dísznövényként is pompás éke lehet, mondjuk egy konyhának. Termése sokféle színt ölthet, egészen a sárgától a barnáig, először zöld színű, beérésekor nyeri el színét és méretét. Erőssége fajtájától függ, az enyhe pikáns íztől a „mindjárt tüzet okádok, mint egy sárkány” ízig bármilyen lehet, ez a skála igen széles, és kapszaicin tartalmát – ez adja az erősségét – Scoville-skála méri, aminek mértékegysége a SHU. Ezt a mértékegységet használják a kis üvegekben kapható chili cseppek leírásában is, minél magasabb a szám, annál erősebb az íz. Nagyon figyeljünk oda, hogy ha chilivel főzünk, mindig mossunk kezet, sose nyúljunk a szemünkhöz, a legerősebb chili vakságot okozhat, ha a szem nyálkahártyájához ér.
Egy picit térjünk ki arra is, hogy a chili mivel járulhat hozzá az egészségünkhöz. A benne található vitaminokon kívül a már említett kapszaicin az a hatóanyag, amivel segíthetjük szervezetünknek. Elsősorban a bél- és gyomorbántalmakra van jó hatással, mivel segít megvédeni ezen, belső szervek nyálkahártyáját, növeli a vérellátását, és bár hihetetlenül hangzik, de a gyomorfekély ellen is kiváló. Bizonyítottan jó fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása van, fejfájás, migrén, és ízületi fájdalom esetén is segítségül hívhatjuk, a gyógyszertárakban nagyon sok kenőcsöt és krémet kaphatunk, amiben ez az összetevő is megtalálható. Helyi érzéstelenítőként is jól funkcionál.
Megfázásnál, arcüreggyulladásnál, allergiánál is bevethetjük, mivel antibakteriális hatásai miatt fertőtlenít, emellett fokozza az orrnyálkahártya működését is. Mivel fogyasztásával emelkedik a testhőmérséklet, azáltal fokozódik a kalóriaégetés, ezzel segít az étvágy- és testsúlycsökkentésben. A vérnyomás problémákkal küzdőknek is van jó hírünk, hiszen szabályozza a vérnyomást, helyreállítja a vérkeringést, segít a vérrögök kialakulásának megelőzésében.
Bizonyítottan káros hatása nincs, de bárkinél kialakulhat túlérzékenységi reakció, nagyon óvatosan kell bánni a fogyasztásával, mivel nagyobb mennyiségben gyomorfájdalmat, hányingert és hasmenést is okozhat.
Ízesíthetünk vele ételeket, italokat is, a szószok egyik legkiválóbb alapanyaga, sült húsok, tészták és saláták mellé kifejezetten ajánlatos, mivel kis adagban használva felébreszti az ízérzékelésünket.
A chili paprika egy nagyon hasznos kis növény, könnyen termeszthető otthonunkban is, segíthet különböző betegségeink, gyomorpanaszaink leküzdésében és étkezéseinket is feldobja.
Te mit tudsz a cinkről?

Sokat halljuk, hogy mennyire fontos számunkra a cink bevitele a szervezetbe, de vajon miért? Nézzük az információkat!
Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.