Menü

Tippek az egészséges étkezéshez a mostani drágulás mellett

Mindannyian tapasztaljuk nap, mint nap az árak folyamatos drágulását, ám emellett is lehet törekedni a tudatos bevásárlásra, hogy étrendünk egészséges keretek között maradhasson. Nehéz beszerezni a zöldséget, gyümölcsöt, mert néha a pénztárcánk nem teszi lehetővé ezek megvásárlását, ám segít néhány tipp a tudatos életmódhoz.

Költséghatékony, ha előre tervezünk, bevásárlólistával készülünk. Ha ez nincs kéznél, sokkal több terméket vásárlunk, hatnak ránk a marketingfogások, az akciós áraknak tűnő kínálat, illetve, ha éhesen megyünk bevásárolni. Ha bevásárlólistát írunk, kevesebb felesleges dolgot fogunk megvenni.

Próbáljunk idényzöldséget és gyümölcsöt helyi termelőktől vásárolni, a boltban a friss kínálat, de még a fagyasztott is sajnos nagyon komoly dráguláson ment keresztül, akár a duplájába is kerülhet sok minden. A legtöbb zöldséget és gyümölcsöt akkor érdemes megvenni, amikor éppen szezonjuk van. Ilyenkor nemcsak finomabbak, hanem olcsóbbak is.

Használjuk ki minden esetben a kuponokat.

Érdekes dolog ez, hiszen a férjem szerint én ilyenkor „halmozok”, én azonban úgy gondolom, hogy azokat a termékeket veszem meg akciósan, amelyről tudom, hogy a következő hónapban mindenképp megvenném (pl. mosószer, mosogatószer), mert használjuk és szükséges, tehát előrelátó módon akkor veszem meg, amikor akciós, nem pedig, amikor szükségem van rá. Kuponnal élelmiszert is lehet vásárolni és aköré tervezni a napi, vagy heti étkezéseket, megint csak spórolós megoldás.

Húsokat frissen vásároljunk a pultból, mert csomagolva drágábbak, arról nem is beszélve, hogy a húspultból frissebb, finomabb árut kapunk, ha pedig a hús, hal, tojás drága, más fehérjeforrások után kell nézni. A bab vagy a lencse kiváló alternatív fehérjeforrás lehet. Figyeljük az egységárakat! Sokszor a nagyobb kiszerelés sokszor jobban megéri.

Akinek saját konyhakertje van, nagyon szerencsés, hiszen sok mindent magának termelhet meg, így pedig máris takarékosabb módon folytathatja az egészséges életmódot.

Használjuk fel otthon a maradékokat. Ne dobjunk ki semmit, fagyasszuk le, vagy készítsünk belőle más ételt, sok ételmaradék újra gondolható.

Használjuk a zabpelyhet. Tudom, hogy nem mindenki szereti, de még viszonylag olcsón hozzáférhető, s hasznos például lisztek helyett egy-egy főzelékbe darálva, vagy süteménybe, tésztákba felhasználva, vagy búzadara helyett (pl. túrógombóchoz) de kásákat is készíthetünk belőle. Tele van rostokkal, laktató, és a szívnek is jót tesz.

S ha már egészséges életmód… ne feledjük a séta, a biciklizés, a kocogás, a torna nem jár óradíjjal, vagy kondibérlettel, iktassuk be a rendszeres mozgást a táplálkozás mellé.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.