Menü

Tippek az egészséges étkezéshez a mostani drágulás mellett

Mindannyian tapasztaljuk nap, mint nap az árak folyamatos drágulását, ám emellett is lehet törekedni a tudatos bevásárlásra, hogy étrendünk egészséges keretek között maradhasson. Nehéz beszerezni a zöldséget, gyümölcsöt, mert néha a pénztárcánk nem teszi lehetővé ezek megvásárlását, ám segít néhány tipp a tudatos életmódhoz.

Költséghatékony, ha előre tervezünk, bevásárlólistával készülünk. Ha ez nincs kéznél, sokkal több terméket vásárlunk, hatnak ránk a marketingfogások, az akciós áraknak tűnő kínálat, illetve, ha éhesen megyünk bevásárolni. Ha bevásárlólistát írunk, kevesebb felesleges dolgot fogunk megvenni.

Próbáljunk idényzöldséget és gyümölcsöt helyi termelőktől vásárolni, a boltban a friss kínálat, de még a fagyasztott is sajnos nagyon komoly dráguláson ment keresztül, akár a duplájába is kerülhet sok minden. A legtöbb zöldséget és gyümölcsöt akkor érdemes megvenni, amikor éppen szezonjuk van. Ilyenkor nemcsak finomabbak, hanem olcsóbbak is.

Használjuk ki minden esetben a kuponokat.

Érdekes dolog ez, hiszen a férjem szerint én ilyenkor „halmozok”, én azonban úgy gondolom, hogy azokat a termékeket veszem meg akciósan, amelyről tudom, hogy a következő hónapban mindenképp megvenném (pl. mosószer, mosogatószer), mert használjuk és szükséges, tehát előrelátó módon akkor veszem meg, amikor akciós, nem pedig, amikor szükségem van rá. Kuponnal élelmiszert is lehet vásárolni és aköré tervezni a napi, vagy heti étkezéseket, megint csak spórolós megoldás.

Húsokat frissen vásároljunk a pultból, mert csomagolva drágábbak, arról nem is beszélve, hogy a húspultból frissebb, finomabb árut kapunk, ha pedig a hús, hal, tojás drága, más fehérjeforrások után kell nézni. A bab vagy a lencse kiváló alternatív fehérjeforrás lehet. Figyeljük az egységárakat! Sokszor a nagyobb kiszerelés sokszor jobban megéri.

Akinek saját konyhakertje van, nagyon szerencsés, hiszen sok mindent magának termelhet meg, így pedig máris takarékosabb módon folytathatja az egészséges életmódot.

Használjuk fel otthon a maradékokat. Ne dobjunk ki semmit, fagyasszuk le, vagy készítsünk belőle más ételt, sok ételmaradék újra gondolható.

Használjuk a zabpelyhet. Tudom, hogy nem mindenki szereti, de még viszonylag olcsón hozzáférhető, s hasznos például lisztek helyett egy-egy főzelékbe darálva, vagy süteménybe, tésztákba felhasználva, vagy búzadara helyett (pl. túrógombóchoz) de kásákat is készíthetünk belőle. Tele van rostokkal, laktató, és a szívnek is jót tesz.

S ha már egészséges életmód… ne feledjük a séta, a biciklizés, a kocogás, a torna nem jár óradíjjal, vagy kondibérlettel, iktassuk be a rendszeres mozgást a táplálkozás mellé.

A rage baiting jelensége és működése

Biztosan sokan találkozunk a közösségi médiás görgetés közben dühítő tartalmakkal. Úgymond van az internetnek egy sötét része, ahol az indulatot kiváltó videók tömkelege nem véletlen baleset, hanem tudatosan előállított termék. Legyenek ezek közúti balesetes klipek, állatkínzás vagy valamilyen látványos társadalmi normaszegés formájában.

Eső a Balatonnál? Így mentsd meg a nyaralást rossz időben

Balaton, július – mindenki napfényt, csobbanást és fagyit remél egy balatoni nyaraláson. De mi van akkor, ha beborul az ég, és a napokat eső, szél vagy hidegebb idő kíséri? Pánik helyett jöjjön a B-terv – mert a rossz idő nem jelenti azt, hogy unalmas napok várnak ránk.

Tisztelet a teremben: Amit minden sportolónak tudnia kell

Nincs írott szabály a konditermi viselkedésre, mégis van egyfajta etikett, amit illik vagy illene egy edzőteremben betartani, a zökkenőmentes egymás mellett edzés érdekében.

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?

A munkahelyi viszályoktól a jobb csapatmunkáig – a konfliktuskezelés művészete

A munkahelyi konfliktusok a legtöbb munkahelyen előfordulnak, hiszen emberek dolgoznak együtt, különböző személyiséggel, célokkal és kommunikációs stílussal. A konfliktus önmagában nem feltétlenül negatív – ha jól kezeljük.