Menü

Megoldások rossz lehelet ellen

Kínos probléma, ha kellemetlen beszélgetőtársunk lehelete, vagy épp a sajátunk, de mit tehetünk ezellen? Megoldásokat kínálunk rossz szájszag ellen. Bárkivel előfordult már, hogy érezte magán vagy ismerősén a kellemetlen leheletet, ennek okai megelőzhetőek, megszüntethetőek, de mitől lehet egyáltalán rossz szájszagunk?

A szájszag egyik fő oka a száj nyálkahártyájának kiszáradása, illetve a nyelvünkön lévő baktériumok elszaporodása, mely rossz leheletet okoz.

A nem megfelelő szájhigiénia okolható ezért a problémáért, de krónikus betegségek is járnak ilyen tünetekkel, például a cukorbetegség, mely acetonszagú lehelettel jár, vesebetegségre pedig az ammóniaszag utalhat. A rossz lehelet oka lehet többek közt mandulagyulladás, fül-, orr-, gégegyulladás, orrsövényferdülés, vagy reflux is lehet.

Honnan tudhatjuk, hogy szájszagunk van?

Az egyik legjobb módszer a kézfej-teszt, nyaljuk meg a csuklónk belső részét vagy a kézfejünket, majd szagoljuk meg! Ha érezzük, hogy bizony kellemetlen akkor a következő módszerekkel orvosolhatjuk a problémát.

Megoldások kellemetlen lehelet ellen:

Igyunk még több vizet, egész napra elosztva.

Öblögessünk szájvízzel gyakran a nap folyamán. A friss menta íztől mindenki jobban érzi magát. A szájvíz azzal, hogy megöli a baktériumokat, a rossz lehelet okát a forrásánál szünteti meg.

Használjunk szájsprayt, vagy legyen nálunk mentolos rágó, cukorka.

Mossunk fogat naponta legalább kétszer alaposan, esetleg használhatjuk a fogselymet is a fogak között megrekedt ételmaradékok kitisztítására.

Tisztítsuk a nyelvünket is, mert rengeteg kórokozó és lepedék megtapadhat rajta, ezt a műveletet fogkefével is megtehetjük, bár már vannak olyan fogkefék is, amelyeknek a fején nyelvtisztító felületet alakítottak ki, illetve külön nyelvtisztító eszközöket is lehet már vásárolni erre a célra.

Kerüljük a cukros ételeket, váltsunk egészségesebb életmódra. Fogyasszunk sok friss zöldséget, gyümölcsöt, amelyek lepucolják a lepedéket, de a petrezselyemrágcsálás vagy a fahéjfogyasztás is remek módszer a rossz szájszag ellen.

Ne dohányozzunk és kerüljük az alkoholfogyasztást. A dohányzás a kellemetlen lehelet mellett rákot okoz, károsíthatja az ínyt, beszennyezheti a fogakat. A nikotinfüggőség nehezen küzdhető le, érdemes orvosi segítséget kérni, tapaszt használni.

Rossz lehelet ellen kerüljük az olyan élelmiszereket, amelyektől savanyú lehet a leheletünk, például ilyen ismert ételek a hagyma, fokhagyma. Ha társaságba készülünk, ezek fogyasztását mellőzzük.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.