Menü

A körte jótékony hatásai

A körte hazánkban a kevésbé népszerű gyümölcsök közé tartozik. Érdemes viszont nagyobb figyelmet szentelni ennek az értékes gyümölcsnek, hiszen rengeteg jótékony hatással van szervezetünkre a rendszeres fogyasztása.

A körte származásáról nem találhatóak egyértelmű információk. Kis túlzással a Föld bármely részén megtalálható. A körtét már az ókortól kezdve nemesítették, éppen ezért ma már több mint 4000 különféle körtefajról tudunk. A körte nemesítése a görögökhöz köthető, ami körülbelül 3000 évvel ezelőtt kezdődhetett. A középkorban elterjedt, hogy a körte nyersen fogyasztva mérgező lehet, ezért kizárólag főzve fogyasztották.

A körtével egy formájában már biztosan találkozott mindenki, az pedig a kompót, vagy befőtt. Előszeretettel használják még a körtét különféle salátákban, és az ínyencek kifejezetten szeretik a körtét különféle sajtokkal fogyasztani. A körtének a másik gyakori felhasználási módja nem más, mint a pálinkafőzés, amelynek kis hazánkban nagy kultúrája van. Továbbá a körtét különféle desszertekben, süteményekben is használják ízesítés gyanánt.

Mi van a körtében?
Vitamin tartalma
A körte kifejezetten őszi gyümölcs, és érdemes is fogyasztani, hogy a szervezetünket feltöltsük a hideg téli hónapok előtt. A körtében rengeteg vitamin található, pontosabban: A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, valamint C-, E-, K- és J-vitamin. A körte C-vitamin tartalma jelentős, ugyanis egy normális méretű körte fedezi a napi C-vitamin szükségletünket.

Ásványi anyag tartalma

A körte nem csak vitaminokban bővelkedik, hanem az ásványi anyag tartalma is igen gazdag. Ez kifejezetten jól jön a szervezetünk számára ősszel, amikor az immunrendszerünket szeretnénk ellenállóbbá tenni a betegségek, vírusokkal szemben. A körtében megtalálható a kálium, kalcium, nátrium, foszfor, magnézium, vas, bór, fluor, cink, réz, mangán és szelén. Szakértők állítása szerint egy felnőtt szervezet számára naponta legalább 30 gramm rost szükséges. Ez a mennyiséget pedig már 3 körte elfogyasztásával teljesíthetjük, ami jól mutatja, hogy a szükséges rostok is igen nagy számban fellelhetőek a körében.

Tápanyag tartalma
A körtének is, csakúgy, mint a gyümölcsök túlnyomó többségének, nagy része víz, ami a körte esetében 84%. Továbbá tartalmaz fehérjét, 0,4%-ban, 10% gyümölcscukrot, kicsivel több, mint 3% növényi rostot, és alig 0,1% növényi zsírt. Ez egy átlagos méretű körte esetében így néz ki: 1,6 gramm fehérje, 0,5 gramm zsír, 82 gramm szénhidrát, 33 gramm rost és 540 milligramm kálium.

A körtét kifejezetten érdemes beépíteni a diétás étrendünkbe, hiszen egyrészt hashajtó hatással rendelkezik, másrészt pedig teltség érzést okoz, így csökkenti az étvágyunkat. 100 gramm körtében mindössze 35 kalória található, így bátran fogyaszthatjuk diéta során is.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?