Menü

Ha pótvizsgázik a gyerek…

Sajnos az több okból is előfordulhat, hogy valakinek osztályozóvizsgát, javítóvizsgát kell tennie, nem feltétlen hanyag volt, lehet, hogy betegség miatt maradt ki sokáig az iskolából, vagy egész más oka van annak, hogy tanév közben nem sikerült valamely tantárgyat kellőképp elsajátítani, az augusztusi pótvizsgákon újra lehetőséget kapnak a diákok. Hogyan készítsük fel a gyereket a pótvizsgára?

Az utolsó júniusi iskolai napon végre megkezdődik a várva várt vakáció. Vagy talán mégsem. Ha a gyerek nem ment át a vizsgán, akkor bizony nyáron a pótvizsgára való felkészülést is be kell iktatni a napirendbe. Hogyan tudja a gyerek élvezni a vakációt és pihenni, illetve tanulni a kánikulában, hogy alakítható ez ki együtt, egyszerre?

A nyári szünet, ahol tanulni kell, nem valami csábító. Ami csábít az a strandolás, a vakáció, a nyaralás, a barátok. Ami cseppet sem: a tankönyvek, jegyzetek, olvasnivaló szakirodalom, azonban nincs mese: a gyereknek nyáron muszáj lesz tanulnia, készülnie a pótvizsgára, csak így kezdheti meg a tovább haladást az évfolyamán.

Ma 16 éves korig tankötelesek a diákok Magyarországon, tehát ha még tanköteles, mindenképp ajánlott pótvizsgáznia vagy pedig évet kell ismételnie, ha már nem tanköteles, akkor megteheti, de nem kötelezhető rá. A tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tart, amelyben a tanuló a tizenhatodik életévét betölti.

Mit tehet a szülő?

Nyilván forr az indulat, de mégis segíteni kell a gyerekünket abban, hogy sikerrel vegye az akadályt és folytathassa a tanulmányait a soron következő évfolyamba, bár kétségtelen, hogy egy kamasz esetében nem lesz egyszerű ez a feladat. Amit tehetünk, hogy ha valamelyik tantárgy nem megy, érdemes korrepetálásra járnia, magántanárt keresnie, de a tanulásban a jó tanuló osztálytársak, barátnők, barátok segítségét is kérhetjük.

Mikor lesz hatékony egy pótvizsgára való felkészülés?

Nyilván elsősorban a tananyag elsajátítása a fő cél, azonban ilyenkor nem csupán ez a fő feladat, hanem az önbizalom növelése és a helyzet lelki oldalának rendbetétele is. Egyszerre éreznek elkeseredést, dühöt, mérgesek magukra, a tanárra, a szülőre, vagy akár az egész világra.

A tanulás azonban nem feltétlen rontja el az egész nyarat, hiszen nem kell végig tanulni a vakációt, de lehet minden héten pár napot a tananyagra, leckére összpontosítani, tanulni, jegyzetelni, vázlatot készíteni, ismételni, hanganyagot megnézni, a világhálót segítségül hívni, hogy komolyabban beleáshassa magát a gyerek a témába.

A leghatékonyabban egy tanár segítségével tudja ezt a nyáron megtenni.

Az iskolai kereteken kívüli magántanár segíthet ebben és motiválhatja őt a tanulást illetően és a tananyagot is sikeresen meg fogja érteni. Többet ér, mint összeveszni a gyerekkel, a családdal, vagy napi szinten a fejéhez vágni, hogy „állj már végre neki tanulni”.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.