Menü

Ha pótvizsgázik a gyerek…

Sajnos az több okból is előfordulhat, hogy valakinek osztályozóvizsgát, javítóvizsgát kell tennie, nem feltétlen hanyag volt, lehet, hogy betegség miatt maradt ki sokáig az iskolából, vagy egész más oka van annak, hogy tanév közben nem sikerült valamely tantárgyat kellőképp elsajátítani, az augusztusi pótvizsgákon újra lehetőséget kapnak a diákok. Hogyan készítsük fel a gyereket a pótvizsgára?

Az utolsó júniusi iskolai napon végre megkezdődik a várva várt vakáció. Vagy talán mégsem. Ha a gyerek nem ment át a vizsgán, akkor bizony nyáron a pótvizsgára való felkészülést is be kell iktatni a napirendbe. Hogyan tudja a gyerek élvezni a vakációt és pihenni, illetve tanulni a kánikulában, hogy alakítható ez ki együtt, egyszerre?

A nyári szünet, ahol tanulni kell, nem valami csábító. Ami csábít az a strandolás, a vakáció, a nyaralás, a barátok. Ami cseppet sem: a tankönyvek, jegyzetek, olvasnivaló szakirodalom, azonban nincs mese: a gyereknek nyáron muszáj lesz tanulnia, készülnie a pótvizsgára, csak így kezdheti meg a tovább haladást az évfolyamán.

Ma 16 éves korig tankötelesek a diákok Magyarországon, tehát ha még tanköteles, mindenképp ajánlott pótvizsgáznia vagy pedig évet kell ismételnie, ha már nem tanköteles, akkor megteheti, de nem kötelezhető rá. A tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tart, amelyben a tanuló a tizenhatodik életévét betölti.

Mit tehet a szülő?

Nyilván forr az indulat, de mégis segíteni kell a gyerekünket abban, hogy sikerrel vegye az akadályt és folytathassa a tanulmányait a soron következő évfolyamba, bár kétségtelen, hogy egy kamasz esetében nem lesz egyszerű ez a feladat. Amit tehetünk, hogy ha valamelyik tantárgy nem megy, érdemes korrepetálásra járnia, magántanárt keresnie, de a tanulásban a jó tanuló osztálytársak, barátnők, barátok segítségét is kérhetjük.

Mikor lesz hatékony egy pótvizsgára való felkészülés?

Nyilván elsősorban a tananyag elsajátítása a fő cél, azonban ilyenkor nem csupán ez a fő feladat, hanem az önbizalom növelése és a helyzet lelki oldalának rendbetétele is. Egyszerre éreznek elkeseredést, dühöt, mérgesek magukra, a tanárra, a szülőre, vagy akár az egész világra.

A tanulás azonban nem feltétlen rontja el az egész nyarat, hiszen nem kell végig tanulni a vakációt, de lehet minden héten pár napot a tananyagra, leckére összpontosítani, tanulni, jegyzetelni, vázlatot készíteni, ismételni, hanganyagot megnézni, a világhálót segítségül hívni, hogy komolyabban beleáshassa magát a gyerek a témába.

A leghatékonyabban egy tanár segítségével tudja ezt a nyáron megtenni.

Az iskolai kereteken kívüli magántanár segíthet ebben és motiválhatja őt a tanulást illetően és a tananyagot is sikeresen meg fogja érteni. Többet ér, mint összeveszni a gyerekkel, a családdal, vagy napi szinten a fejéhez vágni, hogy „állj már végre neki tanulni”.

A spektrumzavar jelei

A spektrum zavar kifejezés azt jelenti, hogy az autisták tünetei rendkívül változatos módon jelentkezhetnek. Ahány páciens, annyiféle megnyilvánulási forma. Bizonyos általánosságok azonban megfigyelhetők. A tünetek három fő területen jelentkezhetnek változatos formában és különböző mértékben, a szociális készségek a kölcsönös kommunikációs és a viselkedésszervezés területein.

Mik azok a mandalák?

Mik a mandalák és azok eredete, milyen összefüggésben vannak a meditációval, a relaxációval, a pihenéssel és mit jelentenek?

Önre is jellemző az őszi szorongás?

A téli depresszióról már biztosan halottunk, ám az őszi szorongás jelensége is közismert, sokan mégsem veszik észre magukon.

Mivel segítsük a friss szülőket?

A szülés és születés eufórikus élménye körbelengi az újonnan született vagy gyarapodó kis családot, mindenki szeretne kicsit részese lenni az örömnek, de nem biztos, hogy egy újdonsült anyuka, vagy apuka pont erre vágyik. Néhány jó tanács egy háromgyerekes anyukától.

Miért olyan népszerűek a virtuális futások?

Az online tér népszerűsége minden eddiginél nagyobb, egyre több időt töltünk a „kütyük” - kel a kezünkben. A valóság ma már egyre inkább gépek és emberek közötti.
Online világ, valódi futás, mit jelent ez?