Menü

A legjobb házi arcpakolások

Arcpakolást nem csak a drogériák polcain találunk, készíthetünk otthon is, ráadásul viszonylag olcsó és egyszerű alapanyagok kellenek hozzá, valamint nem csak bőrünknek, hanem általánosan az egészségünknek is jót tesznek.

Az egyik leggyakoribb alapanyag, amiből házilag is készíthetünk arcpakolást, a joghurt. Élőflórás natúr joghurtot érdemes használni, mivel probiotikumokban gazdag és rendkívül jól hidratálja és hűsíti a bőrt. Összekeverhetjük mézzel vagy citrommal is, de szinte bármilyen más, arcpakolásban felhasználható egyéb alapanyaggal is kombinálhatjuk. A joghurtos arcpakolás nagyjából 15-20 perc alatt fejti ki hatását.

Szintén gyakori alapanyag a zab. Zabos arcpakolásokat a különböző kozmetikai cégek is előszeretettel használnak, mivel a zab ragyogóvá és puhává teszi a bőrt akár pár perc alatt. A zabos arcpakoláshoz vízre is szükségünk lesz, illetve keverhetünk hozzá natúr joghurtot és mézet is. Nagyjából 15 percig hagyjuk hatni, majd utána öblítsük le langyos vízzel.

Egy másik közkedvelt alapanyag a házi arcpakolások világában a banán. Száraz bőrre ajánlják leginkább, de az aknés, pattanásos bőrre is nagyszerű megoldást kínál. Adjunk hozzá egy evőkanál mézet és egy kicsi citromot, majd turmixoljuk össze az egészet. Nagyjából 15 perc hatóidő eltelte után öblítsük le langyos vízzel.

Bár meglepő lehet, de a mustár is rendkívül jó alapanyag lehet házi arcpakolásokhoz. A mustár remek élénkítőként működik a benne található mustármagolaj miatt, azonban irritálhatja is a bőrt, így mindenképpen érdemes kipróbálnunk először egy kisebb bőrfelületen. Nagyjából egy teáskanálnyi elég az egész arcunkra, de ha túlságosan irritálja a bőrünket, érdemes lehet összekeverni egy kis joghurttal, aminek a hűsítő hatása ellensúlyozza a mustárét.

Száraz bőrre nem csak a banán és a joghurt nyújt megoldást, hanem a tojás is. A legjobb hatást azzal érjük el, ha szétválasztjuk a sárgáját a fehérjétől és a sárgáját használjuk fel. Eloszlatjuk az arcon, majd, ha megszáradt, 15 perc múlva langyos vízzel leöblítjük. Kombinálhatjuk ezt is mézzel, illetve citrommal.

Zsírosodó és pattanásos bőrre szintén jó hatással van a tojás, azonban ebben az esetben a fehérjéjét használjuk fel. Hasonló módon a sárgájához, ezt is hagyjuk megszáradni a bőrünkön, majd langyos vízzel öblítsük le. A fehérjéből készült arcpakolás arcfeszesítő tulajdonsággal is bírnak.

Mit kell tudni a sérvről?

A sérv (hernia) akkor alakul ki, amikor valamely belső szerv kórosan előtüremkedik abból az üregből, ahol normál esetben elhelyezkedik (például hasüreg vagy mellüreg). Ez akkor fordulhat elő, ha a hasfal vagy más hasonló szerkezet veleszületett vagy szerzett gyengesége miatt (például műtéti heg), egy nyílás meggyengül és kitágul. Ezen keresztül a belső tartalom a hasfalon vagy más hasonló struktúrán keresztül kijut, a sérvkapun át, és a sérvtömlőként viselkedő hártya előtt tolódik ki, így a hasüregen kívülre kerül.

A lovasterápia jótékony hatásai

A lovasterápia, hippoterápia és a kapcsolódó állatsegített terápia egyre nagyobb figyelmet kap világszerte, ugyanakkor hazánkban még kevéssé ismert és hozzáférhető módszer. Pedig ezek az eljárások nemcsak érzelmi és pedagógiai előnyökkel járnak, hanem mozgásterápiás hatásuk is jelentős.

Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.

Mikortól számít valaki alkoholistának?

Az alkoholfogyasztás társadalmilag elfogadott része sok kultúrának – egy pohár bor vacsora mellé, sör a barátokkal, pezsgő ünnepléskor. De mikortól válik ez a szokás problémává? Mikortól számít valaki alkoholistának?

Mi az a vasfelszívódási zavar?

A vas többsége a vékonybél első területein szívódik fel. Ha valami akadályozza ezeket a szakaszokat – például gyulladás, cöliákia, Crohn-betegség vagy gyomor-bypass műtét –, akkor kialakulhat felszívódási zavar, még akkor is, ha a táplálékkal elegendő vas jut be a szervezetbe. Mi az a vasfelszívódási zavar?