Kozmetikumok és szavatossági idejük – mit meddig használhatunk?
- Dátum: 2022.07.04., 15:13
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- alapozó, baktérium, dekorkozmetikum, egészséges, eltarthatóság, gyártó, használ, kánikula, kozmetikum, krém, nyár, olaj, rúzs, spray, szavatosság, szavatossági idő, szemceruza, szempillaspirál, tárolás., termék, víz
Mennyire figyelünk arra, hogy szépségápolási termékeink, dekorkozmetikumaink meddig használhatóak? Ismerjük a szavatossági időket? Meddig tárolhatók felbontás után a krémeink és meddig szabad egy rúzst őrizni? Az egészséges és szép bőr érdekében néhány hasznos tanácsot gyűjtöttünk össze.
Nagyon kedveltek és népszerűek a kozmetikumok, dekorkozmetikumok, naptejek, azonban nem szabad elfelejteni, hogy ezek szavatossági idővel rendelkeznek. Cikkünkben találni pár tippet és tanácsot, mikor érdemes lecserélni kedvenc termékeinket egy újabbra.
Az egyik legkedveltebb dekorholmijaink: az ajakrúzs és a szemceruza. Vajon mikor kell kidobjuk őket? Nos jó hír, hogy az ajakrúzs és a szemceruza időálló kozmetikumok, egészségre nem ártalmasak több hónap vagy év után sem, ám ha megváltozik az illatuk, állaguk, jobb lecserélni. A szemceruza egyébként olajtartalmú, s mivel olajtartalma alacsony, ezért akár 3 évig is eltartható. Ha addig nem fogy el, természetesen.
Az alapozókat viszont már nem érdemes ilyen sokáig használni, fél – egy év után sajnos már változik az állaguk, szétválik a folyadék és a színanyag, ekkor már nem tanácsos felvinni a bőrünkre.
Az alapozóval ellentétben a púder nem tartalmaz romlandó anyagokat, ezért nyugodtan használhatjuk akár éveken át is.
Nyári kánikulánk egyik legtöbbet használt terméke a naptej. Fél – egy évig jó, állítólag a tavalyi termékeket már nem szabad elővenni, mert elveszítik fényvédő hatásukat, de bevallom, hogy én még bizony a tavalyit fújom magunkra. Jó hír, hogy a sprayk hosszabb szavatossági idővel bírnak, ugyanis kevésbé érintkeznek a levegővel, így tovább használhatóak, mint a tubusos társaik.
A szempillaspirálok és szemhéjtusok 3-4 hónapig alkalmazhatóak, ennyi idő után beszáradnak sajnos és elveszítik megszokott állagukat, a nagyobb baj pedig, hogy baktériumok juthatnak a termékekbe.
A gyártási idő ismeretére egyébként általában nincs is szükségünk, hiszen a terméken fel kell tüntetnie a gyártónak, de általános szabály, hogy a sminkek, főleg a por állagú termékek bírják a legtovább, évekig, a víztartalmú, krémes állagú termékek bontatlanul 1-3 évig állnak el, az alapozó és korrektor viszont 6 hónapig használható.
A bőrápolási termékek maximum 1 évig jók, utána cseréljük őket.
Oda kell figyelni a termékek tárolására is, ezzel meghosszabbíthatjuk az élettartamukat. Általánosságban elmondható minden kozmetikumról, hogy hűvös, napfénytől elzárt helyen érdemes tartani őket.
Karácsonyi szimbólumok
Az életünk, lelkünk, lakásunk decemberben ünnepi díszben várja a karácsonyt. Az otthonunk, a kert, a lakás, a szobák, az ablakok, a fenyőfa, a ruházatunk, a munkahelyünk és a legtöbb üzlet, bevásárlóközpont is karácsonyi pompával ragyog. Vajon ismerjük, hogy ezek a szimbólumok, díszek, dekorációk milyen jelentéssel bírnak?
Tűzveszély a lakásban! Mitől lehet veszélyes az advent?
Minden évben több tucat lakástűz ad munkát a tűzoltóknak ünnepekkor. A legtöbb tűz adventi koszorúkból és karácsonyfákból keletkezik, de hasonlóképpen veszélyesek az óvatlanul elhelyezett karácsonyi dekorációk is.
Ehető vadnövények nyomában
Hazánk növényvilága az éghajlati és domborzati adottságainak köszönhetően, nagyon változatos és fajtákban gazdag. Napjainkban ezeknek csak töredékével találkozhatunk a bio- és reforméletmód boltok polcain, ilyenek a vad gyümölcsökből készült lekvárok, szörpök.
Nincs advent és karácsonyvárás sült gesztenye nélkül
Nincs advent és karácsonyvárás sült gesztenye nélkül, de nemcsak a karácsony jellegzetes csemegéje, hanem az ősz és a tél elengedhetetlen étele. A papírba csomagolt forró, sült gesztenye illata szinte aromaterápiaként hat az emberre az adventi vásárok forgatagában, természetesen egy bögre illatos forralt borral együtt.
Mit kell tudni a jojobáról?
A Jojoba egy erős évelő örökzöld fás cserje, mely 4-4,5 m magasra nő meg. Hosszú gyökerei (akár 10-12m) és ehető gyümölcse van. Hosszú gyökereinek köszönhetően gyakorlatilag bármilyen körülmények között életben képes maradni, azonban elsősorban a száraz, kopár területeken érzi jól magát. A Jojoba Arizonában, Dél-Kaliforniában és Mexikóban őshonos.