Menü

Isteni sajtfélék, amiket diéta alatt is fogyaszthatunk

Ha valaki életmódváltásba kezd, akkor az elején úgy érezheti, hogy sok olyan dologról kell lemondania, amik korábban az étrendje alapját képezték. Valóban, a diéta során érdemes elhagyni a fehér lisztet, cukrot és a nehéz, zsíros ételeket, ám sok olyan élelmiszer marad így is, amik bátran fogyaszthatók - egy kis odafigyeléssel.

A saláták néha talán unalmasnak tűnhetnek, éppen ezért érdemes őket feldobni olyan izgalmas alapanyagokkal, mint az eper vagy a feta sajt, aminek 21 grammjában 55 kalória és közel 3 gramm fehérje található. Érdemes azonban óvatosan bánni vele, mivel nátriumtartalma magasabb, mint más sajtoknak.

Bár a cheddar sajt kicsit magasabb kalóriatartalommal rendelkezik, hiszen 21 grammjában 85,7 kcal van, mégis rengeteg hasznos tápanyag van benne, így néha bátran lehet fogyasztani - főleg, ha egy olyan izgalmas fogásról van szó, mint a roppanós brokkolisaláta.

Egy adag Monterey Jack sajt 78 kalóriát és 7 gramm fehérjét tartalmaz, az itthon különlegesnek számító finomságból pedig olyan mennyei ételeket is lehet készíteni, mint például a krémes karfiolgratin.

A mozzarella nem véletlenül az olaszok egyik kedvenc sajtféléje: olyan finom fogásokat lehet belőle készíteni, mint a caprese saláta, ráadásul alacsony a zsírtartalma, és sok fehérje található benne, egy adag 62 kalóriát tartalmaz.

A cottage cheese a diétázók egyik nagy kedvence, hiszen teljes kiőrlésű kenyérrel vagy puffasztott rizzsel fogyasztva is nagyon finom, 21 grammjában pedig csak 17,64 kalória van, ami az egyik legalacsonyabb. Érdemes kipróbálni ezt a frittatát, hiszen a krémes, túrószerű sajttól lesz igazán ízletes.

21 gramm parmezán 66,5 kalóriát tartalmaz, finom íze pedig az olyan egyszerűbb alapanyagokat is feldobja, mint a spárga, amivel összesütve könnyű, mégis tápláló fogás lesz.

A finom, krémes ricotta is előnyös a diétázók számára, hiszen 21 grammban 31 kalória van, cukkinibe töltve pedig nagyon laktató, mégis alakbarát fogás válhat belőle.

A különböző márványsajtok remek ízükkel és alacsony kalóriatartalmukkal bármilyen ételt feldobnak, átlagosan 74 kalória van egy adagban. Zöldségekkel elkeverve is nagyon finom, de érdemes kipróbálni öntetként is, a csirkés Cobb-salátát például nagyon feldobja.

Az egészséges étrend egyik alapeleme a megfelelő mennyiségű fehérjefogyasztás, amihez a szervezet nemcsak húsokból, hanem tejtermékekből is hozzájuthat. A különböző sajtfélékben eltérő lehet a fehérje- és a zsírtartalom, éppen ezért ajánlott körültekintően választani és olyan ételekkel kísérletezni, amik sajtosak, mégis diétásnak számítanak.

Vannak olyan sajtok is, amiket érdemes elkerülni: ilyen a camembert, a brie, a mascarpone vagy a halloumi, hiszen ezekben sokkal magasabb a zsírtartalom, így nem számítanak túlságosan alakbarátnak. Az adatok 21 grammra vannak megadva, ami nagyjából egy átlagos szelet vagy adag súlya.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.