Menü

Isteni sajtfélék, amiket diéta alatt is fogyaszthatunk

Ha valaki életmódváltásba kezd, akkor az elején úgy érezheti, hogy sok olyan dologról kell lemondania, amik korábban az étrendje alapját képezték. Valóban, a diéta során érdemes elhagyni a fehér lisztet, cukrot és a nehéz, zsíros ételeket, ám sok olyan élelmiszer marad így is, amik bátran fogyaszthatók - egy kis odafigyeléssel.

A saláták néha talán unalmasnak tűnhetnek, éppen ezért érdemes őket feldobni olyan izgalmas alapanyagokkal, mint az eper vagy a feta sajt, aminek 21 grammjában 55 kalória és közel 3 gramm fehérje található. Érdemes azonban óvatosan bánni vele, mivel nátriumtartalma magasabb, mint más sajtoknak.

Bár a cheddar sajt kicsit magasabb kalóriatartalommal rendelkezik, hiszen 21 grammjában 85,7 kcal van, mégis rengeteg hasznos tápanyag van benne, így néha bátran lehet fogyasztani - főleg, ha egy olyan izgalmas fogásról van szó, mint a roppanós brokkolisaláta.

Egy adag Monterey Jack sajt 78 kalóriát és 7 gramm fehérjét tartalmaz, az itthon különlegesnek számító finomságból pedig olyan mennyei ételeket is lehet készíteni, mint például a krémes karfiolgratin.

A mozzarella nem véletlenül az olaszok egyik kedvenc sajtféléje: olyan finom fogásokat lehet belőle készíteni, mint a caprese saláta, ráadásul alacsony a zsírtartalma, és sok fehérje található benne, egy adag 62 kalóriát tartalmaz.

A cottage cheese a diétázók egyik nagy kedvence, hiszen teljes kiőrlésű kenyérrel vagy puffasztott rizzsel fogyasztva is nagyon finom, 21 grammjában pedig csak 17,64 kalória van, ami az egyik legalacsonyabb. Érdemes kipróbálni ezt a frittatát, hiszen a krémes, túrószerű sajttól lesz igazán ízletes.

21 gramm parmezán 66,5 kalóriát tartalmaz, finom íze pedig az olyan egyszerűbb alapanyagokat is feldobja, mint a spárga, amivel összesütve könnyű, mégis tápláló fogás lesz.

A finom, krémes ricotta is előnyös a diétázók számára, hiszen 21 grammban 31 kalória van, cukkinibe töltve pedig nagyon laktató, mégis alakbarát fogás válhat belőle.

A különböző márványsajtok remek ízükkel és alacsony kalóriatartalmukkal bármilyen ételt feldobnak, átlagosan 74 kalória van egy adagban. Zöldségekkel elkeverve is nagyon finom, de érdemes kipróbálni öntetként is, a csirkés Cobb-salátát például nagyon feldobja.

Az egészséges étrend egyik alapeleme a megfelelő mennyiségű fehérjefogyasztás, amihez a szervezet nemcsak húsokból, hanem tejtermékekből is hozzájuthat. A különböző sajtfélékben eltérő lehet a fehérje- és a zsírtartalom, éppen ezért ajánlott körültekintően választani és olyan ételekkel kísérletezni, amik sajtosak, mégis diétásnak számítanak.

Vannak olyan sajtok is, amiket érdemes elkerülni: ilyen a camembert, a brie, a mascarpone vagy a halloumi, hiszen ezekben sokkal magasabb a zsírtartalom, így nem számítanak túlságosan alakbarátnak. Az adatok 21 grammra vannak megadva, ami nagyjából egy átlagos szelet vagy adag súlya.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!

Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.