Menü

Leugrunk egy hétre a Balcsira! Ja, nem…

Azt elismerem, hogy lemaradtam vagy tíz évvel a balatoni árak tekintetében. Na jó, annyival talán nem, de tisztán élnek bennem gyerekkorom balatoni kiruccanásai, (vissza is mennék néha abba a jó kis retró korszakba, hangulatba) illetve ifjúkorom nyaralásai a magyar tengernél, s akkor sokkal megfizethetőbb volt.

Egy óra vízibicikli 5000Ft, 8 perc gokart közel 4000Ft, fél óra ugrálóvár 2500Ft, egy kis hot dog 1000Ft, ahogy egy kisebb kürtőskalács, vagy sajtos-tejfölös lángos is annyi, ha nem több… A fagyi, palacsinta, egy pohár sör és társai már csak hab a tortán, diétás fagyit pedig eszembe sem volt venni közel 500Ft-os gombócáron. Pár napot nyaraltunk Zamárdiban három gyermekünkkel, ha rajtuk múlik anyagi csődöt mondunk, a valóság számomra elkeserítő.

Értem én, hogy az alapanyagárak emelkedése magyarázza a Balaton-parti vendéglátóegységek árainak drágulását, de tényleg ez a fajta drágulás tekinthető normálisnak?

Mondjuk egy magunkfajta háromgyerekes családnak. A másik oldalon ismerősök dolgoznak, s hallom, hogy nincsenek könnyű helyzetben a balatoni vendéglátósok. Nemcsak az infláció miatt nehéz, ott van még a munkaerőhiány és egyéb terhek.

az egyik oldalon kiszámolták, mennyibe kerül egy egyhetes nyaralás a Balatonnál, s az eredmény számomra is számokban mérhető. Ki merem jelenteni: egy hét Balaton elérhetetlen luxussá vált a magyar kisgyerekes családok többségének.

Luxus három gyerekre kifizetni a fejenkénti ugrálóvárat, lángost, fagyit és társait. Vagy dobjak fel pénzt, húzzuk - sorsoljuk ki, hogy melyikőjük ehet fagyit?

Vajon mit tud egy 1500Ft-os forintos lángos, mi kerül azon ennyibe? Háztartást vezetek és ilyenkor mindig elgondolkodom, s számolom fejben, egy kiló liszt, élesztő, cukor, olaj, fokhagyma, tejföl, sajt…hol jön ki ez a darabár? Na jó, csak kérdezem.

Amikor keresgéltem és árakat böngésztem a neten, legkevesebb félmillió forintot kértek volna el a családunktól egy hétre.

Csak halkan kérdezem, ez mennyire van messze egy horvátországi vagy görögországi nyaralás költségeitől?

Sajnos már nem tudom azt mondani a gyerekeknek, hogy „persze, jövőre is leugrunk egy hétre nyáron a Balcsira”, mert komoly spórolás, logisztika, számolás után is arra jövök rá, hogy nem, ez nekünk nem éri meg. Nagyon sajnálom, hogy ezt kell gondolnom.

Szelektálás – mit dobjunk ki és mit ne?

Amikor már túlzsúfolttá válnak a szekrényeink, szobáink, belépni sem tudunk az előszobába, halmozzuk a tárgyakat, mániákusan gyűjtögetünk és nem akarunk semmit kidobni, akkor itt az ideje egy nagyobb szelektálásnak! Ha kétségeink vannak afelől, hogy mit szabad kidobni és mit nem ajánlott, akkor olvassák el mai írásunkat.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.