Főzöd vagy párolod?
- Dátum: 2022.06.08., 15:17
- Erdős Dorka
- képek:pixabay.com
- egészséges ételek, főzelék, főzés, hagyományos konyha, köret, lábas, mártás, párolás, pároló, roppanós zöldség, szűrő, zöldség
Mindennapos küzdelem, hogy a konyhában finom, változatos, lehetőleg olcsó, ám egészséges ételeket alkossunk. Nem csak gyerekeink fejlődésének és immunrendszerének érdekében, hanem azért is, hogy mi, felnőttek is kellő tápanyaghoz és energiához jussunk minden nap, nem mindegy, hogy ételeinket hogyan készítjük el.

Sokszor utaltam rá, hogy nagycsaládos anyuka vagyok, a gyerekek még mondhatni kicsik, kivéve a legnagyobb fiam, mert ő igazi kamaszodó pasi a maga közel 10 évével. Szeretek főzni, szeretnek enni, de nagyon válogatósak is, ezt azt hiszem valahol én rontottam el, de belátom, hogy néha a könnyebb utat választom és inkább azt főzöm, amit szívesen esznek. A két nagyobb az iskolai és óvodai hétköznapokban az intézményekben étkeznek, ott jutnak a napi főtt ételhez. Pár évvel ezelőtt rendeletben szabályzás alá került, hogy az oktatási intézmények étkezőiben kevesebb só felhasználásával és több egészségesebb alapanyaggal kell elkészülniük a napi menüknek. Kövezzen meg bárki, de én ennek örülök. Nyilván nem arról van szó, hogy az embernek nem esik néha jól egy olajos chips, de azért a főétkezéseinkhez igen is figyeljünk oda, hogy miből, hogyan, mit készítünk.
A családi hagyományok, szokások, íz világok nagyon különbözőek, országon belül is teljesen máshogy késztjük ételeinket. Erre akkor döbbentem rá, amikor Baranya megyéből Tolna megyébe költöztem több, mint 10 éve és itt egészen máshogy néztek ki a főzelékek, mint nálunk. Amíg mi tejföllel, tejszínnel habartunk valamit, addig itt pirospaprikával és rántással. Én nagyjából minden alap főzési technikát a nagymamámtól tanultam, végtelenül hálás vagyok ezért neki, a mai napig sokat emlegetjük a „Mama főztjét”, ő pedig a hagyományos konyha tündére volt.

Amióta gyerekeim vannak, próbálok odafigyelni, hogy mit hogyan készítek el. Pár évvel ezelőtt, amikor a családom kistafírungolt, kaptam anyukámtól egy párolót, sokáig a szekrény polcán volt, ma már az egyik leghűbb társam a konyhában. Régen mindent a megszokott módon vízben főztem, olajban sütöttem. Egyszer csak megvilágosodtam, hogy hatékonyabb és gyorsabb, ha párolok, miközben valami mást csinálok, akár előre is dolgozhatok ezzel a trükkel, mivel a napi konyhai tevékenységek előtt is csak bedobom a párolóba, amit akarok, és az szépen elvan ott magában, amíg érte nem megyek.
A főzés során a nyersanyagokból kioldódnak, vagyis kifőnek az értékes vitaminok és ásványi anyagok. Igaz, hogy a főzővíz finomabb lesz, de igazából akkor már nem a zöldséget esszük, hanem az abból kifőtt ízeket. Pedig sokkal jobb és finomabb, ha a zöldséget víz fölött pároljuk, mivel így jobban megmaradnak a zamatok és a pároláshoz használt vizet használhatjuk utána a főzelék, vagy mártás alapjául, hiszen ebbe ugyanúgy belecsepeg a zöldség leve. A főzelék innentől ugyanúgy készíthető tovább, de a zöldség roppanósabb és finomabb lesz.

Esküszöm, nálunk a gyerekek is szívesebben eszik, mint a szétfőtt „zöld izékat”, ahogy ők fogalmaznak. Hihetetlen, de ezzel a technikával ugyanazokat a hagyományos ételeket elkészíthetjük, amit eddig is, csak sokkal egészségesebben. Nem csak főzelékhez párolok, hanem köretnek is, én nem vagyok oda a sült krumpliért, így egy sült hús mellé is párolt zöldséget eszem valamivel nyakon öntve, például erre a balzsamecet kiváló választás. Könnyebben emészthető és egészségesebb az étel, mindazonáltal nem terheli meg úgy a gyomrot, hogy az étkezés utáni „kajakóma” miatt munkaképtelenek legyünk.
Bátran szerezzünk be egy párolót a konyhánkba, de akár egy lábas és egy szűrő segítségével is megoldhatjuk a gőzben főzést, hogy egészségesebb és ízesebb zöldségből készült ételeket tehessünk az asztalra. Párolásra fel!
Miért érdemes már ma lefoglalni a jövő évi nyaralást? Avagy mit jelent a „first minute”
Amikor az utazás gondolata megszületik, sokan hajlamosak az utolsó pillanatban dönteni. Azonban egyre többen tartják ésszerű stratégiának, hogy már jóval előre, akár a következő évre is lefoglalják álomnyaralásukat — ez a „first minute” megközelítés számos előnyt kínál.
Lehet még szünetet tartani az online világtól?
Képzeld el, hogy egy nap felébredsz, és minden digitális nyomodat eltünteted. Nincs többé Facebook, Instagram, Gmail, YouTube-előzmény vagy keresési múlt. Egyetlen kattintás, és mintha soha nem is léteztél volna az internetes térben. Elsőre talán felszabadítónak hangzik, de a legtöbbünk már a gondolattól is feszültté válik, hiszen minden virtuális kényelmünk kámforrá válna.
Sport és fogpótlás – miért számít a rágás ereje a teljesítményben?
Az aktív életmód alapja a tudatos táplálkozás. Sokan gondolják, hogy ez kizárólag a bevitt fehérje- és vitaminszinten múlik, pedig legalább ilyen fontos a rágás minősége. Ha hiányzik néhány fog, egyre több ételféleségtől kényszerülünk megválni, így beszűkül az étrendünk, és kevesebb hasznos tápanyaghoz jut a szervezet. Hosszú távon ez az energiaszintünkre, a teljesítményünkre és a közérzetünkre is rányomja a bélyegét. A modern fogpótlások azonban segítenek visszaadni a táplálkozás és a mozgás szabadságát.
Amikor a munkahelyen születik szerelmi kapcsolat
A legtöbben a munkahelyükön töltik napjuk nagy részét. Itt szocializálódnak, idegeskednek és oldanak meg problémákat olyan emberekkel, akiket nap mint nap látnak. Nem meglepő, hogy időnként a közös munka többé válik puszta alkalmi kapcsolódásnál. A határ a szakmaiság és a vonzalom között sokszor átjárható, ez bizonyos esetekben nagyon rosszul sül el, néha viszont egy életre szóló szerelem születik belőle.
Kompressziós zokni sportolóknak – teljesítmény, regeneráció és egészség egyben
A sportolók körében egyre népszerűbb a kompressziós zokni, amely már nemcsak az élsportban, hanem a hobbifutók és amatőr atléták körében is elterjedt. De vajon valóban csodaszert rejt a rugalmas szövet? Utánajártunk, mikor és hogyan érdemes viselni a kompressziós zoknit sportolás közben és után.