Főzöd vagy párolod?
- Dátum: 2022.06.08., 15:17
- Erdős Dorka
- képek:pixabay.com
- egészséges ételek, főzelék, főzés, hagyományos konyha, köret, lábas, mártás, párolás, pároló, roppanós zöldség, szűrő, zöldség
Mindennapos küzdelem, hogy a konyhában finom, változatos, lehetőleg olcsó, ám egészséges ételeket alkossunk. Nem csak gyerekeink fejlődésének és immunrendszerének érdekében, hanem azért is, hogy mi, felnőttek is kellő tápanyaghoz és energiához jussunk minden nap, nem mindegy, hogy ételeinket hogyan készítjük el.

Sokszor utaltam rá, hogy nagycsaládos anyuka vagyok, a gyerekek még mondhatni kicsik, kivéve a legnagyobb fiam, mert ő igazi kamaszodó pasi a maga közel 10 évével. Szeretek főzni, szeretnek enni, de nagyon válogatósak is, ezt azt hiszem valahol én rontottam el, de belátom, hogy néha a könnyebb utat választom és inkább azt főzöm, amit szívesen esznek. A két nagyobb az iskolai és óvodai hétköznapokban az intézményekben étkeznek, ott jutnak a napi főtt ételhez. Pár évvel ezelőtt rendeletben szabályzás alá került, hogy az oktatási intézmények étkezőiben kevesebb só felhasználásával és több egészségesebb alapanyaggal kell elkészülniük a napi menüknek. Kövezzen meg bárki, de én ennek örülök. Nyilván nem arról van szó, hogy az embernek nem esik néha jól egy olajos chips, de azért a főétkezéseinkhez igen is figyeljünk oda, hogy miből, hogyan, mit készítünk.
A családi hagyományok, szokások, íz világok nagyon különbözőek, országon belül is teljesen máshogy késztjük ételeinket. Erre akkor döbbentem rá, amikor Baranya megyéből Tolna megyébe költöztem több, mint 10 éve és itt egészen máshogy néztek ki a főzelékek, mint nálunk. Amíg mi tejföllel, tejszínnel habartunk valamit, addig itt pirospaprikával és rántással. Én nagyjából minden alap főzési technikát a nagymamámtól tanultam, végtelenül hálás vagyok ezért neki, a mai napig sokat emlegetjük a „Mama főztjét”, ő pedig a hagyományos konyha tündére volt.

Amióta gyerekeim vannak, próbálok odafigyelni, hogy mit hogyan készítek el. Pár évvel ezelőtt, amikor a családom kistafírungolt, kaptam anyukámtól egy párolót, sokáig a szekrény polcán volt, ma már az egyik leghűbb társam a konyhában. Régen mindent a megszokott módon vízben főztem, olajban sütöttem. Egyszer csak megvilágosodtam, hogy hatékonyabb és gyorsabb, ha párolok, miközben valami mást csinálok, akár előre is dolgozhatok ezzel a trükkel, mivel a napi konyhai tevékenységek előtt is csak bedobom a párolóba, amit akarok, és az szépen elvan ott magában, amíg érte nem megyek.
A főzés során a nyersanyagokból kioldódnak, vagyis kifőnek az értékes vitaminok és ásványi anyagok. Igaz, hogy a főzővíz finomabb lesz, de igazából akkor már nem a zöldséget esszük, hanem az abból kifőtt ízeket. Pedig sokkal jobb és finomabb, ha a zöldséget víz fölött pároljuk, mivel így jobban megmaradnak a zamatok és a pároláshoz használt vizet használhatjuk utána a főzelék, vagy mártás alapjául, hiszen ebbe ugyanúgy belecsepeg a zöldség leve. A főzelék innentől ugyanúgy készíthető tovább, de a zöldség roppanósabb és finomabb lesz.

Esküszöm, nálunk a gyerekek is szívesebben eszik, mint a szétfőtt „zöld izékat”, ahogy ők fogalmaznak. Hihetetlen, de ezzel a technikával ugyanazokat a hagyományos ételeket elkészíthetjük, amit eddig is, csak sokkal egészségesebben. Nem csak főzelékhez párolok, hanem köretnek is, én nem vagyok oda a sült krumpliért, így egy sült hús mellé is párolt zöldséget eszem valamivel nyakon öntve, például erre a balzsamecet kiváló választás. Könnyebben emészthető és egészségesebb az étel, mindazonáltal nem terheli meg úgy a gyomrot, hogy az étkezés utáni „kajakóma” miatt munkaképtelenek legyünk.
Bátran szerezzünk be egy párolót a konyhánkba, de akár egy lábas és egy szűrő segítségével is megoldhatjuk a gőzben főzést, hogy egészségesebb és ízesebb zöldségből készült ételeket tehessünk az asztalra. Párolásra fel!
Téli közlekedés: közös felelősség az utakon
A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.
A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?
A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.
Tradíció vagy környezettudatosság?
A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.
Segítsük az állatmenhelyeket: Hogyan tehetünk jót a rászoruló állatokért
Az állatmenhelyek rendkívül fontos szerepet töltenek be a társadalomban, hiszen ők biztosítják a védelmet, ellátást és szeretetet azoknak az állatoknak, akik gazdátlanul vagy rossz körülmények között élnek. Sajnos a menhelyek működése nem mindig egyszerű, hiszen folyamatosan szembesülnek a pénzhiánnyal, az önkéntesek hiányával és a túlzsúfoltsággal. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a társadalom minden tagja tegyen valamit az állatok védelméért.
Kundalini aktiválás, az energia felszabadítása
Aki jógázik, vagy sokat meditál, valószínűleg ismeri a kifejezést. Aki nem, annak, íme, egy rövid ismertető, miről is van szó, ha a kundaliniről beszélünk.