Menü

Tombol az allergiaszezon, segítség!

Az allergia nem kímél senkit, kétféle ember van, aki már allergiás és aki majd lesz. Sajnos évről évre egyre többen és többen esnek áldozatául a pollenszezon kellemetlen hatásainak. Vannak fokozatai, e cikk írója pedig már maga sem tudja mit tegyen a kínzó tünetek ellen. A tavasz beköszöntével nemcsak a jó időnek örülhettünk, sajnos a kellemetlen velejárója is elérkezett, a nem várt allergiaszezon.

Akik ebben a betegségben szenvednek, tudják jól, milyen nehéz együtt élni ezzel, dolgozni, háztartást vezetni, gyereket nevelni, miközben ki se látunk a tünetekből. Van néhány módszer ezek enyhítésére, mindenki döntse el maga, mennyire hatásos.

A kellemetlen tünetek többek között a tüsszögés az orrfolyás és orrdugulás, a könnyezés, szemviszketés, kötőhártya-gyulladás sokak életét keseríti meg kora tavasztól. A pollenlista szinte véget nem érő: kora tavasztól késő őszig bizony jönnek -a teljesség igénye nélkül - a pázsitfű félék, a nyírfa, a kőrisfa, a hársfa, a parlagfű és még sorolhatnám.

A pollenallergiáért szabad szemmel nem látható kisebb szemcsék felelősek, melyeket a szél akár több száz kilométerre is elvihet. Azok a növények hatalmas mennyiségű pollent termelnek, amit aztán mindenfelé szétszórnak. A pollenszemcsék megtapadnak a nyálkahártyán, láncreakciót elindítva ezzel.

Az allergiagyógyszerek palettája széles, orvossal szükséges egyeztetni, majd a megfelelő szerrel megpróbálni enyhíteni a tüneteket. Tanulmányozzuk és kövessük a pollen naptárat, pollennel kapcsolatos híreket, mely pontos képet ad pollenkoncentrációról.

Ügyeljünk a tisztaságra, otthonunkban gyakran takarítsunk, mossuk gyakrabban a lakástextileket, ruhákat, ágyneműt, mert ezeken a pollenszemcsék megtapadhatnak.

Mossunk gyakrabban hajat és kisállataink szőrét is gyakrabban és alaposabban tisztítsuk meg.

Akik nagyon szenvednek az allergia tüneteitől, nekik ajánlatos akár naponta hajat mosni a pollen intenzív időszakokban. A nyugodt alvás érdekében ezt muszáj megtenni.

Teregessünk bent! Pollenszezonban tilos kint teregetni, ugyanis a nedves ruhákon rengeteg pollen tapadhat meg, melyet aztán beviszünk otthonunkba. Szerencsés, aki szárítógép segítségével megoldhatja a ruhák szárítását.

Léteznek alternatív megoldások, kaphatóak immunerősítő szerek, allergia elleni teák, gyógynövényes párnák, kipróbáltam az orrfiltert, az összes létező orrsprayt, mondhatni sokmindent, melyek némileg segítettek a problémán, de igazi megoldást sajnos az októberi fagyok jelentenek, addig meg kell küzdeni nap, mint nap a pollenszezon kellemetlenségeivel. Kitartást, jobbulást kívánok!

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?