Menü

Tombol az allergiaszezon, segítség!

Az allergia nem kímél senkit, kétféle ember van, aki már allergiás és aki majd lesz. Sajnos évről évre egyre többen és többen esnek áldozatául a pollenszezon kellemetlen hatásainak. Vannak fokozatai, e cikk írója pedig már maga sem tudja mit tegyen a kínzó tünetek ellen. A tavasz beköszöntével nemcsak a jó időnek örülhettünk, sajnos a kellemetlen velejárója is elérkezett, a nem várt allergiaszezon.

Akik ebben a betegségben szenvednek, tudják jól, milyen nehéz együtt élni ezzel, dolgozni, háztartást vezetni, gyereket nevelni, miközben ki se látunk a tünetekből. Van néhány módszer ezek enyhítésére, mindenki döntse el maga, mennyire hatásos.

A kellemetlen tünetek többek között a tüsszögés az orrfolyás és orrdugulás, a könnyezés, szemviszketés, kötőhártya-gyulladás sokak életét keseríti meg kora tavasztól. A pollenlista szinte véget nem érő: kora tavasztól késő őszig bizony jönnek -a teljesség igénye nélkül - a pázsitfű félék, a nyírfa, a kőrisfa, a hársfa, a parlagfű és még sorolhatnám.

A pollenallergiáért szabad szemmel nem látható kisebb szemcsék felelősek, melyeket a szél akár több száz kilométerre is elvihet. Azok a növények hatalmas mennyiségű pollent termelnek, amit aztán mindenfelé szétszórnak. A pollenszemcsék megtapadnak a nyálkahártyán, láncreakciót elindítva ezzel.

Az allergiagyógyszerek palettája széles, orvossal szükséges egyeztetni, majd a megfelelő szerrel megpróbálni enyhíteni a tüneteket. Tanulmányozzuk és kövessük a pollen naptárat, pollennel kapcsolatos híreket, mely pontos képet ad pollenkoncentrációról.

Ügyeljünk a tisztaságra, otthonunkban gyakran takarítsunk, mossuk gyakrabban a lakástextileket, ruhákat, ágyneműt, mert ezeken a pollenszemcsék megtapadhatnak.

Mossunk gyakrabban hajat és kisállataink szőrét is gyakrabban és alaposabban tisztítsuk meg.

Akik nagyon szenvednek az allergia tüneteitől, nekik ajánlatos akár naponta hajat mosni a pollen intenzív időszakokban. A nyugodt alvás érdekében ezt muszáj megtenni.

Teregessünk bent! Pollenszezonban tilos kint teregetni, ugyanis a nedves ruhákon rengeteg pollen tapadhat meg, melyet aztán beviszünk otthonunkba. Szerencsés, aki szárítógép segítségével megoldhatja a ruhák szárítását.

Léteznek alternatív megoldások, kaphatóak immunerősítő szerek, allergia elleni teák, gyógynövényes párnák, kipróbáltam az orrfiltert, az összes létező orrsprayt, mondhatni sokmindent, melyek némileg segítettek a problémán, de igazi megoldást sajnos az októberi fagyok jelentenek, addig meg kell küzdeni nap, mint nap a pollenszezon kellemetlenségeivel. Kitartást, jobbulást kívánok!

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Csinálj méhecskehotelt

A beporzó rovarok az élet fenntartásának egyik legfontosabb alapkövei, nélkülük nem lesz termés, amiből pedig nekünk csak hátrányunk származhat. Készítsünk számukra otthont!

Elkezdődött a pollenszezon

Tüsszögés, köhögés, orrfolyás, szemviszketés. Jellemző tünetek, pedig reméltem, hogy mivel még csak február van, ezek később jelentkeznek, de a pollennaptár szerint már kínoz bennünket az éger, a mogyoró, a ciprusfélék és tiszafafélék, a kőris, a nyár, a juhar. A pollenszezon kezdete már érezhető.

Segítség az aloe vera ápolásához

Az aloe vera (Aloe barbadensis) egy népszerű szobanövény, amely nem csak mutatós, hanem rengeteg plusz előnnyel jár! Gyógynövényként ismert, amely jó a sebekre, az irritáció enyhítésére, a leégés csillapítására és még sok másra. Hogy sokáig élvezd ezt a jótékony növényt, megmutatjuk, hogyan érdemes gondozni.

A klímaváltozás elsődleges okai


A klímaváltozás, avagy az éghajlatváltozás - azonban a kutatók már évtizedekkel ez előtt felhívták a figyelmet arra, hogy az emberi tevékenységeknek köszönhetően felgyorsult a klímaváltozás, nem győzik hangsúlyozni a globális felmelegedés veszélyeit társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi szempontokból egyaránt.