Menü

Mit csinálj, ha nem szeret a gyermeked iskolába járni?

Pedagógus vagyok és három gyerek anyukája, bizony a két nagyobb iskolásom leggyakoribb mondatai reggelente: „milyen nap van?” „ma van iskola?” „és lesz ma edzés?” Aztán közlik persze, hogy „utálom az iskolát, minek kell odajárni?”

Gyerekként bizony sokszor éreztünk így mi is, de az iskola az életünk része, bár lehet ezzel vitatkozni, mégiscsak az életre, a felnőttlére készít fel, alapműveltséget ad, szocializálódni tanít. Az iskola adhatja meg a megfelelő irányt a tudás és/vagy a szakma megszerzésének útján. Az iskola két fő funkciója: az oktatás és a nevelés.

De mi a helyzet akkor, ha a gyermekünk nem szeretne részt venni ebben a folyamatban?

Elsőként ki kell deríteni, mi lehet az oka! Minden bizonnyal okolható az iskolai stressz.

Sok diáknak küzdenie kell vele, s sajnos számtalan tünetet okozhat, mint például hasmenés, fejfájás, gyomorgörcs. A rossz közérzet okozója sajnos sokszor ez a fajta feszültség. Ha sokat aggódik valaki az iskola miatt, az sajnos a szervezetére is hatással lehet.

Ha a gyerek nem pihen eleget…

Az alvási problémák szintén tehetnek arról, ha a gyermekünk egész nap folyamán nyűgősnek és fáradtnak érzi magát. A fáradtság és a nyűgösség az iskolai napokat pokollá tudja tenni. Muszáj eleget aludni!

Ha üres a gyomor…

A reggeli nagyon fontos a gyerekek számára, enélkül szinte lehetetlen odafigyelni, koncentrálni a tanórákon. Üres gyomorral útnak indulni, vagy buszhoz rohanni nem szerencsés napkezdet egy felnőttnek sem de egy gyereknek pláne.

Hol kérhetünk segítséget?

Ha nem szereti gyermekünk az iskolát, az első lépés, hogy megtaláljuk az okát, ha kiderítjük a miértet. Talán valakivel konfliktusba került, esetleg valakik zaklatják, vagy nem jön ki az egyik tanárjával, netán problémája van az osztállyal, iskolaközösséggel, számtalan lehet az ok, mely kihat az iskolai életre. A gyerekekkel fontos beszélni erről, meghallgatni őket az iskoláról, esetleg a pedagógus, vagy iskolapszichológus segítségét kérni.

Legjobb, ha problémákra minél előbb megoldást találunk!

Segít, ha új barátokat szerezhet, ha tömegsportra járhat, csapattal edzhet, szakköröket látogathat, ezáltal sok új diáktársat ismerhet meg, s máris nem érzi magát olyan magányosnak! Találjuk meg a módját, hogy megmutassuk, gyermekünk mennyi mindenben jó!

Kedves diákok! Ha beilleszkedési vagy bármely más problémával küzdötök, keressétek bátran tanáraitokat, beszélgessetek erről szüleitekkel, keressétek fel az iskolapszichológust, ők jó néven veszik, ha tőlük kértek segítséget. Minden problémát meg lehet oldani együtt, közösen! Fogaddjátok el a segítséget! Hogy újra jó kedvvel és szívesen induljatok reggelente iskolába!

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!