Menü

Tanulást segítő-serkentő szerek, vagy káros szokások?

Beszéljünk kicsit a tanulási serkentőszerekről! Vajon ezek mennyire károsak, milyen gyakran használjuk őket, tényleg segítenek?

Természetesen minél könnyebben, minél kevesebb idő alatt szeretnénk elvégezni feladatainkat, letudni vizsgáinkat, megtanulni tételeinket, de sokszor nehéz hatékonyan elsajátítani a tananyagot, ilyenkor nyúlunk a kávé, energiaital után, vajon melyik módszerek segítik a tanulást, s melyek kerülendőek inkább hosszútávú káros hatások miatt?

Mindenki ismeri az érzést, mikor délután eljön egy holtpont, vagy korán nehezen kelünk fel és állunk neki a vizsgáinkra tanulni, esetleg este későn szakdolgozat felett görnyedni, olykor hasztalanul. Mi az, ami ilyenkor segíthet a fáradtság leküzdésében?

A megtanulandó oldalak tornyosulása nem épp motiváló látvány, mégis sajnos a végére kell érni a feladatainknak, lehetőleg minél hatékonyabban. A híres-hírhedt kávé-energiaital-csoki kombót ismerjük, sokszor gyors megoldás bizony és segít, de azért vannak hátulütői is ennek.

A kávé fő hatóanyaga, mint tudjuk a koffein. Gyorsan elűzi az álmosságot délután, fokozza a szellemi tevékenységet, hangulatjavító, de könnyű rászokni és a kávéfüggőség már minden csak egészséges szokás nem.

Túlzott fogyasztása rossz hatással van a szívre, szívtájéki szúrást, nyomást eredményezhet, de előfordulhat kézremegés is, mely komoly terhet ró a szervezetre.

Mértékkel a kávé sem ellenség, belefér a kiegyensúlyozott napi étrendbe, valóban serkent, s számos betegség kockázatát is csökkenti, mégis nagyon fontos a mértékletesség. Remek alternatíva helyette a zöldtea, a ginzeng, a mate, ezeket nyugodtan próbáljuk ki!

Jó ideje az energiaitalok ellen vagyok, nem véletlen érte őket sok támadás az elmúlt években, köztük az én cikkeim is támadták őket, szívem szerint betiltanám mindet, mikor tanárként a 16 évesek kezében látom egész nap. Valóban gyorsan felpörgetnek, viszont borzasztóan veszélyesek!

Ügyes marketing, jól felépített reklámok, de nem szabad bedőlni nekik!

Az energiaitalok sok esetben okoznak rosszullétét, hasfájást, hasmenést és ami a legfontosabb: függőséget. Hatalmas mennyiségű cukor és mesterséges ízfokozó van bennük, fogyasztásuk az én saját véleményem szerint még mértékkel sem ajánlott!

Az energiaitalok helyett válasszunk inkább csokoládét?

Nos természetesen jó minőségű csokira gondolok, ami mértékkel teljesen rendben is van. A csokoládé is élénkítő hatású (meg nagyon finom is), természetes teljesítményfokozó. Mindenki hallott már a csoki és boldogsághormonok összefüggéseiről. A csokoládé remek antioxidáns és gátolja az öregedést, sejtmegújuló hatású.

A baj itt is a cukorral van, ezért a mértékletesség fontos és a megfelelő mennyiségű testmozgás a csokoládéfogyasztás mellett.

Persze beszélhetek tanulást serkentő szerekről meg csokiról, kávéról, ha nem tudjuk kialudni magunkat és nem iszunk elég vizet, akkor nem fog segíteni semmi sem igazán.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.