Menü

Színek és érzések

A színek komoly hatással vannak az életünkre, a mindennapjainkra. A minket körüllengő hangulatokat, érzelmeket is irányíthatjuk, ha jól választunk.

Hatással vannak a színek az emberre?

A színek, legyen az öltözködés, lakberendezés, akár a külső környezetünk, mindenképpen érzelmet vált ki belőlünk a látás-érzékeléssel felvett inger. Minden érzékszervünkkel befogadott információ közül a látás az egyik legfontosabb.

Nem mindegy, hogy egy adott színt milyen fényviszonyok között látunk, vagy éppen milyen hangulatunkban talál ránk. A körénk gyűlt színvilág jelentősen befolyásolja viselkedésünket és emlékeinket is. Ki ne ismerné azt, amikor meglát egy régi tárgyat, egy szépia hatású fotót és előjönnek a gyerekkori emlékek, vagy akár egy csésze kávét és azonnal érzi is az ízét. Ezt a fajta asszociációt nem tudjuk befolyásolni, erre való biológiai reakciónk akaratunktól független.

Ma már különböző szakterületek foglalkoznak színterápiával, a színek pszichológiájával, vagy a színtannal.

Hogyan válogatjuk a színeket magunk köré?

Gyerekkorban ismerkedünk meg az alapszínekkel, melyek a kék, sárga és a piros. Ezek kombinációiból rengeteg másik szín keverhető, és azoknak milliónyi árnyalata.

A régebbi időkben azt a sztereotip hozzáállást tapasztalhattuk, hogy a kisfiúkat kékbe, a kislányokat rózsaszínbe öltöztették. Szerencsére mostanára ez sokat fejlődött, de az emberek tudatában megmaradt az alapvetően lányos és fiús színek csoportja, talán ebből adódóan a gyerekek nagy többsége az első kérdésre, hogy „mi a kedvenc színed?”- azt válaszolja, hogy a kék és a rózsaszín. Később alakul ki, hogy valójában melyik is az, amelyik a pszichénkre a legnagyobb befolyással van.

Alapvetően mindig olyan színű ruhát veszünk fel, ami az aznapi hangulatunkat tükrözi. A divat évről évre mást diktál, de az elme mindig azt válogatja, ami a lelkünknek az adott pillanatban kedvez.

Egyes színek pozitívan hatnak a fáradtságra, a stresszre, feszültségre, feltöltenek energiával és jókedvvel vagy éppen megnyugtatnak, inspirálnak minket. Sokan nem merik bevállalni lakberendezés terén az extravagánsabbnak mondható falszíneket, nehogy zavaró és túl harsány legyen, pedig, ha jó kiegészítőket válogatunk mellé, akkor igazán pompás dolgokat is kihozhatunk életterünkből.

Minden, amit viselünk, használunk, meghatároz minket, a személyiségünket, a másokban előhívott benyomásokat rólunk. A színek segítségünkre vannak, hogy jelentésükkel megismerhessük önmagunkat és a körülöttünk nyüzsgő világot igényeinkhez formálhassuk.

Legyünk bátrak, tegyük színesebbé az életünket!

Erdős Dorka

Stressz vezetés közben: így csökkenthetjük a feszültséget

Manapság alig akad olyan ember, aki rövidebb vagy hosszabb ideig ne érezné magát stresszesnek. A stressz a 21. század egyik népbetegsége, amely nemcsak az egészségünkre, hanem az autóvezetésre sincs jó hatással.

Tudatos otthonalakítás: hogyan csináljuk?

Milyen legyen az otthonunk? Mindenki szeretne olyan házban, lakásban élni, ahol otthon érzi magát. Nézzünk meg néhány szempontot, ami segíthet a tudatos otthonalakításban. Fontosak a belsőépítészeti, energetikai, épületgépészeti és lakberendezési szempontok egyaránt.

Miért érdemes belevágni a léböjtbe?

A léböjt az egész szervezetre kihat, javítja az anyagcserét, tehermentesíti a szívet és a keringést, méregtelenít, hozzásegít az egészségi állapot általános javulásához.

Leugrunk egy hétre a Balcsira! Ja, nem…

Azt elismerem, hogy lemaradtam vagy tíz évvel a balatoni árak tekintetében. Na jó, annyival talán nem, de tisztán élnek bennem gyerekkorom balatoni kiruccanásai, (vissza is mennék néha abba a jó kis retró korszakba, hangulatba) illetve ifjúkorom nyaralásai a magyar tengernél, s akkor sokkal megfizethetőbb volt.

A sehová sem tartozás nyomasztó érzése

Sokszor kérdezhetjük azt magunktól, hogy mi a célunk ebben a világban? Sokszor csak azt érezzük, hogy sodródunk az árral, egyik dologból kezdünk bele a másikba, mindeközben viszont évek telnek el, mi pedig a saját buborékokban éljük a mindennapjainkat. Közben arról álmodozunk, hogy mit kellett volna másképp csinálni, és feltehetjük magunkat a kérdést, hogy hogyan akarjuk leélni az egész életünket?