Menü

Színek és érzések

A színek komoly hatással vannak az életünkre, a mindennapjainkra. A minket körüllengő hangulatokat, érzelmeket is irányíthatjuk, ha jól választunk.

Hatással vannak a színek az emberre?

A színek, legyen az öltözködés, lakberendezés, akár a külső környezetünk, mindenképpen érzelmet vált ki belőlünk a látás-érzékeléssel felvett inger. Minden érzékszervünkkel befogadott információ közül a látás az egyik legfontosabb.

Nem mindegy, hogy egy adott színt milyen fényviszonyok között látunk, vagy éppen milyen hangulatunkban talál ránk. A körénk gyűlt színvilág jelentősen befolyásolja viselkedésünket és emlékeinket is. Ki ne ismerné azt, amikor meglát egy régi tárgyat, egy szépia hatású fotót és előjönnek a gyerekkori emlékek, vagy akár egy csésze kávét és azonnal érzi is az ízét. Ezt a fajta asszociációt nem tudjuk befolyásolni, erre való biológiai reakciónk akaratunktól független.

Ma már különböző szakterületek foglalkoznak színterápiával, a színek pszichológiájával, vagy a színtannal.

Hogyan válogatjuk a színeket magunk köré?

Gyerekkorban ismerkedünk meg az alapszínekkel, melyek a kék, sárga és a piros. Ezek kombinációiból rengeteg másik szín keverhető, és azoknak milliónyi árnyalata.

A régebbi időkben azt a sztereotip hozzáállást tapasztalhattuk, hogy a kisfiúkat kékbe, a kislányokat rózsaszínbe öltöztették. Szerencsére mostanára ez sokat fejlődött, de az emberek tudatában megmaradt az alapvetően lányos és fiús színek csoportja, talán ebből adódóan a gyerekek nagy többsége az első kérdésre, hogy „mi a kedvenc színed?”- azt válaszolja, hogy a kék és a rózsaszín. Később alakul ki, hogy valójában melyik is az, amelyik a pszichénkre a legnagyobb befolyással van.

Alapvetően mindig olyan színű ruhát veszünk fel, ami az aznapi hangulatunkat tükrözi. A divat évről évre mást diktál, de az elme mindig azt válogatja, ami a lelkünknek az adott pillanatban kedvez.

Egyes színek pozitívan hatnak a fáradtságra, a stresszre, feszültségre, feltöltenek energiával és jókedvvel vagy éppen megnyugtatnak, inspirálnak minket. Sokan nem merik bevállalni lakberendezés terén az extravagánsabbnak mondható falszíneket, nehogy zavaró és túl harsány legyen, pedig, ha jó kiegészítőket válogatunk mellé, akkor igazán pompás dolgokat is kihozhatunk életterünkből.

Minden, amit viselünk, használunk, meghatároz minket, a személyiségünket, a másokban előhívott benyomásokat rólunk. A színek segítségünkre vannak, hogy jelentésükkel megismerhessük önmagunkat és a körülöttünk nyüzsgő világot igényeinkhez formálhassuk.

Legyünk bátrak, tegyük színesebbé az életünket!

Erdős Dorka

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.