Menü

Plusz kilók a nehéz napok előtt?

Nőként ismerjük már azt a jelenséget, hogy egyik pillanatról a másikra +2 kg-val többet mutat a mérleg. Nézzük, mi állhat ennek a hátterében!

Te is estél már kétségbe, mert ráálltál a mérlegre és egy nap alatt 2 kg-t "híztál"? Ez sajnos, nálunk nőknél akár havonta is előfordulhat - nem érdemes meglepődni. Bár úgy tűnhet, hogy rengeteg kiló csúszik fel a menstruáció előtti 1-2 napban és közben is, ilyenkor valójában csak azért nő a kilóid száma, mert a szervezeted visszatartja a vizet, és ezért puffadtabbnak láthatod és nehezebbnek érezheted magad. Az egész folyamat mögött a hormonszinted ingadozása áll.

A női menstruációs ciklus egy igazi hormonális hullámvasút. A peteérés és a menstruáció közötti időszakban a progeszteron mennyisége nő, a vérzés megindulásával pedig az ösztrogénszinttel együtt hirtelen lecsökken. Ez az oka annak, hogy a menzesz elején annyira fáradtnak érzed magad, és úgy tűnik, mintha híztál volna: a hormonszinted drámai csökkenése tehet mindenről. A progeszteron és az ösztrogén a legtöbb premenstruációs fájdalom oka is, de nem csak ők játszanak szerepet abban, hogy a súlyod fluktuál a ciklusodnak ezen szakaszában.

Hogy lettem ekkora???
Ilyenkor nemcsak pufibbnak érzed magad, hanem az is vagy, de ez nem azt jelenti, hogy zsírt szedtél magadra - mindez csak víz, és ha a hormonhullám lecsillapodik, nagy valószínűséggel a mérleg nyelve is visszaáll a megfelelő helyre. Ne ijedj meg, ez akár 1-2 kg pluszt is jelenthet ebben az időszakban!
A víz visszatartásának fő okozója egyébként az aldoszteron nevű hormon, amit a mellékvese állít elő. Ez a hormon a vese működésének szabályozásában vesz részt, így szerepet játszik a szervezet folyadék egyensúlyának szabályozásában. Ha a menstruáció idején lecsökken a szintje, akkor több folyadék marad a szervezetedben. A legtöbb folyadékot a menzesz első napján raktározza a szervezetünk, ezt követően fokozatosan csökken a víz visszatartott mennyisége.

Csokit csokival és desszertnek még egy kis csoki
Nincs nő, aki a menstruációja kezdetén ne kezdene különböző ételcsoportokat jobban kívánni, ezek pedig általában sajnos nem a legegészségesebb fajtából kerülnek ki. Egyelőre a tudománynak fogalma sincs, pontosan miért alakul ki ez a jelenség, de valószínűleg ennek is a progeszteronszinthez van köze, hiszen a terhesség alatt is ez az egyik meghatározó hormonunk, és ugyanígy kívánósságot okoz. Az az általános, hogy ilyenkor zsírosabb, szénhidrátdúsabb és cukrosabb dolgok után nyúlsz inkább a boltok polcain, de az már tényleg csak a tanult viselkedésen múlik, hogy pontosan milyen vigaszkaja esik a legjobban ilyenkor.

Ha viszont nem tartod kordában az étvágyadat, tényleg hízhatsz, és nem csak a folyadékvisszatartás miatt: nem érdemes elnyomni magadban a dolgot, de azért tarts mértéket, ha nem szeretnéd, hogy felcsússzanak a kilók.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.