Menü

Tudnivalók a méregtelenítésről

Ahogy közeledik a tavasz és vele a jó idő, sokan kezdünk edzeni, hogy nyárra kész legyen az a bizonyos bikini test. Ám a legtöbben elfelejtik, hogy minden fogyás, diéta és alakformálás alapja az alapos méregtelenítés, hiszen testünk így tud csak igazán munkába állni és megfelelően működni. Ha felhalmozódott méreganyagokkal van tele a szervezetünk, úgy sem az emésztés, sem a zsírégetés nem lesz megfelelő, ráadásul sokszor fáradékonynak és levertnek érezhetjük magunkat.

Na de milyen egy jó tisztítókúra? Először is mindössze néhány napról van szó, mivel az ennél tovább tartó kúráknál általában fennáll a tápanyag- és vitaminhiány veszélye, főleg, ha mellé még sportolunk is. Hogy miért? A legtöbb tisztítókúra böjtöt és rengeteg folyadék fogyasztását foglalja magába, hiszen testünk így tud megszabadulni a mélyebb szövetekben felhalmozódott salakanyagoktól. A böjt viszont sokaknak megterhelő lehet, illetve, ha nincs hozzászokva a szervezetünk, akár szédülés, fejfájás és hányinger is jelentkezhet. Erre minden esetben figyeljünk oda és ha úgy érezzük, nyugodtan fogyasszunk zöldséget vagy gyümölcsöt.

A méregtelenítésnek több fajtája van, ahogy már fentebb említettük. A legszigorúbb a teljes böjt, amikor kizárólag ásványvizet és cukrozatlan gyógyteát fogyasztunk. A több napos koplalást csak orvosi felügyelet mellett ajánlják, valamint csak olyanoknak, akik már gyakorlottak a témában és amikor valóban egészségügyileg előírt böjtről van szó.

Egy kevésbé szigorú méregtelenítő módszer a szénhidráttal kiegészített böjt, ahol mézes-citromos teát, zöldséglevest és zöldséglevet is fogyaszthatunk. Jól ismert még a tejsavóböjt, gyümölcs-diéta és vegetáriánus nyers diéta is, melyek mind egyfajta böjt, bizonyos élelmiszertípusok engedélyezésével. Létezik még csírával történő méregtelenítés is, mivel jól megkötik a salakanyagokat és rengeteg vitamin és ásványi anyag is található bennük. Erősítik az immunrendszert, javítják az emésztést és a csírákat mi magunk is nevelhetjük otthon, általunk választott földben, távol mindenféle káros anyagtól.

A méregtelenítéssel kapcsolatban érdemes még kiemelni a sorrend fontosságát. Hiszen mit is méregtelenítünk pontosan? A szervezetünket, de azon belül is sorrendben: a bélrendszert, a veséket és a májat. Azért ez a sorrend, mivel a vesékből és a májból származó salakanyagokat a bélrendszer szállítja el, így annak a tisztításával kell kezdeni, a májban lerakódott méreganyagok elszállításában pedig a vese is részt vesz a bélrendszerrel együtt, így az a legutolsó a sorban. A belső méregtelenítő kúránkat érdemes lehet kiegészíteni szaunával és alacsony intenzitású mozgással, így nem csak belül, de kívül is megújulhatunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.