Menü

A gyermekláncfű meglepő hatásai

Tavasszal szinte mindenhol látni a főként gyomként ismert pitypangot, vagy másnéven gyermekláncfüvet. Gyermekként játékot, karkötőt és nyakláncot készítettünk belőle, de felnőttként is felhasználható, ugyanis kevesen tudják, de ez a gyom valójában sokkal inkább gyógynövény. Tavasszal bőségesen terem és szárítva akár egész évben élvezhetjük áldásos hatásait, ráadásul szinte minden része felhasználható.

Friss leveleit salátában is fogyaszthatjuk, virágbimbói gyulladáscsökkentőként működnek, virága pedig lekvár főzésére is alkalmas, de szárítva a gyökerét, szárát és levelét is felhasználhatjuk.

Honnan ered ez a rengeteg egészségmegőrző hatása a gyermekláncfűnek? A benne található összetevőknek köszönheti mindezt. Rengeteg A-, B-, C- és D-vitamint tartalmaz, valamint megtalálható benne inulin is, ami egyfajta prebiotikum, így jótékony hatással van a bélflóránk szerves részét képező bélbaktériumokra. Találhatók még benne tripertének, amik gyulladáscsökkentő és antibiotikus hatással bírnak. Egyes onkológiai szaklapokban azt is megemlítik, hogy a leveleiből készült vizes kivonat gátolja az emlő- és prosztatarák növekedését, valamint összességében támogatja a immunrendszert és az immunsejtek hatékonyságát.

Hatásai közt megemlítendő még a méregtelenítő és salaktalanító hatás, mely a bőr és a test öregedéssel kapcsolatos folyamatait lassítja, valamint szájon át történő fogyasztása serkenti az emésztést, könnyíti az ürítést és általánosságban tisztítja a bélrendszert. Jót tesz a hasmenésnek és a székrekedésnek is, mivel szabályozza a bélrendszer izmainak működését és csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Gyulladáscsökkentő tulajdonságának köszönhetően a májproblémák ellen is hatásos, mint például a májgyulladás, májzsugor és sárgaság. Segíti az epeáramlást, epekő esetén is hatásos, valamint a gyomornak is kedvez: enyhíti a reflux tüneteit és összességében védi az emésztőrendszer nyálkahártyáját.

Virágbimbóit olajban szokás eltenni, ez gyulladások kezelésére alkalmas főként. Gyökerét, szárát és leveleit szárítják, ebből pedig teát készítenek, ami vízhajtó, méregtelenítő és anyagcsere fokozó hatással bír. A növény nedvét külsőleg is alkalmazhatjuk, mely fertőtlenítő hatású. Virágából lekvár is készíthető, mely nem csak jót tesz az egészségnek, de finom is, leveleit pedig, ha nem szárítjuk, frissen is felhasználhatjuk salátákba.

A természet takarója

Ahogy beköszönt az ősz, a természet lassan álomba merül: a fák levelei megsárgulnak, lehullanak, és vastag avarszőnyeggel borítják a földet. Sokan ilyenkor lapátot ragadnak, hogy eltüntessék a „rendetlenséget”, pedig az avar nem szemét, hanem a természet egyik legfontosabb alkotóeleme. Életet, tápanyagot és védelmet nyújt – nemcsak a talajnak, hanem számos élőlénynek is.

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Ősz a kertben – a csendes álom ideje

A hűvös napok érkezésével az udvar is átváltozik. A harsány nyári színek helyét átveszik a szürkésebb árnyalatok, a virágágyások fölött pedig ott lebeg a nyugalom látszata. Sokan ilyenkor hajlamosak elengedni a kültéri munkát, mondván úgyis vége a szezonnak. Pedig éppen ilyenkor dől el, milyen lesz tavasszal a kert, hiszen a minőségi gondoskodás minden percét visszaadja a környezetünk.

A természet sokszínű csodája – a biodiverzitás jelentősége

A biodiverzitás fogalma magában foglalja az élővilág minden formáját és kapcsolatát – a legapróbb mikroorganizmusoktól a hatalmas emlősökig, a tengeri algáktól a trópusi esőerdők fáiig. A biodiverzitás nemcsak azt jelenti, hogy sokféle faj él a bolygón, hanem azt is, hogy ezek az élőlények együtt, egy összetett rendszerben működnek.