Menü

Konyhakert kezdőknek

Nincs is jobb annál az érzésnél, mint amikor a saját munkánk gyümölcsét – vagy jelen esetben zöldségét és fűszerét – élvezhetjük. Ha gondolt már arra, hogy milyen jó lenne saját fűszernövény vagy zöldség, amit csak gyorsan leszedünk, amikor szükség van rá, akkor a legjobb helyen jár. Mutatjuk, hogyan érdemes belevágni és milyen zöldségekkel érdemes kezdeni.

Sokan azt hiszik, hogy ahhoz, hogy saját zöldségeket termesszenek, óriási földterületre van szükség. Ez szerencsére nincs így, sőt, egy viszonylag pici kertben vagy balkonon is lehet saját zöldségünk. Persze van néhány ’alapszabály’, amire mindenképpen érdemes odafigyelni.

A legtöbb zöldség a napos, szélvédett helyeket kedveli, így ügyeljünk rá, hogy ne fa alatt vagy árnyékos helyen próbáljunk zöldséget ültetni. Ha nincs erre lehetőségünk, igyekezzünk olyan fajtákat választani, amik a kevésbé fényes helyeket is kedvelik, azonban ilyenkor számolnunk kell a lassabb növekedéssel és kisebb hozammal. Szintén fontos a laza szerkezetű termékeny talaj. Ez, ha az erkélyen tervezünk ültetni, nem lehet gond, hiszen olyan földet vásárolhatunk, amilyen a legmegfelelőbb számunkra, azonban, ha kertünk van, mindenképp vizsgáljuk meg, hol lenne a legmegfelelőbb a zöldséges kialakítása, illetve, ha szükséges, trágyával érdemes feljavítani a talaj szerkezetét. Végül pedig, ha kicsi hely áll rendelkezésre, érdemes vertikálisan gondolkodni, például magaságyással, függőkosarakkal és ládákkal is meg lehet oldani a bővítést.

A magaságyás előnyei többek között abból adódnak, hogy nem egy meglévő talajjal kell dolgozni, hanem olyat vásárolhatunk, ami a legmegfelelőbb, illetve kisebb hely esetén is megoldható több fajta zöldség termesztése. Ezen kívül hamarabb is ültethetünk, mivel a magaságyás földje hamarabb felmelegszik, mint a természetes talaj, valamint idővel egyre jobb minőségű lesz a talaja, mivel a talajlakó élőlények természetes komposztot termelnek az amúgy is tápanyagdús földben. A legtöbb zöldség termesztéséhez elegendő 15 cm termőföld, azonban a gyökérzöldségekhez, mint például a retek, minimum 30 cm szükséges, a burgonyához pedig ennél is több.

A cserepes zöldségekkel talán még ennél is könnyebb dolgunk van. Persze itt is fontos a napos hely és a megfelelő vízellátás, de rengeteg fajta közül válogathatunk. Tökéletes választás például a paradicsom, a hagymák, saláták, hónapos retek és zöldfűszerek is, de akár még burgonyát is termeszthetünk így, itt viszont ügyelnünk kell a megfelelő vastagságú termőföldre. Ennek kiküszöbölésére gyakran zsákokban, szatyrokban oldják meg a burgonya termesztését, mivel így megfelelő talajvastagságot lehet elérni, a zsák/szatyor alját kilyukasztva pedig a víz átfolyása is megoldható.

A fentebb felsorolt zöldségek mellett persze rengeteg mást is van lehetőségünk konyhakertben termeszteni, ilyen például az újhagyma, az eper – ezt akár függőkosarakban is termeszthetjük, ráadásul ma már kapható sűrűn termő, egész évben termő, fürtökben termő fajta is – a padlizsán, a paprika vagy épp a zöldbab.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?