Olívaolaj vagy étolaj?
- Dátum: 2022.04.01., 04:48
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- antibakteriális, antioxidáns, bőrápoló, csontritkulás, E-vitamin, étolaj, gyomorfekély, hidratáló, K-vitamin, kókuszolaj, koleszterin, olívaolaj, telítetlen zsírsav, telített zsírsav, zsírsav
Az étolaj mellett ma már minden boltban megtalálható az olívaolaj vagy kókuszolaj, sőt, egyéb magokból, gyümölcsökből és gabonafélékből sajtolt olajat is lehet kapni. Na de melyiket válasszuk? Melyik a legegészségesebb? Sokszor találjuk magunkat szemben ellentmondásos információval ebben a témában, így most összegyűjtöttük, mit érdemes tudni az egyes alternatívákról, különösképpen az olívaolajról.
Az egyes típusok közt az a fő különbség, hogy milyen mennyiségben és arányban tartalmaznak telített és telítetlen zsírsavakat. A kókuszolaj például 90%-ban tartalmaz telített zsírsavat és bár ezt kifejezetten egészségesnek tartják, a telített zsírok hatására termel a testünk koleszterint, ami, mint tudjuk, hosszú távon és nagy mennyiségben különböző szív- és érrendszeri problémákhoz vezet. Na de akkor mi alapján döntsünk?
Kutatók szerint nem feltétlen a zsírok telítettsége a lényeg, hanem hogy az adott olaj vagy zsír mekkora mennyiségben tartalmaz omega-3 és omega-6 zsírsavat, valamint egyéb esszenciális zsírsavakat és vitaminokat. Azt is gyakran mondják, hogy ne ár vagy márka alapján döntsünk, nézzük meg inkább a színét és állagát az olajnak. Korábbi felmérések szerint ráadásul az olívaolajok között a legjobb minősítést az egyik legolcsóbb termék kapta, így nem érdemes arra támaszkodni vagy az alapján dönteni, hogy mennyibe kerül egy termék vagy mennyire közkedvelt.
Az olívaolaj a szervezet számára esszenciális telítetlen zsírsavakat tartalmaz, mint például a linolsav, linolénsav és arachidonsav. Természetes antioxidánsokat is találunk benne, ilyen az E- és a K-vitamin. Az olívaolajat préseléssel állítják elő és szervezetünk számos részére kedvezően hat.
Elsősorban a fentebb említett telítetlen zsírsavaknak köszönhetően csökkenti a koleszterinszintet. Fogyasztása valójában hidegen a legjobb, mivel így hasznosul a legtöbb a benne található anyagokból.
Csontritkulás ellen is szokták javasolni a rendszer olívaolaj fogyasztást, illetve segíti az emésztést és enyhíti a gyomorrontás tüneteit, mint például a puffadás és gyomorégés.
Az olívaolajban található antioxidánsoknak köszönheti azt a tulajdonságát is, hogy véd a gyomorfekély és a gyomor más hasonló betegségeit okozó baktériumok ellen, de általános antibakteriális hatását is nemrég fedezték fel.
Nem csak belül, de kívül is támogatja testünket az olívaolaj. Rendkívül hatásos módszer a bőrszárazság ellen. A belőle készült szappan hidratálja és megnyugtatja a bőrt, sima és selymes lesz.
Cseresznye szezon, használd ki!

Mindenki ismeri a cseresznyét, a gyerekek a fülükre akasztják, a felnőttek befőttet készítenek belőle. Érdemes sokat fogyasztani belőle, mert igencsak egészséges.
Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!
Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.
Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.