Menü

Tippek, hogy mit fogyasszunk és mit ne a menstruáció előtti napokban

A PMS a premenstruális szindróma rövidítése: azon tünetek összességét nevezik így, amik a menstruációt megelőző 7-10 napban megkeserítik az életünket, és sok esetben a környezetünkét is.

Amit érdemes kerülni a PMS alatt:

Csökkentsük a sófogyasztást!

Csökkentsük a sófogyasztásunkat, különösen akkor, ha vizesedés és mellfeszülés jellemző ránk. A nátrium ugyanis fokozza a folyadék-visszatartást, ami kellemetlen puffadásokhoz és vizesedéshez vezethet.

Ne igyunk annyi kávét!

Rossz hír a kávé szerelmeseinek, hogy a koffein is erősítheti a PMS tüneteit. Érdemes tehát kevesebb feketelevest fogyasztani a menstruáció előtti napokban.

El a kezekkel az édességtől!

Bár a menstruáció előtt sokan a csokoládétól remélnek vigaszt, ezzel csak rontanak a helyzetükön. A túlzott édességfogyasztás ugyanis fejfájást és fáradtságérzést okozhat. Bár nem kell teljesen lemondanunk a finomságokról, attól még érdemes csökkenteni az adagokat.

Kerüljük az alkoholfogyasztást!

Ajánlott kerülni az alkoholfogyasztást a menstruáció előtti napokban. Bár az alkohol rövidtávon valóban enyhíti a bennünk dúló feszültséget, azonban hosszabb távon ront a kedélyhullámainkon és erősíti a depresszió érzését.

Mit érdemes fogyasztani a PMS alatt?

Tapasztalatok szerint érdemes magas szénhidráttartalmú és zsírokban szegény ételeket fogyasztani a menstruációt megelőző időszakban. Ezzel növelhetjük az agy szerotonin termelését, ami csökkenti a szorongást. Segíthet az is, ha B6, C, E vitaminban, valamint magnéziumban és kálciumban gazdag ételeket viszünk be a szervezetünkbe.

A B6-vitamin segít a nyomott hangulat ellen

A B6-vitamin mindig jól jön a háznál, ha úgy érezzük, hogy mindjárt felrobbanunk a bennünk dúló feszültségtől, vagy pedig a legszívesebben egy sötét sarokban töltenénk az esténket. A B6-vitamin ugyanis jó hatással van az idegrendszerre és segíthet a nyomott hangulat leküzdésében is. Ha természetes módon szeretnénk az a vitamint bejuttatni a szervezetünkbe, fogyasszunk sok zöldséget, de a vörös húsok, a szárnyasok, sőt a tonhal és a lazac is optimális vitaminforrás.

Az E-vitamin enyhíti a mellfeszülést és a rossz közérzetet

Az E-vitamin kiválóan alkalmas a PMS során fellépő kellemetlen mellfeszülés és a korai görcsök, a fejfájás és a rossz közérzet enyhítésére. A tojás, a búzacsíra, illetve a csonthéjas gyümölcsök, mint a diófélék vagy például az avokádó sok E-vitamint tartalmaznak. Ha olívaolajat használunk salátákhoz és a főzéshez, az ugyancsak természetes E-vitaminforrás.

A magnézium megvéd a görcsöktől

Ha valaki sokat szenved a menstruációs görcsöktől akár már a PMS alatt, akkor mindenképpen ajánlott a fokozott magnéziumbevitel. A kagyló és a rák például nagyon gazdag magnéziumban, de ha ezek nem tartoznak a kedvenceink közé, akkor együnk sok spenótot, rukkolát vagy dióféléket és aszalt gyümölcsöket.

A kalcium enyhíti az ingerlékenységet és a feszültséget

Tanulmányok szerint azoknál a nőknél, akik sok kalciumot fogyasztanak, szinte alig jelentkeznek a PMS tünetei. A kalcium ugyanis kiválóan mérsékli az idegességet és az ingerlékenységet. Ahhoz, hogy hozzájussunk a kívánt mennyiséghez, fogyasszunk minden nap kalciumban gazdag ételeket, például sajtot, joghurtot vagy alacsony zsírtartalmú tejet. Ha kerülnénk a tejtermékeket, akkor sincs semmi veszve, együnk sok brokkolit, kelkáposztát, zabpelyhet, tofut vagy lazacot.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.