Menü

Környezettudatos vásárlás

Ha a fenntarthatóság jegyében szeretnénk élni és vásárolni, minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyva magunk után, akkor a bevásárlások során próbáljunk betartani néhány szabályt, mellyel hozzájárulunk a környezettudatos vásárláshoz.

A környezettudatos vásárlás azokat a fogyasztói szokásokat jelenti, amelyek az ökológiai lábnyom csökkentésére törekednek. Igenis számít az egyéni hozzájárulás azért, hogy óvjuk a földünket, helytelen hozzáállás azt hinni, hogy egyetlen ember cselekedete nem lényeges, ugyanis nagyon nagy jelentőséggel bír akár egyetlen szemetelő vagy környezetszennyező megváltozott gondolkodásmódja, mindenképp hasznos tehát, ha mi magunk odafigyelünk erre.

Egy nagybevásárlást is lehet környezettudatosan végezni, s máris tettünk valami a bolygónk megmentéséért, s azért, hogy minél környezettudatosabb életmódot folytathassunk a mindennapokban. Melyek ezek a lépések? Máris mutatjuk!

Vásároljunk energiatakarékos termékeket, amelyek előállítása során a gyártók odafigyelnek az energiafelhasználás visszaszorítására.

Vásároljunk újrahasznosítható csomagolású árut, ezzel a környezetünk védelméért teszünk, kerülve a felesleges hulladékfelhalmozást.

Mielőtt bevásárolni indulunk, írjunk listát, hogy csakis a szükséges holmit vegyük meg, s ne halmozzunk fel semmit. Vegyük szemügyre és szagoljuk meg az élelmiszereket, s vásárlás előtt fogyasszuk el a hűtőben megmaradt ételeket. Tegyük ezeket szemmagaságba, hogy ezáltal észrevegyük és felhasználjuk őket.

Sokan tudják már, hogy a környezet megóvása érdekében vigyünk magunkkal textilszatyrot, vagy táskát, s ne a műanyagzacskók után nyúljunk. A környezettudatos vásárlás valahol itt elkezdődik.

Ha odafigyelünk a környezetünkre, a légszennyezettségre, akkor nem autóval indulunk bevásárló körútra, hanem gyalog, vagy biciklivel tesszük meg ezt. Az egészségünkért is teszünk ezzel, hiszen a napi mozgásukat, a napi ajánlott tízezer lépést máris begyűjthetjük, s máris csökkentjük a szén-dioxid kibocsájtást. Gondoljunk csak a klímaváltozásra, s máris értjük: nagy a tét!

A legtöbb termék a boltok polcain tengeri, közúti, vagy léig szállítással került oda, ha ezek helyett a helyi kistermelők portékáit válasszuk, s gyakrabban vásárolunk a piacokon, akkor nemcsak a helyi vállalkozásokat támogathatjuk, hanem a klímaváltozásért is tettünk.

Semmivel sincs kevesebb tápanyag és vitamin a helyi gyümölcsökben, sőt!

S ha már gyümölcsök, zöldségek… a szezonális termékek vásárlásával sokkal kisebb ökológiai lábnyomot hagyunk hátra magunk után, arról nem is beszélve, hogy a friss, szezonális helyi gyümölcsök és zöldségfélék vitamintartalma sokkal magasabb, mint a behozott termékeké, s talán mondhatom, hogy sokkal olcsóbbak is.

Amikor gyümölcsöt vásárolok, engem abszolút nem zavar, ha a külleme nem tökéletes. Inkább egy kevésbé szépgyümölcs, vagy zöldség, mint egy vegyszerekkel kezelt, tökéletesre komponált, behozott áru.

A környezetünk megóvása apró dolgokon múlik, a döntés pedig a mi kezünkben van, mégpedig minden alkalommal, amikor vásárolni indulunk. Ha odafigyelünk a fenti tanácsok betartására, akkor mindent megtettünk környezetünk megóvása érdekében.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.

Még ma is tabu a tetoválás?

A személyiség felvállalása vagy megbélyegzés? A tetoválásról a mai napig erősen megoszlanak a vélemények, pedig az örökéletre szóló bőrrajzok az emberiséggel egyidősek, évszázadokra nyúlnak vissza. A törzsi népek rituális életéhez szorosan hozzátartozott a tetoválás.