Menü

A csokoládé egészséges oldala

A legtöbb csokoládé gyakorlatilag minden fajta diétában tiltólistás, pedig van egészséges oldala is. Természetesen most nem a cukormentes vegán csokoládéról beszélünk, hanem az igazi, legalább 70% kakaótartalmú, jól ismert csokoládéról. Azt sajnos továbbra sem állíthatjuk, hogy segít a fogyásban, de az biztos, hogy nem csak az az egy oldala van, amit a legtöbben hisznek.

Persze ki kell emelnünk, hogy a mértékletesség aranyszabálya most is érvényes, hisz bármiből eszünk túl sokat, az nem lesz egészséges, így maradjunk most az átlagos adagoknál. Már régóta vizsgálják a csokoládé hatásait a szervezetre, hiszen bár a modern világ csokoládéja általában hizlaló, egészségtelen ételként jelenik meg, addig azok a népek, akik természetesen használják fel a kakaóbabot és fogyasztják az ebből készített „csokoládét”, jó egészségben vannak. Nem a nomád élet rejti a titkot, sokkal inkább a mértékletesség és a valódi kakaóbabból készült csokoládé. De nézzük, milyen pozitív hatásai vannak ennek az édességnek.

Jót tesz a szívnek és az érrendszernek, mivel segít visszaállítani és fenntartani az erek rugalmasságát, valamint megakadályozza a vér sejtes elemeinek kitapadását az érfalra, vagyis segít megelőzni a trombózis kialakulását.

Egy másik egészséges hatása a csokoládénak, bár ez is a szív-és érrendszerhez köthető, hogy csökkenti a stroke, vagyis szélütés kialakulásának esélyét. Finnországban végzett kutatás szerint azok között, akik rendszeresen fogyasztottak csokoládést, 17%-al kisebb eséllyel fordult elő szélütés, mint azok között, akik nem fogyasztottak egyáltalán.

A jó minőségű csoki rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert és jót tesz az emésztésnek is, mivel rengeteg ásványi anyag található benne, mint például kálium, cink. szelén és vas.

Szintén jó hír, hogy amellett, hogy finom, csökkenti a koleszterinszintet, pontosabban a „rossz” koleszterin, vagyis az LDL szintjét csökkenti, ezzel párhuzamosan pedig növeli a „jó” koleszterin, vagyis HDL szintét, ezzel is támogatva a szív- és érrendszert.

Talán elsőre furcsán hangozhat, azonban kutatások alapján a kakaó – így a magas kakaótartalmú csokoládé is – megelőzheti a diabéteszt, vagyis a cukorbetegséget. A mértékkel fogyasztott csokoládé segíthet az inzulinérzékenység javításában is.

Bár ez nem újdonság, de a csokoládé jó hatással van az agy működésére is, illetve gyulladáscsökkentő hatása is van. Akik rendszeresen fogyasztanak étcsokoládét például, később alakul ki náluk az időskori memóriazavar.

Végül pedig egy érdekesség: szintén Finnországban találták azt, hogy a csoki fogyasztása várandós nők esetében enyhíti a stresszt, valamint gyermekeik sokkal kiegyensúlyozottabbak voltak, mint a csokoládét nem fogyasztó társaiké.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?