Menü

A csokoládé egészséges oldala

A legtöbb csokoládé gyakorlatilag minden fajta diétában tiltólistás, pedig van egészséges oldala is. Természetesen most nem a cukormentes vegán csokoládéról beszélünk, hanem az igazi, legalább 70% kakaótartalmú, jól ismert csokoládéról. Azt sajnos továbbra sem állíthatjuk, hogy segít a fogyásban, de az biztos, hogy nem csak az az egy oldala van, amit a legtöbben hisznek.

Persze ki kell emelnünk, hogy a mértékletesség aranyszabálya most is érvényes, hisz bármiből eszünk túl sokat, az nem lesz egészséges, így maradjunk most az átlagos adagoknál. Már régóta vizsgálják a csokoládé hatásait a szervezetre, hiszen bár a modern világ csokoládéja általában hizlaló, egészségtelen ételként jelenik meg, addig azok a népek, akik természetesen használják fel a kakaóbabot és fogyasztják az ebből készített „csokoládét”, jó egészségben vannak. Nem a nomád élet rejti a titkot, sokkal inkább a mértékletesség és a valódi kakaóbabból készült csokoládé. De nézzük, milyen pozitív hatásai vannak ennek az édességnek.

Jót tesz a szívnek és az érrendszernek, mivel segít visszaállítani és fenntartani az erek rugalmasságát, valamint megakadályozza a vér sejtes elemeinek kitapadását az érfalra, vagyis segít megelőzni a trombózis kialakulását.

Egy másik egészséges hatása a csokoládénak, bár ez is a szív-és érrendszerhez köthető, hogy csökkenti a stroke, vagyis szélütés kialakulásának esélyét. Finnországban végzett kutatás szerint azok között, akik rendszeresen fogyasztottak csokoládést, 17%-al kisebb eséllyel fordult elő szélütés, mint azok között, akik nem fogyasztottak egyáltalán.

A jó minőségű csoki rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert és jót tesz az emésztésnek is, mivel rengeteg ásványi anyag található benne, mint például kálium, cink. szelén és vas.

Szintén jó hír, hogy amellett, hogy finom, csökkenti a koleszterinszintet, pontosabban a „rossz” koleszterin, vagyis az LDL szintjét csökkenti, ezzel párhuzamosan pedig növeli a „jó” koleszterin, vagyis HDL szintét, ezzel is támogatva a szív- és érrendszert.

Talán elsőre furcsán hangozhat, azonban kutatások alapján a kakaó – így a magas kakaótartalmú csokoládé is – megelőzheti a diabéteszt, vagyis a cukorbetegséget. A mértékkel fogyasztott csokoládé segíthet az inzulinérzékenység javításában is.

Bár ez nem újdonság, de a csokoládé jó hatással van az agy működésére is, illetve gyulladáscsökkentő hatása is van. Akik rendszeresen fogyasztanak étcsokoládét például, később alakul ki náluk az időskori memóriazavar.

Végül pedig egy érdekesség: szintén Finnországban találták azt, hogy a csoki fogyasztása várandós nők esetében enyhíti a stresszt, valamint gyermekeik sokkal kiegyensúlyozottabbak voltak, mint a csokoládét nem fogyasztó társaiké.

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.

A sztívia ritkán hallott mellékhatásai

Levélkivonata háromszázszor édesebb, mint a répacukor, ellenben kalóriamentes, ezért gyakran ajánlják azok számára, akik szeretnék elhagyni a cukrot étrendjükből. Gyakran olvashatjuk viszont, hogy a steviának egészségünkre káros mellékhatásai is lehetnek, ezért nem mindenkinek ajánlott a fogyasztása.

Milyen a mikrobiom diéta?

„A fogyás a belekben kezdődik” – tartja a mikrobiom diéta, de pontosan mit is jelent ez az étrend, életmód, szemlélet?

Nyugtató gyógynövények stressz, szorongás ellen

Átérzem a stresszes napokat. Sokszor hiába a jótanács, „ne idegeskedj”, „ne vedd fel” „ne vedd magadra” „engedd el” „ne izgulj ezen” – bizony, aki stresszes helyzetben van, annak nem olyan egyszerű ezt csettintésre másként érezni.

Tudnivalók a dán diétáról

A dán diéta alatt meglepően hamar kopnak lefelé a kilók, a zsír- és szénhidrátbevitel jelentős csökkentése miatt. Bár rövid idő alatt szemrevaló eredményt garantál, meg is kell hozni érte az áldozatot. Van pár szigorú szabály, amit be kell tartanod, egyébként nem sikerül.