Menü

Hallottál már az U-vitaminról?

Hallott már az U-vitaminról? Ha nem, talán az lehet az oka, hogy valójában nem is vitaminról van szó, hanem egy, a metioninsavak csoportjába tartozó szerves ionról. De akkor miért hívják vitaminnak? Erre az egyszerű válasz az, hogy amikor felfedezték, ezt a nevet adták neki. Akkor a következő tulajdonságaival voltak tisztában: vízben oldódik, a szervezet nem képes a tárolására, hiánya pedig az immunrendszer legyengülését, gyomorpanaszokat és különböző nyálkahártya-problémákat okozhat. Ezek fényében talán nem is olyan meglepő, miért gondolták vitaminnak ezt az anyagot.

Hivatalos neve S-metilmetionin, vagy metil-metionin, adagolása pedig általában 50 mg-os tabletták formájában történik. Bár nincsenek erre vonatkozóan általános elvek, tapasztalati úton jutottak erre az eredményre. Orvosi rendelvényre kapható, így, ha szedjük is, folyamatos ellenőrzés mellett ajánlott csak, mivel az előírt átlagos adagolás egyénenként eltérhet.

Na de miért olyan fontos ez? Ahogy előbb írtuk, az immunrendszer egészséges működésében és a gyomor-, valamint a bél-nyálkahártya megfelelő működésében játszik szerepet, ezen kívül pedig gyulladáscsökkentő hatása is ismert. Segít a nyálkahártya állapotának visszaállításában és regenerálásában, azonban, ha szervezetünkben nincs elég U-vitamin, akkor akár bőrön és az emésztőrendszerben is megjelenhetnek kisebb fekélyek, az emésztés hatékonysága csökken és legyengülhet az immunrendszerünk.

Milyen táplálékok tartalmazzák az U-vitamint? Nagyrészt zöldségekben és gyümölcsökben található meg, mint például a nyers kelkáposzta, saláta, paradicsom, zöldhagyma, retek, banán, petrezselyem, spárga vagy csalán levél. Azért emeljük ki, hogy nyers, mert az U-vitamin főzés közben elveszíti hatékonyságát, így a legjobb természetes módja annak, hogy szervezetünk hozzájusson ehhez a furcsa ’vitaminhoz’, az a nyers zöldségek fogyasztása. Persze kapható tabletta formájában is, ez viszont orvosi rendelvényhez kötött és csak ellenőrzés melletti szedése ajánlott.

Egy jó megoldás lehet az U-vitamin bevitelére, ha nyers zöldségekből készítünk salátát, majd egy kis sóval, borssal, fokhagymával és olívaolajjal ízesítjük. Ilyen salátába épp kiváló a paradicsom, a retek, a zöldhagyma és a saláta, esetleg egy kis spenótlevél is díszítés gyanánt. Ha édesszájúak vagyunk, a banánturmix lesz a megfelelő választás, hiszen, ha tejjel és mézzel készítjük, nem csak a banánban található U-vitamint, de a tejben található rengeteg ásványi anyagot és fehérjét, valamint a mézben található antioxidáns anyagokat is bevisszük a szervezetünkbe és biztosan nem fog semmiben hiányt szenvedni az immunrendszerünk.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?