Menü

Tévhitek a tejről

A tej, legalábbis az állati tej, amivel kapcsolatban manapság sok félreértés kering, tulajdonképpen ugyanolyan funkciót lát el, mint nálunk az anyatej. Az utódok lehető legjobb táplálása a cél, ezért a tejben természetesen rengeteg tápanyag, vitamin és ásványi anyag található. Bár hőkezelés nélkül is fogyasztható a tej – szarvasmarha, juh, kecske, bivaly, szamár, ló és teve – általában hőkezeléssel tartósítják és így is fogyasztjuk.

Készülhet belőle savanyú tejtermék, mint például a joghurt, tejföl és kefir, de sajtfélék alapanyagaként is szolgál; túrófélék, trappista, krémfehér sajt, de a vajat is tejből készítik.

Összetételét tekintve változatos attól függően, milyen állattól származik, de átlagosan egy liter tejben 620 kalória van, aminek 88 %-a víz, 12 %-a pedig szárazanyag. Na de mi ez az szárazanyag? Ez a benne található szénhidrátok, zsírok, fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok összessége.

Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a tej fogyasztása egészségtelen, így kerülni kell a fogyasztását. Hacsak nem küzdünk laktózérzékenységgel vagy tejfehérje-allergiával, ne hagyjuk el a tejet étrendünkből. Egyrészt a szervezetünk természetes és egészséges működésének része a laktáz enzim termelése, ami a tejcukor bontására specializálódott enzim. Másrészt pedig, a tej az egyik legjobb kalcium és D-vitamin forrás, valamint sok fehérjét és egészséges zsírokat is tartalmaz.

Emellett A-, E-, B1-, B2-, B12- és C-vitamint is tartalmaz, valamint ásványi anyag tartalma sem merül ki a kalciumban. Egy liter tejben akár 4 gramm ásványi anyag is lehet, ez pedig a következőkből tevődik össze: kálium, nátrium, magnézium és cink.

Egy másik tévhit, hogy felnőttként már nincs szükségünk rá és megemészteni sem tudjuk annyira jól. Ez persze megint csak nem igaz, hacsak nem áll fenn nálunk valamilyen intolerancia a tejjel szemben. Egy ember élete során folyamatosan termeli a laktáz enzimet, ami a tej emésztéséhez szükséges és ennek semmilyen korrelációja nincs az életkorral.

A hőkezelt tejben nincsen annyi vitamin. Ez a kijelentés is sokszor hallható, ám az igazság az, hogy nem a hőkezelés módja számít, hanem a tej zsírtartalma, ugyanis a legtöbb vitamin, amit a tej tartalmas, zsírban oldódó. A sima pasztőrözött, az ESL-technikával készült vagy az UHT tej is ugyanolyan egészséges, hiszen zsírtartalmuk határozza meg, mennyi vitamint tartalmaznak.

A tejet tehát, hacsak nem vagyunk érzékenyek valamelyik összetevőjére, nyugodtan fogyasszuk felnőttként is. Diétázóknak is ajánlott, hiszen bár az alacsony zsírtartalmú tejek kevesebb vitamint tartalmaznak, fehérje és zsírtartalmuk épp megfelelő, valamint a benne található ásványi anyagok is elengedhetetlenek az egészséges étrend megtartásához.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.