Menü

Három elengedhetetlen dolog a szerelem fenntartásához

Mindannyian ismerjük az érzést, amikor a partnerünket még hibákkal nem rendelkezőnek látjuk, és mindig kellő empátiával tudunk fordulni felé. Mennyien kívánjuk, hogy a kapcsolat kezdeti rózsaszín köde örökké (vagy ha nem is örökké, de minél tovább) tartson?

A tudomány mai álláspontja szerint a legpozitívabb érzés, ami csökkenti a testben jelenlévő gyulladásos markerek, illetve betegséget okozó kémiai anyagok mennyiségét, az áhítat, a bámulat. Ez pedig jellemzően az első szerelmek fontos komponense. Ezzel a szervezetben gyakran szteroidszerű hatást érhetünk el anélkül, hogy gyógyszerekhez nyúlnánk. Ilyen hatásra képes az alkohol is, valamint a különböző figyelemelterelő műveletek, mint az internet vagy az okostelefon. Talán ez az, amiért az új élet olyan felszabadító érzést ad. A szerelem visszahozza az embert az életbe, és olyan érzés, mint a fuldokló embernek a légzés újbóli megtapasztalása.

De hogyan lehet fenntartani a szeretet, szerelem állapotát?

Próbáljuk meg az adott személy más szemmel nézni!

Ha a társunkra tekintünk, fontos, hogy tudatosan tegyük. Sokszor hajlamosak vagyunk kritikus szemmel tekinteni a másikra, főleg, ha már sok-sok éve kapcsolatban élünk, de fontos, hogy emlékeztessük magunkat, hogy a saját követelményrendszerünk az, ami esetlegesen felpaprikáz bennünket. Ilyenkor igyekezzünk a párunkat más szemszögből figyelni, hallgassuk őt figyelmesebben, és becsüljük meg azt, hogy tulajdonképpen minden különleges, ami ő.

Gyakoroljuk az intimitást!

Ha kölcsönösen meghittek vagyunk, nő az életminőségünk, egészségesebbek leszünk, jobban funkcionál az immunrendszerünk, kreatívabbak leszünk. Az intimitás azt jelenti, hogy meghalljuk a másik legbensőbb érzéseit is. Megpróbáljuk őt meghallgatni, és megértjük, ha megsértettük őt. A konfliktusokat úgy kezeljük, hogy közben a kapcsolatot magát is tiszteletben tartjuk. Fontos a kölcsönös bizalom és a biztonság. Öntudatosak vagyunk, és kevésbé vagyunk támadóak a partnerünkkel szemben. Nem keressük a lehetőséget, hogy ártsunk neki, büntessük, megtámadjuk vagy hibáztassuk őt. Tulajdonképpen a kapcsolatban ápolandó intimitásra egyfajta kapcsolati terápiaként is tekinthetünk.

Tartsuk életben a kalandot!

Egy kapcsolat lényege, hogy adjunk és lelkesítsünk. Sokan gyermeket vállalnak, és rajtuk keresztül figyelik szerelmük gyümölcsét, ami jóval hatalmasabb náluk. Ilyenkor kevésbé leszünk önzőek, és az egoizmusunk is csökkenő tendenciát mutat. Igyekszünk a világot egy kicsit jobb hellyé varázsolni. Ezek a pillanatok az itt és mostban vannak.

Felhasznált forrás: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/counseling-keys/202201/3-essentials-staying-in-love

Fort Molnár Henriett

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

A társasjátékok fejlesztő hatása

A sok pozitív hatása mellett a társasjáték türelemre és együttműködésre is megtanít, ráadásul szórakoztató formában, arról nem is beszélve, hogy sok szülő számára mintegy joker tevékenység a borús, esős napokon, amikor nem lehet szabadtéri programokkal lekötni a gyerekeket.

Az egyéni boldogság kérdése. Tanulható-e a pozitivitás?

A boldogságkeresés napjaink egyik legaktuálisabb témája, jóllehet sokszor nem a legideálisabb helyen és módon keressük ezt az állapotot. A pozitív pszichológia irányzata tudományos módszereket alkalmazva foglalkozik az elégedettség témakörével. Viszont egyéni szempontból mindez jóval kevésbé elméleti dolgokon múlik, mintsem a mindennapi cselekedeteinken, interakciókon.

Az emberi nyitottság és kultúránk összefüggése

Sokszor érezhetjük úgy a mindennapokban, hogy túl rövid az élet ahhoz, hogy olyan emberekkel alakítsunk ki kapcsolatokat, akiket nem kedvelünk. Vannak, akik fontosak az életünkben, van olyan, akihez kötődünk, és van olyan, akiket nem kedvelünk. Az alábbi cikkben arról tudhatunk meg többet, hogy hogyan képezi a személyiségünk részét a mások iránti előítéletek tömkelege, és a nyitottság.

Létezik-e a matekszorongás?

Létezik-e olyan jelenség, hogy szorongunk a középiskolai matematikától? Jelenleg már elvégeztem az egyetemet, eltelt 5 év az életemből, de a tárggyal kapcsolatos rengeteg stressz, “fájdalom” mind a mai napig aktívan él bennem. Ehhez társultak a megírhatatlan vizsgák, a folyamatos katonás érdemjegyek, nem véletlen, hogy végül bölcsész lettem. Viszont most már tudom, nem vagyok egyedül a matematikától való szorongással.